Hirdetés
Szegeden 2019. január 8. 21:35

A gyerekek fantáziája fantasztikus

Képriport
Tápén iskolások rajzaiból nyílt kiállítás, a téma a csapadékvíz környezettudatos felhasználása volt. Kiderült: még a legszárazabb témából is színes, izgalmas alkotásokat tudnak produkálni a gyerekek.

A kiírás szerint a kis alkotóknak a csapadékvíz felhasználásáról, hasznosításáról kellett rajzokat készíteniük. A felhívásra 42 pályamű érkezett a tápéi és a petőfi-telepi iskolákból.

A zsűri szerint legjobb alkotást Varga Máté, a petőfi-telepi iskola 6. osztályos tanulója készítette. Elmondta, először nem igazán akar elindulni a pályázaton, azonban rajztanára rábeszélte és nem bánta meg. Rajzának témája, hogyan lehet hasznosítani az esővizet. „Az alkotás során eleresztettem a fantáziámat, de azért próbáltam a realitás talaján is megmaradni” – mondta mosolyogva Máté, majd hozzátette, teljesen önállóan dolgozott és nagyon büszke az elért eredményre.

Hajdú Henrietta, a Petőfi Sándor Általános Iskola 7. osztályos tanulója szintén a díjazottak között volt. Mint mondta rajztanára, Retkes Sándor hívta fel a figyelmét a pályázatra és ezért jelentkezett rá. „Először nem nagyon akartam részt venni rajta, de utána kedvet kaptam az alkotáshoz. Eleinte féltem, hogyan sikerül a munka, de végül minden összeállt ” – mondta Henrietta. Hozzátette, Sanyi bácsi ugyan néhány ötlettel segítette a munkáját, de az alkotás folyamatába nem szólt bele. Elmondta még, hogy ő egy festményt készített, amelyen a színek egy kicsit összefolytak, de végül is éppen ez tetszett meg a zsűrinek és ezt díjazták.

Retkes Sándor kiemelte, minden diáknak kellett egy kis lökést adni, de amint hozzákezdtek a munkához, valamennyien belelendültek és jobbnál jobb alkotások születtek. A gyerekek az iskolában, közösen dolgoztak. A munka elkezdése előtt beszélgettek a témáról, a passzív házakról, a modern technikákról, majd ötletbörzén beszélték végig az elképzeléseiket. Ezt követően mindenkinek beindult a fantáziája. „Olyan alkotások készültek, amelyekből egyet kettőt én is kiraknék otthon a falra” – mondta a tanár úr.

Szatmári Csilla, a Móra Ferenc Múzeum Kommunikációs Osztályának vezetője, a zsűri egyik tagja köszöntőjében arról beszélt, hogy a téma feldolgozása nehéz lehetett a gyerekek számára, hisz nem lehetett egyszerű rajzokban megfogalmazni a csapadékvíz elvezetését és hasznosítását.

Szécsényi Rózsa, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, az ősszel indult el Tápén és Új-petőfitelepen egy csapadékvíz-elvezetési projekt, amelyhez kapcsolódva hirdették meg a rajzpályázatot a településrészen lakó iskolások számára. „Nagyszerű, kreatív alkotások születtek, annak ellenére, hogy maga a téma egy kicsit száraz” – mondta a képviselő.

Az alkotásból kedden délután nyílt meg „A csapadékvíz környezettudatos felhasználása és helyben tartása” című kiállítás a Heller Ödön Művelődési Házban. A 42 rajzot azonban itt is megnézheti, aki kíváncsi rá.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Heller Ödön Művelődési Ház kiállítás rajzpályázat Szécsényi Rózsa