Hirdetés
Hirdetés
Színes 2019. január 12. 15:18

Cuki cuki a Cicavízióban

Sándorfalván tavaszköszöntő nagytakarítás közben készült a fénykép.

Hirdetés

Hogy mit alkotott újra Cuki macska Mári Zsolték kertjében? Nézzék meg a lenti rövid videót! A felvételen Bálint Ágnes bábfilmjeihez a hatvanas évek elején készült, a világ egyetlen hivatalos gyerek-monoszkópja látható.

Az eredeti Cicavízió (fotó: Fortepan)

Hogy micsoda?

Monoszkóp, vagy magyarabbul, de nem sokkal érthetőbben: beállítóábra.

Monoszkóp, klasszik

Ezekre a televíziózás hajnalán bizony nagy szükség volt – ha elég sokáig fönn vagyunk, vagy elég korán kelünk, akkor még néha ma is elcsíphetünk egyet. A monoszkóp a tévékészülék pontos beállítását lehetővé tevő ábrát előállító rezgéskeltő, illetve maga az ábra. Nem szoktuk sokáig nézni, ugyanis kellemetlen sípolást is hallunk: jellemzően 1 kHz-es frekvenciájú hangot, ami szintén a pontos beállítást szolgálja. A monoszkópokat Magyarországon először 1954-ben alkalmazták, ezek kezdetben fekete-fehérek voltak, és rajzolták azokat. Az 1970-es évektől már elektronikusak lettek a tesztábrák, kezdetben még fekete-fehéren, majd színesben. A kilencvenes években, a digitalizáció megjelenésével pedig szélesvásznú monoszkópok is készültek.

Ma már ruhákon, táskákon, kiegészítőkön látjuk viszont, irtó trendinek tűnik, pedig valójában nem (volt) több egy fontos kelléknél. Egyébként a következő monoszkóp tényleg menő, viszont nem nagyon látom sehol: ez az amerikai RCA monoszkóp.

Ez tényleg coolest, ever, mégse hordja senki

No de vissza Máriék kertjébe: „Épp takarítottam egy tv-t a retro számítógépeimhez, és mint minden egészséges macska, Cuki is rögtön megnézte, hogy mi ez” – mondta Zsolt.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Sándorfalva Cicavízió monoszkóp
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés