Szegeden 2019. január 13. 09:55 Forrás: Szegedi Tükör

Ami tetszik, az a szép

„Nem az a szép, ami szép, ami tetszik, az a szép!” – állította jeles írónk, Tömörkény István. Találó sorait a minap olvastam, amikor kislányom kérlelt épp, hadd menjen föl az íróról elnevezett szegedi középiskola gyalogos rámpáján. Egykori alma materem főbejárata előtt olvasható ugyanis a szépség – mint esztétikai kategória – találó meghatározása.

Szeged, az alföldi kultúrváros – Juhász Gyula szonettjének szavaival – évszázadok óta „szerelmes szívvel símul” a legmagyarabb folyóhoz. Minden kisiskolás tudja, belvárosunk mai képét az 1879-es nagy árvíz utáni újjáépítésnek köszönheti. Szecessziós, historizáló, klasszikus ihletettségű homlokzatok, széles, napfényes sugárutak pókháló szabályosságú szövedéke Szeged térképe. Lechner Ödön és Magyar Ede belvárosi palotái, Baumhorn Lipót új zsinagógája, Schulek Frigyes és Foerk Ernő díszes fogadalmi temploma – fontos pillérei a városképnek. Akár egy hölgy esetében az új frizura, úgy egy település életében is szükséges időnként a korszerűsítés, a fazonigazítás. Felújítások, rekonstrukciók kölcsönöznek időről időre újabb, sokszínűbb hangulatot a belvárosnak. A szépség azonban mindenkinek mást jelent.

Középiskolai művésztanárom például „ronda dobostortaként” emlegette a Dómot, amelyet mások neoromán építészetünk ragyogó ékkövének tartanak. Kissé távolabb tekintve, az Árkád tőszomszédságában az utóbbi évek legnagyobb lakóingatlan-fejlesztése zajlik gőzerővel. Az évtizedek alatt lepusztult kábelgyár helyén exkluzív, korszerű, futurisztikus megjelenésű luxuslakópark épül. Környezetbarát módon, termálvízzel fűtik majd a lakásokat, nagyjából harminc százalékkal csökkentve a fűtés költségeit. Úgy gondolom, ebben az esetben – amikor egy városi terület funkcióváltáson megy keresztül – frappáns megoldás teljesen újragondolni a lakópark fogalmát. Így is lehet modern várost építeni.

„Minden folyik. Az egyetlen állandó a változás maga” – mondta Hérakleitosz.

Nemrég mutatták be a Széchenyi tér rekonstrukciójára kiírt győztes pályázat első, vázlatos látványterveit, amelyek azonnal viták kereszttüzébe kerültek, jóllehet az alkotók és a döntéshozók is hangsúlyozták, még sokat fog finomodni a jövőbeni terv alapját képező tervkoncepció, amelynek minden eleméről hosszas szakmai és társadalmi disputát folytatnak majd. Régi dolog ez: újra meg újra felszínre tör egy-egy városképet alapvetően meghatározó rekonstrukció kapcsán. A kérdés így szól: szabad-e átalakítani, s ha igen, milyen módon és mértékben a hagyományos városmagot? Szeged szíve valódi „couleur locale”-ja városunknak. Objektív indokok mellett sokunkat kötnek személyes emlékek Közép-Európa egyik legszebb teréhez. Változás vagy mozdulatlanság? Újítás feszül szembe a hagyományőrzéssel. Szent örökséggel vagy új idők új dalaival? – ortológus-neológus vita régről, jelenleg városépítészeti kérdésekben. Műemlékvédelem igazi emlékekkel és sokat megélt szegediekkel.

Aszfalt és macskakő helyett viakolorburkolat gyepszőnyeggel. Repedezett betonmellvéd helyett áttetsző, rozsdamentes acélvonalak. Hagyomány vagy újítás? Döntse el mindenki maga, melyik az előrébb való. A kettő harmonikus együttélése lenne, lehetne megnyugtató nemcsak Szeged, hanem az ország számára is. Persze, ehhez a közszereplők szemléletmódjának is alapvetően meg kellene változnia. Kompromisszumkészség kellene. Akkor talán a kulturális és politikai kérdésekben is megjelenhetne a közös megegyezés szándéka. Minden bizonnyal sokaknak tetszene. S mint tudjuk, ami tetszik, az a szép.

Tóth A. Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: jegyzet Széchenyi tér Szegedi Tükör