Túl a városon 2018. december 29. 15:21

Hetedik koporsó

December 28-án, ha csak képzeletben is, de kirakták a Vértanúk terére. Vajon meddig lesz temetetlen?

„A hatodik koporsóban nem csupán egy legyilkolt fiatal, hanem a mi, elkövetkezendő húsz, vagy ki tudja, hány évünk is ott fekszik. (...) Senki sem hiheti, hogy a pártállam magától fog megváltozni! (...)

Nekünk azt kell elérnünk, hogy az uralkodó párt, ha akar, se tudjon erőszakot alkalmazni ellenünk. Csak ezen a módon kerülhetjük el az újabb koporsókat, a maihoz hasonló megkésett temetéseket. Nagy Imre, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József a magyar függetlenségért és szabadságért adták életüket. Azok a magyar fiatalok, akik előtt ezek az eszmék még ma is sérthetetlenek, meghajtják fejüket emléketek előtt.”

Ezt az a „forradalmár” mondta 1989-ben, akinek a bagázsa restaurálásra és térrehabilitációra hivatkozva elvitte annak a forradalmárnak a szobrát, akit akkori beszédével méltón eltemetett. Most meg gyakorlatilag kiásott.

Nagy Imre szobrának helyére a vörösterror áldozataira emlékező Nemzeti Vértanúk Emlékművét állítják vissza, azaz nyugodtan elhangozhatnak szó szerint is az alábbiak:

„Főméltóságú kormányzó úr! Kérem magas engedelmét arra, hogy erről a vértanú emlékről a lepel lehullhasson. Tizenöt golgotás esztendő múltán újra él nemzeti nemtőnk, s amint Hungária ez emlékmű hulló leple alól előtűnik, hogy ez ünnepi percben márványtestvérként lépjen oda a Parlamenti Kossuth tér többi szobrai közé, szívünk mélyéről a hála fohásza buzog fel a magyar gondviselés iránt.”

Kikerült hát a hetedik koporsó a Vértanúk terére. Hogy mikor temethetjük el? Nem tudom, merem megtippelni. Jó lenne minél hamarabb, de egyelőre nem úgy néz ki, hogy lenne hozzá erő, lehetőség, akarat.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest Nagy Imre Orbán Viktor szobor