Túl a városon 2019. január 11. 14:07

Szegeden is késnek a nyugdíjak: az Államkincstár szerint minden rendben, a bankok szerint meg nem jött pénz

Évek óta nem volt olyan, hogy a nyugdíjasok időben ne kapják meg járandóságukat. Most ez is megtörtént. A helyzet azért is súlyos, mert utoljára december 3-án utaltak nyugdíjat, azóta mindenkinek elfogyott a pénze.

Szűkszavú mosakodóközlemény

A Magyar Államkincstár (MÁK) által indított valamennyi nyugdíj tranzakciót a GIRO Zrt. rendszereiben pénteken elszámolták, és elküldték a bankoknak – közölte a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer üzemeltetője az MTI-vel. A GIRO Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer egész nap hibamentesen működött – áll a közleményben. A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak.

 

Korábban írtuk:

Szegeden üresen kongtak ma délelőtt az üzletek, pedig a legtöbben, főleg az idősek szeretnek már pénteken délelőtt bevásárolni a hétvégére.

Az ok?

Péntek reggel sorra jelentek meg a különböző Facebook-bejegyzések arról, hogy nem érkezett meg a nyugdíj, nincs miből bevásárolni.

Pedig hivatalosan ma kellene megérkeznie a járandóságnak.

A nyugdíj folyósításának napja ugyanis minden hónap 12-e, ha az hétvégére esik, akkor az előző munkanapon meg szokott érkezni az utalás, de ez most nem történt meg.

A nyugdíjasok többségének helyzetét az is súlyosbítja, hogy a tavaly decemberi nyugdíjat a szokásosnál jóval korábban, már december 3-án utalták, így az gyorsabban el is fogyott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin akkor sajtótájékoztatón dicsekedett azzal, mennyire fontos számukra, hogy biztonságban érezzék magukat az ünnepek idején a nyugdíjasok.

Úgy látszik, ez az ünnepek elmúltával már nem is olyan fontos.

Az OTP honlapján ma már korán reggel jelezte, hogy baj van a nyugdíjakkal. Azt írták, „a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én, hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik”.

Később, amikor a Magyar Államkincstár azt ígérte, hogy még ma átmennek az utalások, a tájékozató szövegét levették a bank honlapjáról.

A CIB Bank is gyorsan reagált: „Ma reggelre (2019. 01. 11.) a nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. A Giro Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint a mai napon napközben várhatóak a nyugdíjátutalások. Ennek következtében előreláthatólag érintett ügyfeleink számláján ma 17 óráig jóváírásra fog kerülni a nyugdíj összege. Amennyiben valaki a mai napon mégsem kapná meg a nyugdíját, akkor kérjük, hogy az Államkincstár ügyfélszolgálatán érdeklődjön az utalás elmaradásának okáról”

A Raiffeisen Bank szerint még ma várható, hogy megérkeznek a nyugdíjak és akkor azonnal jóvá is írják: „Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy a nyugdíjak átutalásában a Raiffeisen Banktól független okok miatt késés lépett fel, a nyugdíjak a Magyar Államkincstártól egyelőre nem érkeztek meg bankunkhoz. A hiba javítása a mai nap során várható, így a nyugdíjak várhatóan a nap folyamán jóváírásra kerülnek.”

A Magyar Államkincstár viszont egy közleményt adott ki arról, hogy nincs fennakadás a kifizetésben, méghozzá akkor, amikor már több órája hiába vártak a pénzükre a nyugdíjasok.

A kincstár azt ígérte:

még ma, pénteken megkapják a pénzüket azok, akiknek számlára kell, hogy érkezzen a nyugdíj.

A Giro Zrt. pedig közleményben tudatta, hogy az államkincstárral együttműködve intézkednek a januárban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti – azaz még pénteken történő – kifizetéséről.

A Giro Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás – tették hozzá.

Egyelőre nem derült ki, hogy ki a felelős a nyugdíjkifizetések csúszásáért.

A porfolio.hu úgy értesült, hogy egy banális hiba történt.

Úgy tudják, a Magyar Államkincstár véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a Giro éjszakai rendszerébe.

A portál értesüléseit a kincstár nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A lapnak küldött tájékoztatásuk szerint a számlákra még ma megérkeznek a nyugdíjak, de a postai kifizetések a korábban közölt 14-e helyett valószínűleg csak 16-án indulnak el.

Nézzék meg az MSZP–Párbeszéd közös sajtótájékoztatóját! Bangóné Borbély Ildikó és Kocsis-Cake Olivio beszélt a tapasztalataikról. A videót az ATV Facebook-oldaláról vettük át

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bank bankautomata Magyar Államkincstár nyugdíj