Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. január 15. 06:48

Bezár a Fekete ház aranykincs-kiállítása: távoznak a gonoszűző szempárok

Képgaléria
A hét végén elköszöntek Szegedtől a dínók, vasárnap pedig bezár a Fekete ház ősi arany- és ezüstkincs-kiállítása is. A különleges tárlatot július közepe óta láthatták a szegediek.

Hirdetés

A káprázatos tárgyak több ezer év ezüst- és aranyművességét ölelik fel és bemutatják a tárgyak mögött rejlő történeteket, titkokat is.

A kiállításon látható például több gonoszelűző szempár: a peretui vezéri sírban talált edények egyikére helyezték el a különleges szemeket, míg az agighioli fejedelmi sír esetében egy sisakról mered a látogatókra a szigorú tekintet. A szempárokat azért tették temetkezéskor az elhunyt mellé, hogy elűzzék a gonosz, ártó szellemeket.

Az ékszerek, viseleti tárgyak között találjuk azokat az aranyból készült csodálatos karpereceket, amelyek a dák királyi dinasztia tulajdonában voltak.

A leletek újkori története igazán kalandos: nemesfém-tolvajok két tucat karperecet loptak el bő tíz évvel ezelőtt a régészeti lelőhelyről. Amikor elfogták őket, azt állították, hogy az ékszerek nem eredetiek, hanem egy ismerősük készítette őket nem régiben görög aranypénzek beolvasztásával. A hazugságra szerencsére fényt derítettek a szakemberek, így a karperecek megmenekültek, a rablók pedig elnyerték méltó büntetésüket.

A különleges ékszerek sorát bővítik a hun korból származó diadémok, amelyeket a hun asszonyok a homlokukon hordtak. Ebben az időszakban előszeretettel alkalmazták a koponyatorzítás eljárását: a csecsemők fejét elkötötték, hogy lapos homlokuknak köszönhetően felnőtt korukban mongoloid vonásokkal rendelkezzenek. A koponyatorzítás nem járt agykárosodással, habár a kisgyermekek valószínűleg nehezen viselték a folyamatos kötést a fejükön.

Az ősi arany- és ezüstkincs kiállítás a 19-20. században a mai Románia területén előkerült értékes, izgalmas leleteket mutatja be.

A tárlat január 20-án, vasárnap 18 órakor zárja be kapuit.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: aranykincsek Fekete ház kiállítás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés