Hirdetés
Túl a városon 2019. január 9. 09:02

Rabszolgatörvény: a Tesco lehet az első multi, amelyik nem alkalmazza

Tizenhatezer munkavállalójával készül két éves megállapodást kötni, amelynek értelmében nem alkalmazzák a 400 órás munkaidőkeretet.

Hirdetés

A sztoriban az is pikáns, hogy a médiaalapítványi sajtótermékek közül a leginkább pártlap, a Magyar Idők hozza:

„a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) azt indítványozza: kössenek megállapodást az áruházi munkavállalók egészségvédelme érdekében. Ebben a munkaadó garantálja, hogy 2019-ben és 2020-ban áruházaiban és logisztikai központjaiban a túlórák szervezésekor nem alkalmazza a 400 órás munkaidőkeretet, hanem továbbra is az eddigi gyakorlatot követi, és a dolgozókkal a maximális, 250 óra rendkívüli munkaidőn túl önkéntes túlmunkára nem köt megállapodást.”

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke azt is nyilatkozta, a megállapodás elfogadásával „nőhetne a Tesco munkaerő-megtartó és -szerző képessége, és jobban éreznék magukat a dolgozók a boltokban és a raktárakban.”

A Tesco – kollektív szerződés híján – a törvény szerint rendelkezésre álló 250 órás túlórakeretet nem használja ki, ugyanakkor vannak olyan régiók és munkakörök, ahol egyes dolgozók esetén a munkaerőpiaci helyzet miatt a túlóra elérheti a 250 órát – közölte az áruházlánc sajtóosztálya a Magyar Időkkel.

Eddig a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban csak önkormányzatok dönthettek úgy, nem alkalmazzák azt. Botka László határozatát, amelyet Szeged közgyűlése 2018 decemberében fogadott el úgy, hogy a fideszes és KDNP-s képviselők a határozat ellen szavaztak eddig Salgótarján, Dombóvár és legutóbb a fideszes többségű Szombathely döntött úgy, nem alkalmazza a városi cégeknél a rabszolgatörvényt. Zugló pedig készül erre. A Tesco lehetne az első multi. Vajon más cégek is követik majd a példáját?

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: rabszolgatörvény Tesco