Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szabó Sándor többször lobbizott a városért, B. Nagy László két éve nem ejtette ki Szeged nevét a parlamentben
Szegeden 2019. január 14. 08:24 Forrás: Szegedi Tükör

Szabó Sándor többször lobbizott a városért, B. Nagy László két éve nem ejtette ki Szeged nevét a parlamentben

Megnéztük, hányszor szólalt fel a magát giganagy lobbistának beállító B. Nagy László (Fidesz) és Szabó Sándor (MSZP), miről beszéltek, milyen indítványokat nyújtottak be a parlament 2018. május 8-i alakuló ülése óta. A Szegedi Tükör összeállítása.

Hirdetés
Hirdetés

Szeged két parlamenti képviselője közül Szabó Sándor (MSZP) 18 alkalommal összesen 63 percet beszélt tavaly a T. Házban többek között arról, hogy 2010 óta a szociális ellátások területén csökkent a legnagyobb mértékben az önkormányzatok állami támogatása. A kerékpárúthálózat-fejlesztés kapcsán kérte, hogy a minisztérium biztosítson uniós forrást a Szeged és Makó közötti hiányzó kerékpárútszakasz megépítésére, mert ha az elkészülne, komoly turisztikai vonzerőt jelentene a térségben a kerékpárút. Szabó többször is lobbizott Szeged érdekében. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős minisztert például arról kérdezte, mikor épül meg a vegyes forgalmú Tisza-híd. Cseresnyés Péter államtitkár válaszából kiderült, a kivitelezési munkák várhatóan a 2021–2027-es uniós finanszírozási időszakban kezdődhetnek meg. Az MSZP-s képviselő tavaly 48 indítványt nyújtott be – többek között a szociális tűzifaprogram és a rabszolgatörvény ügyében.

Megvédi-e a kormány a mémeket?

Megvédi-e a kormány a mémeket? – kérdezte Szabó Sándor december végén írásban Trócsányi László igazságügyi minisztertől. Az Európai Unió szerzői jogi irányelvének megváltoztatása miatt ugyanis komolyan veszélybe kerületek bizonyos szórakoztató tartalmak, így elsősorban a mémek. Az irányelv azonban lehetőséget ad arra, hogy a tagállamok kivételeket állapítsanak meg. Ilyen lehetőség a paródia, komédia céljából készített tartalom. A mémek ebbe a kategóriába esnek. A miniszternek január 14-éig kell választ adnia.

B. Nagy László (Fidesz) tavaly összesen egy indítványt nyújtott be, és öt alkalommal összesen 22 percet beszélt a T. Házban, ebből négyszer a törvényalkotási bizottságának tagjaként a bizottság véleményét ismertette a különböző törvénymódosítások kapcsán. Szegedről említést sem tett. Mint ahogy 2017-ben, úgy 2018-ban sem ejtette ki egyszer sem Szeged nevét a parlamentben. B. Nagy László utoljára 2016. május 30-án beszélt Szegedről. Akkor így ért véget a felszólalása: „Lehetséges, hogy Brüsszelből irányítják a szegedi közgyűlést? Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)”

* * *

B. Nagy Szegeden veszített, le is oltotta ezért a szegedieket

Az április 8-i országgyűlési választásokon Joób Márton (MSZP–Párbeszéd) a szegedi szavazókörök kétharmadában nyert: a negyvennyolc szavazókörből harmincnégyben győzte le B. Nagy Lászlót (Fidesz). A fideszes politikus egy interjúban ezt azzal magyarázta, hogy komoly különbségek vannak a szegediek és a homokhátságiak között. Utóbbi helyen B. Nagy győzött, és így lett képviselő. B. Nagy azt mondta, „a homokhátsági ember teljesen más, mint a szegedi. Az ott élők általában nehéz körülmények között élve, keményen dolgozva építették fel, amijük van. Másként állnak az anyagi javakhoz, a tisztességhez, az erkölcshöz és a valláshoz, mint a nagyvárosi emberek”. Ezzel B. Nagy László lényegében azt mondta, hogy a szegediek munkakerülők, tisztességtelennek és erkölcstelenek. Azért, mert nem a Fideszre és rá szavaztak?

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: B. Nagy László Országgyűlés parlament Szabó Sándor Szegedi Tükör