Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • A papi pedofília elleni egyházi fellépésről beszélt Ferenc pápa, aki azt is elmondta, milyen a jó politikus
Túl a városon 2019. január 7. 22:51 Forrás: MTI

A papi pedofília elleni egyházi fellépésről beszélt Ferenc pápa, aki azt is elmondta, milyen a jó politikus

Korunk egyik csapásának nevezte a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket a pápa a Vatikánban akkreditált diplomatákhoz intézett hétfői beszédében, amelyben számos aktuális nemzetközi politikai kérdést is érintett.

Hirdetés

Ferenc pápa kijelentette, a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés a leggyalázatosabb bűncselekmény, amely gyógyíthatatlan sebet ejt az áldozatokon. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy

a Szentszék és az egyház egésze elkötelezi magát a pedofília elleni harcra és a megelőzésre, valamint az esetek eltitkolásának felszámolására, „fényt derítve az igazságra az egyházi személyeket érintő ügyekkel kapcsolatban és igazságot szolgáltatva a szexuális erőszakot elszenvedett kiskorúaknak, amit a hatalommal való visszaélés is súlyosbít”.

A pápa emlékeztetett, hogy püspöki tanácskozást hívott össze a kiskorúak védelméről februárra a Vatikánba.

Ferenc pápa a Vatikánban akkreditált diplomatákhoz intézett olasz nyelvű, hosszú beszédében a nemzetek közötti multilaterális párbeszédet szorgalmazta. Megjegyezte, hogy a nemzetközi szervezeteket gyakran hatalmi és érdekcsoportok irányítják, amelyek „ideológiai gyarmatosítással” nem tartják tiszteletben a népek méltóságát és érzékenységét. 

Ezzel egy időben az államok egyre inkább kizárólagos nemzeti érdekeiket tartják szem előtt. Mindez az egyházfő szerint a politika hitelvesztéséhez, a gyengébb országok peremre szorításához vezet. 

„A politikának messzelátónak kell lennie (..). A jó politikusnak nem teret kell foglalnia, hanem folyamatokat kell elindítania”

– jelentette ki Ferenc pápa. 

Békét sürgetett többek között Ukrajnában, politikai megoldást Szíriában, valamint Venezuelában és Afrika több államában. 

A pápa a szegénység, az erőszak, az üldözés, a természeti csapások elől menekülők támogatását, integrációját és esetleges hazatérésének elősegítését szorgalmazta. Viszonyítási pontnak az ENSZ globális migrációs csomagját nevezte. 

A Vatikánvárosi Állam tavalyi tevékenységei közül a Kínával aláírt megállapodást emelte ki, és kitért arra, hogy az idén Marokkóba és az Egyesült Arab Emírségekbe is ellátogat. Emlékeztetett, hogy az idén lesz 30 éve a berlini fal lebontásának.

(Fotó: TASR/AP)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ferenc pápa Vatikán
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés