Színes 2018. december 30. 10:47 Forrás: 24.hu

Ne hagyja ki ezt a fantasztikus januári égi jelenséget

Egy ritka, de annál fantasztikusabb égi jelenségnek lehetünk szemtanúi január 20-ról 21-re virradó éjjel. Ekkor egyszerre lesz látható szuperhold, vérhold, farkas hold és teljes holdfogyatkozás.

Hirdetés
Hirdetés

Több tényező együttesének köszönhető majd ez a látványosság. A Hold éppen telihold éjjelén fog pályájának azon a pontján járni, amelyik a legközelebb esik a Földhöz, ezért sokkal nagyobbnak tűnik majd a szokásosnál, vagyis szuperhold lesz.

Mindez ráadásul teljes holdfogyatkozással esik egybe, vagyis a Föld a Hold és a Nap között halad majd el és anyabolygónk beárnyékolja majd a Holdat. Az árnyék általában sötét, kivéve szuperhold idején. A nap fénye ilyenkor a Föld légkörének molekuláiról verődik vissza, vagyis a Holdra vetülő árnyéknak a naplementékre emlékeztető vöröses színe lesz, ezért beszélünk vérholdról.

A fogyatkozó szupervérhold pedig januárra esik, az év első hónapjában látható teliholdat pedig farkas holdnak hívjuk.

A jelenség Európa és Afrika nagy részén és Észak-Amerikában lesz teljesen látható, a Közel-Keleten, illetve Afrika más részein, csak részlegesen, míg Ausztráliában és Kelet-Ázsiában egyáltalán nem.

Legutóbb 2018 januárjának végén volt látható hasonlóan összetett jelenség. – írja a 24.hu

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hold Holdfogyatkozás csillagászat szuperhold vérhold