Hirdetés
Túl a városon 2019. január 6. 10:33

Tíz éves a dél-alföldi légimentés: 15 percen belül bárhol bevethetők

Képriport
Tíz évvel ezelőtt, 2009. január 5-én hivatalosan is elkezdődött a dél-alföldi régióban a légimentés. A szentesi bázison máig hat orvos és paramedikus felváltva teljesít szolgálatot egy AS-350-es mentőhelikopterrel.

Hirdetés

A szentesi központ Csongrád, Bács- Kiskun, Békés, valamint Jász-Nagykun-Szolnok déli részének helikopteres mentési feladatait látja el egy AS 350 B típusú géppel.

– Az új bázis a légimentés feltételeit Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén biztosítja. A szentesi, az ország hetedik légimentő-bázisa széleskörű összefogás eredményeként jött létre, az építés költségéhez, az Egészségügyi Minisztérium mellett, politikai hovatartozástól függetlenül hozzájárultak a térség önkormányzatai is – mondta el egy évtizede Budai Bernadett akkori kormányszóvívő a megnyitón.

Székely Tamás, a Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere pedig kiemelte, példaértékű összefogásnak tekinthető, hogy több tucat, a dél-alföldi légimentésben érintett település lehetőségéhez mérten 20 ezertől 10 millió forintig járult hozzá a beruházáshoz, és így az alapkőletételtől számítva három hónap alatt sikerült felépíteni az ország legmodernebb mentőbázisát.

Az egészségügyi minisztérium 60 millió forinttal járult hozzá a légibázis megépítésének költségeihez, amely összesen százmillió forintba került.

A bázis a kor legmodernebb tervei alapján készült el, rendelkezésre áll benne minden olyan rendszer, ami a napi működéshez szükséges. Rendelkezik saját fénytechnikával, ami megkönnyíti az éjszakai hazatérést.

A dél-alföldi bázis azóta is az ország egyik legmodernebb légimentő bázisa.

A kivitelezést osztrák tervek alapján, de a hazai viszonyokra adaptálva végezték. A szentesi bázis működésével a korábbi 60 százalékról 85 százalékra nőtt az országban a 15 percen belül mentőhelikopterrel elérhető területek aránya.

A kerek évfordulót szombaton fotókiállítással és látványos helikopter-bemutatóval is megünnepelték.

Archív képgalériánk a tíz évvel ezelőtti megnyitón készült.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bázis légimentés Szentes