Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Újra munkában a Nagy Feljelentő, de megint nem sikerül teljesítenie a küldetését
Szegeden 2019. január 12. 20:07

Újra munkában a Nagy Feljelentő, de megint nem sikerül teljesítenie a küldetését

Az ember, aki erőtől duzzadva tért vissza a karácsonyi szünetről: Szabó Bálint feljelentéssel kezdte az évet. Vajon végre sikerül összehoznia egy rendes feljelentést? Ne gondolkozzon rajta, nem.

Hirdetés

Ezúttal nem vacakolt Szeged egyik polgármesterjelöltje, Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezető igazgatója, Lázár János első számú fizetett provokátora a függetlenség, pártatlanság és elfogulatlanság első számú megtestesítőjénél, Polt Péternél kezdte az idei árulkodószezonját: hűtlen és hanyag kezelés miatt feljelentést tett a legfőbb ügyésznél a szegedi Ligetfürdő Kft. üzletrészének eladása miatt.

Mielőtt bárki azt gondolná, Szabó Bálint ezúttal alaposan utánajárt mindennek, meg kell nyugtassuk az érte aggódókat, ezúttal sem dolgozta halálra magát. A Fidesznél elővették azt a feljelentést, amelyet 2016-ban Német Ferenc kezébe nyomtak bele. Korábban megírtuk, Német megyei vagyonvédelmi kamaraelnök, aki a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) országos alelnöke is. Cége a Tigers Security Kft. fizetésképtelenség miatt felszámolás alatt van. Német 2014-ben a Fidesz–KDNP színeiben indult az önkormányzati választáson, de vereséget szenvedett a 18-as, újszegedi egyéni választókerületben. Német Ferencet később a Fidesz delegálta a városi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságába, amelynek jelenleg is külső tagja.

Az ő feljelentésével próbálkozott tehát újra Szabó Bálint, valamiért azt gondolták, három év múlva újra meg lehet próbálni ugyanazt, ugyanúgy. A „friss” feljelentés elbírálásával kapcsolatban értelemszerűen még várni kell, ám addig is, amíg valószínűleg vagy feljelentés-kiegészítést kérnek Szabótól, vagy azonnal lesöprik az asztalról nevetséges beadványát, idézzük szó szerint azt a sajtóközleményt, amelyet 2016. augusztus 4-én adott ki a Csongrád Megyei Főügyészség a Német Ferenc által beadott feljelentésre, hangsúlyozzuk, az akkori és a mostani feljelentés gyakorlatilag azonos.

Elutasította az ügyészség a Ligetfürdő beruházás ügyében tett feljelentést

„A Csongrád Megyei Főügyészség bűncselekmény hiánya okából elutasította Német Ferencnek Dr. Botka László ellen hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentését az úgynevezett Ligetfürdő beruházással összefüggésben.

A feljelentés szerint Szeged városát a 2007-ben elkezdett élményfürdő beruházással összefüggésben mintegy 2,4 milliárd forint vagyoni hátrány érte, amely abból keletkezett, hogy már a beruházás kezdetekor a képviselők úgy döntöttek, hogy a projekt cégben levő többségi üzletrészüket a beruházás befejezését követő öt év múlva az alapításkori értéken adják el a kisebbségi tulajdonos magánbefektetőnek. A feljelentő állítása szerint figyelmen kívül hagyták a hatmilliárdos beruházással összefüggésben kapott hárommilliárd forintos uniós támogatást, mint érték növelő tényezőt, és így a várost, mint nyolcvan százalékos tulajdonost az ennek megfelelő arányú vagyoni hátrány érte.

A főügyészség által elrendelt feljelentés-kiegészítés során megállapítást nyert, hogy a város a fürdő területét vitte be a beruházásra létrehozott cégbe. Ezen túlmenően a várost semmilyen fizetési kötelezettség nem terhelte a cég működésével, valamint a beruházás kivitelezésével összefüggésben. A hatmilliárd forintos beruházáshoz hiányzó – uniós támogatáson felüli – hárommilliárd forintot a cég vette fel, de arra készfizetői kezességet a magánbefektető vállalt. A magánbefektető vállalta a veszteséges működéssel összefüggésben felmerült költségeket is és mivel a beruházás 2010-es elkészültét követően is öt éven keresztül közel évi 400 millió forint volt ennek mértéke, a magánbefektető közel hárommilliárd forintot fizetett be pótlólagosan. Az üzletrésszel kapcsolatos szerződéses feltételeket több hatóság is vizsgálta, valamint az önkormányzati döntés előtt a közgyűlésben, illetőleg a bizottságokban, valamint a médiában is részletes vita folyt, felvetve a vagyonvesztés és a hűtlen kezelés vádját.

A főügyészség szerint a feljelentés egyszerű matematikai számítással határozza meg az üzletrész értékét, figyelmen kívül hagyva, hogy az üzletrész névértéke nem azonos az üzletrész piaci értékével. Ez a leegyszerűsített módszer nem egyeztethető össze a gazdasági társaságok működésével és az üzleti élet törvényszerűségeivel. Figyelmen kívül hagyta a cég éves több százmillió forintos veszteségét, a kisebbségi tulajdonos által vállalt plusz garanciákat és kötelezettségeket és azt is, hogy az önkormányzat részéről a beruházás semmilyen pénzügyi hozzájárulást nem igényelt. Nem mellékesen az üzletrész értékesítése nyílt pályáztatás során történt és senki sem kívánta megvenni azt. Így a szerződésben foglalt garanciák és kötelezettségek mellett az üzletrész értékesítése nem valósított meg bűncselekményt.”

És ne feledjük:

  • Szabó Bálint Szeged polgármestere szeretne lenni,
  • könnyen lehet, végül ő lesz a Fidesz jelöltje, bármennyire is tagadja ő is és a kormánypárt is,
  • tavaly egy szokásos, a szegedi városháza előtt tartott, általa országos jelentőségűnek mondott sajtótájékoztatón kijelentette, idén konstruktív lesz, a Mindenki Szegedért Mozgalommal valódi megoldásokat kínál a városnak.

Nem tartott sokáig a vállalása.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csongrád Megyei Főügyészség Ligetfürdő Kft. Német Ferenc Polt Péter Szabó Bálint
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés