Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. január 4. 08:42

Nyolcadik éve Szegedé a legzöldebb magyarországi egyetem

Világ és európai viszonylatban is javított előző „zöld eredményén” a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE az európai green-listán a 34., Magyarországon pedig őrzi pozícióját: a legzöldebb hazai egyetem.

Hirdetés

A zöld kérdőív témakörei: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladék-, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás.

A 2018-as GreenMetric felmérés szerint 81 ország 719 felsőoktatási intézménye közül 77. helyezett a Szegedi Tudományegyetem.

A korábbi 88. helyről úgy lépett előrébb, hogy egyetlen év alatt 100 intézménnyel több töltötte ki a zöld kérdőívet.

Az Indonéziai Egyetem toplistájának népszerűsége folyamatosan növekszik: míg a 2010-es első felhívásra 34 ország 95 intézménye, addig 2017-ben 76 állam 619 egyeteme válaszolt.

A kezdetek óta a zöld egyetemek élbolyába tartozik a szegedi egyetem.  A szegedi intézmény 2012 óta amellett végez világ, és Európa szinten is a top 25 százalék egyetemek között, hogy 6 év alatt több mint 500 új intézmény csatlakozott a felméréshez.Az SZTE által megelőzött egyetemek aránya 86 százalékról 89 százalékra javult.

Az európai zöld rangsor 34. helyét szerezte meg a szegedi universitas.

Előtte – egy orosz egyetemet kivéve – csak nyugat- és észak-európai intézmények találhatóak. Az SZTE az európai zöld intézmények listáján szereplők 85 százalékát körözte le.

A szegedi egyetem a maga 77. helyezésével és 7050 pontjával jelentősen megnyerte a kérdőívet kitöltő 8 magyarországi felsőoktatási intézmény zöld versenyét.

A hazai sorrendben a második helyezett Pécsi Tudományegyetem a nemzetközi mezőnyben 140, a harmadik az ELTE: a teljes lista 264. helyén végzett.

Az SZTE és a második legjobb magyar intézmény között 975, míg a szegedi eredményt az utolsó helyezett hazai egyetemével összevetve 3675 a pontkülönbség.

Az SZTE kategóriánkénti eredményei azt mutatják, hogy továbbra is a hulladékgazdálkodásban a legjobb, hiszen a megszerezhető pontszámok 92 százalékát begyűjtötte, emellett jelentősen javított a környezettudatosság oktatásbeli megjelenítésén.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tudományegyetem rangsor zöldegyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés