Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A Met ma este a Délvidék Házba megy: Francesco Cilea operája nyitja az újszegedi programsorozatot
Művház 2019. január 12. 10:02

A Met ma este a Délvidék Házba megy: Francesco Cilea operája nyitja az újszegedi programsorozatot

A Belvárosi Mozi felújítása miatt ideiglenes helyszínen, az újszegedi Délvidék Házban vetítik ma, szombaton este 7 órától a New York-i Metropolitan Opera Live in HD közvetítés-sorozatának következő előadását, Francesco Cilea Adriana Lecouvreur című operáját.
Hirdetés
Hirdetés

A New York-i Metropolitan Opera közvetítés-sorozatának új helyszíne az újszegedi Délvidék Ház (Közép fasor 1-3.) Az ideiglenes helyszínen az előadás előtt egy órával nyitják ki a pénztárt, és csak készpénzes fizetést tudnak elfogadni.

Léteznek operák, amelyeket csak akkor érdemes műsorra tűzni, ha világsztárok adják elő.

Az Adriana Lecouvreur is ilyen mű: a címszerepben kizárólag az elmúlt száz év legnagyobb énekesnőit találjuk, akik mind szívesen öltötték magukra a 18. században élt nagy színésznő jelmezét, és játszották el szigorúan kitalált szerelmi drámáját.

Most a New York-i Metropolitan Opera tíz év szünet után most Anna Nyetrebkó kedvéért tűzi újra műsorra a darabot – új produkcióként, Sir David McVicar tradicionális, szemet gyönyörködtetően látványos rendezésében.

Netrebko partnerei is igazi világsztárok: szerelmét, Mauriziót a lengyel sztár, Piotr Beczała énekli, az intrikus Bouillon hercegnét, Adriana szerelmi ellenlábasát Anita Rahvelisvili formálja meg, a darab legizgalmasabb szerepétben, Michonnet-ként pedig napjaink legkelendőbb Falstaffja, Ambrogio Maestri lép színpadra.

Az előadást Gianandrea Noseda dirigálja.

Az opera története szerint Maurizio gróf, királyi marsall Bouillon hercegné titkos szeretője, de amikor megismerkedik Adriana Lecouvreurrel, a Comedie Francaise szép színésznőjével, elhatározza, hogy véget vet ennek a kapcsolatnak.

A hercegné hiába faggatja, a férfi nem árulja el, hogy ki miatt hidegült el tőle. Hirtelen megjelenik Bouillon herceg, a hercegnének menekülnie kell, nehogy a férje együtt találja Maurizióval. A nagy sietségben ott felejti karkötőjét. Adriana megleli, és magához veszi az ékszert. A hercegné egy bálon ügyesen úgy irányítja a beszélgetést, hogy végül kiderül, hogy Maurizio új kedvese nem más, mint Adriana Lecouvreur.

(fotó: Metropolitan Opera)

A színésznő sem hagyja magát és a karkötő segítségével leleplezi a hercegnét férje előtt. Az asszony kegyetlen bosszútervet forral: a betegen fekvő Adrianának gyönyörű csokrot küld, de a virágok gyorsan ölő méreggel vannak átitatva.

Maurizio érkezik, hogy – megszabadulva a hercegnétől – megkérje a színésznő kezét, de Adriana már haldoklik. Kedvese karjában éri a vég.

A több mint három és fél órás élő operaközvetítést olasz nyelven, angol és magyar felirattal láthatják a szegedi nézők.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi Metropolitan Opera Délvidék Ház operaközvetítés