Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Mécsesek gyúltak Nagy Imre szegedi szobránál: együtt tiltakozott az ellenzék a pesti szobor elszállítása ellen
Szegeden 2018. december 30. 18:18

Mécsesek gyúltak Nagy Imre szegedi szobránál: együtt tiltakozott az ellenzék a pesti szobor elszállítása ellen

Képriport
Volt még egy közös ellenzéki és civil akció az idén, mert a kormány tett róla, hogy legyen. A január 3-i szegedi tüntetés szervezőinek képviselői mécseseket gyújtottak a Rákóczi téren Nagy Imre szobránál, így tiltakozva a fővárosi szobor elszállítása ellen.

Hirdetés
Hirdetés

Mire a szónokok a beszédek végére értek, fölgyulladtak a karácsonyi fények, így még ünnepélyesebbé vált a szomorú apropóból szervezett tiltakozás. Ismert, Budapesten a Vértanúk teréről állítólag restaurálás miatt elszállították Nagy Imre szobrát. A felújítás olyannyira halaszthatatlan volt, hogy mindezt éjszaka kellett megtenni. A hivatalos kánon szerint a Jászai Mari téren lesz majd új otthona a szobornak, a helyére a vörösterror áldozataira emlékező szobrot helyeznek, ilyet ott legutóbb Horthy Miklós avatott...

Emiatt a „bátor tett” miatt gyűltek össze Szegeden, a Rákóczi téren Nagy Imre szobránál azoknak a civil szervezeteknek és pártoknak a képviselői, amelyek január 3-ára szerveztek közös tüntetést a rabszolgatörvény és mindaz ellen, amelyek miatt decemberben megmozdult az ország.

  • Tóth Sándor, a Köz Hasznáért Mozgalom és a Szegedi Civil Háló képviselője,
  • Tóth Károly, az MSZP szegedi alelnöke
  • Körmendi Zoltán, a Momentum szegedi tagja
  • Tóth Péter a szegedi Jobbik elnöke,
  • Fehér Attila, az LMP Csongrád megyei szervezetének tagja,
  • Molnár Zoltán a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja

mondott beszédet és gyújtott mécsest Lapis András alkotásánál.

Tóth Sándor szerint óriási felháborodást váltott ki a kormány tette. – Azért jöttünk most össze, hogy megmutassuk, itt, Szegeden, senkinek nem jutna eszébe elvitetni Nagy Imre szobrát. Szegednek nem teher az, hogy a Rákóczi téren áll a szobor – jelentette ki Tóth Sándor.

Tóth Károly arról beszélt, ott volt 1989. június 16-án a Hősök terén. – Szegedi oktatók egy csoportja egy különbusszal fölutazott, és együtt hallgattunk egy fiatal, őszinte szónokot, aki nemzeti függetlenségről, jogállamiságról beszélt. Eltelt huszonkilenc év, és ez a szónok kidobatta Budapest egyik emblematikus helyszínéről Nagy Imre szobrát, és azzal együtt Nagy Imre politikai örökségét is. Ezt látva sajnos azt mondhatjuk, mi ott a Hősök terén, és sok millióan a tévékészülékek és a rádiók előtt egy történelmi jelentőségű átverésnek voltunk tanúi. Ennél a szobornál szólnom kell az írástudók felelősségéről is. Nagyon sokáig hitegettük, mentegettük magunkat azzal, ez még belefér, ezt még el kell fogadni. Már réges-régen nem fér bele, és már réges-régen elfogadhatatlan. Nem lett volna szabad szótlanul tűrni azt, ami az országban történik. Le kell számolni az illúziókkal, nemcsak a fővárosban és a nagyvárosokban kell megszólalni, hanem mindenhova el kell vinni annak a hírét, ami az országban történik. Meg kell őriznünk Nagy Imre politikai örökségét, ezt csak együtt tudjuk megtenni!

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

– Fiatalabbak, idősebbek, állunk itt ennél a szobornál. Ez azt jelenti, valami elkezdődött, változásra van szükség. Hiszek abban, hogy tudunk változtatni, hogy az én generációm, a kortársaim ki tudnak állni olyan dolgokért, amelyek fontosak. Ilyen az, amikor a történelmünkről van szó. Arra kérek mindenkit, jöjjön el a szegedi tüntetésre, csatlakozzon hozzánk, demonstrálókhoz – mondta Körmendi Zoltán.

Tóth Péter szerint világos, hogy a XX. század megosztó témáival próbál meg az összefogás közé éket verni a kormány. Tóth szerint a szoboráthelyezés egy figyelem-elterelő akció volt. – Most az a legfontosabb, hogy a XX. század vitáit végre végleg lezárjuk, és a XXI. századra koncentráljunk, hogy megértsük a magyar nép hívó szavát. Nagy Imre is olyan politikus volt, aki megértette a nép hívó szavát, és a saját elnyomó rendszere ellen állt a nép mellé. Mindent megteszünk azért, hogy elkergessük ezt az elnyomó despota hatalmat, amelyet a Fidesz megtestesít, ezért is tüntetünk január 3-án – jelentette ki a szegedi Jobbik első embere.

Fehér Attila, az LMP Csongrád megyei szervezetének tagja arról beszélt, két hete készült róla egy fénykép a Vértanúk terén Nagy Imre szobránál. – Nem számítottam rá, hogy ilyen körülmények között volt erre szükség. Ez nem más, mint Kövér László és Orbán Viktor kicsinyes bosszúja Nagy Imre unokájának, Jánosi Katalinnak a reakciójára. Látszik, ha a kormányt és annak tagjait az önérzetében sértjük, támadjuk, akkor csak ilyen kicsinyes bosszúkra képesek, értelmes reakciókra nem. 2019 erről szól majd, jönnek az EP-, majd az önkormányzati választások. Meg lehet mutatni, valóban létezik az a többség, amely az ellenzéki összefogás mögött van.

A DK-t képviselő Molnár Zoltán arról beszélt, nem szabad hagyni Nagy Imre szellemiségét elsöpörni. – Nagy Imre és szellemisége egész Magyarország, a szabadság jelképe. Január 3-án Szeged újra megmutathatja, hogy nem hagyja magát.

Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Nagy Imre Rákóczi tér Nagy Imre-szobor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés