Hirdetés
Művház 2019. január 8. 12:57

A moho sapienstől Steve Jobsig a Pedagógiai esték tavaszi évadában

Ismert és népszerű előadók – többek között Nyári Krisztián író, Mácsai Pál színész és Boldizsár Ildikó meseterapeuta – közreműködésével rendezik meg a Pedagógiai esték tavaszi programsorozatát az IH-ban. Június közepéig 13 előadásra várják az érdeklődőket.

A Mentor(h)áló és az IH Rendezvényközpont 2015 januárja óta szervezi meg közösen a pedagógiára, oktatásra és tanulásra fokuszáló rendezvényeit az Ifjúsági Házban Pedagógiai esték címmel. A szervezők a sorozattal kettős célt szeretnének szolgálni: szórakoztatni és egyben nevelni is.

– A sorozat olyan népszerű és sikeres, hogy tavaly a huszonnégy programra összesen 11 ezer 400 néző váltott jegyet – mondta el a tavaszi programsorozatról tartott keddi sajtótájékoztatón Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Megtudtuk azt is, hogy tavaly kilenc alkalommal is teltházas volt a rendezvény. Ez azt jelenti, hogy egy-egy előadáson hatszázan vettek részt, zsúfolásig megtöltve az IH Rendezvényközpont nagytermét. Ilyen népszerű volt többek között Al Ghaoui Hesna és Alföldi Róbert estje, valamint Görög Ibolya, Böjte Csaba és Bánki György pszichológus előadása is.

Porkoláb Mihály, a Mentor(h)áló Központ ügyvivő szakértője a tavaszi rendezvénysorozatról elmondta, június közepéig összesen 13 előadást láthatnak, hallhatnak majd a szegediek. Többek között olyan népszerűeket is, mint Mácsai Pál este, amelyre a jegyek már elővételben elfogytak.

A rendezvénysorozatot január 21-én Nyári Krisztán nyitja, aki a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit gyűjtötte össze. Egy héttel később pedig Moho sapiens címmel az evés lélektanáról beszél majd Forgács Attila gasztropszichológus.

Ismét eljön a népszerű meseterapeuta, Boldizsár Ildikó, aki ez alkalommal egy vendéget, Szervét Tibor Jászai Mari-díjas színművészt is elhozza magával Szegedre. Közös estjük címe: Férfiak és nők a mesékben.

Az univerzum rejtélyes csillagrobbanásairól Szalai Tamás Junior Prima-díjas szegedi csillagász mesél majd. A február 18-i estre családokat is várnak.

A tavaszi évad vendége lesz még Lénárt Ágota sportpszichológus, aki arról értekezik majd, hogy milyen technikákkal lehet valakit kiemelni a tömegből.

Eljön Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, akit egy oldott légkörű esti beszélgetésen motivációról, pályafutásról, elveiről is kérdezi majd Beslin Anita műsorvezető március 11-én.
Mi számít művészetnek és mi nem? Mi a giccs? Hasznos-e a művészet? Többek között ilyen és ehhez hasonló kérdéseket boncolgat majd előadásában Gyenge Zoltán filozófus, író, tanszékvezető egyetemi tanár.

Március 26-án Bajáról érkezik az ismert maratonfutó, Sipos János, aki „Fuss, hogy érezd: élsz!” címmel tart filmekkel, képekkel és személyes élményekkel tarkított előadást.

Június közepéig vendége lesz még a Pedagógia estéknek Majó-Petri Zoltán egyetemi docens, aki a határok nélküli tanulásról, Kozma-Vízkeleti Dániel pszichológus, aki a nemi sztereotípiák változásáról és Gyarmathy Éva neveléslélektani szakpszichológus, aki a hiperaktív gyerekekről és felnőttekről beszél majd.

Mit tanulhatunk Dzsingisz kántól és Steve Jobstól? – erre a kérdésre ad választ Baráth Tibor, a SZTE Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézet igazgatója május 20-án.

Az idei tavaszi évadot június 11-én egy immár sokszor visszatérő vendég, Görög Ibolya, Magyarország első számú protokoll szakembere zárja. Előadásának címe: Hétköznapi maceráink.

A Pedagógiai esték előadói

 • Január 21., hétfő 18.00: Nyári Krisztián író
 • Január 28., hétfő 18.00: Forgács Attila gasztropszichológus
 • Február 4., hétfő 18.00: Boldizsár Ildikó meseterapeuta és Szervét Tibor színművész
 • Február 18., hétfő 18.00: Szalai Tamás csillagász
 • Február 26., kedd 18.00: Lénárt Ágota sportpszichológus
 • Március 11., hétfő 18.00: Mácsai Pál színművész, rendező
 • Március 12., kedd 18.00: Gyenge Zoltán filozófus, író, műfordító
 • Március 26., kedd 18.00: Sipos János maratonfutó
 • Április 2., kedd 18.00: Majó-Petri Zoltán egyetemi docens
 • Április 15., hétfő 18.00: Kozma-Vízkeleti Dániel pszichoterapeuta
 • Május 14., hétfő 18.00: Gyarmathy Éva szakpszichológus
 • Május 20., kedd 18.00: Baráth Tibor igazgató
 • Június 11., kedd 18.00: Görög Ibolya protokollszakértő

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: IH Rendezvényközpont Jávorszky Iván Pedagógiai esték Porkoláb Mihály