Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. december 29. 14:19

Szilveszter éjjel veszélyben lesznek a házi kedvenceink, de a petárdabalesetek megelőzhetők

Az idén is petárdastopot hirdetnek az állatvédők szilveszterre. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy házi kedvenceink világgá menjenek.

Hirdetés

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak.

Egy magából kifordult állat félelmében akár támadhat, haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol.

Sok kóborló kutya és macska soha többé nem kerül haza. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy a szilveszteri petárdázás miatt elveszítsük házi kedvenceinket.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa elmondta, a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy a pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni.

Házi kedvenceket a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyük ki, előzzük meg a bajt.

A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert, több településnyi távolságot is képesek megtenni, ezért előfordulhat, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő.

Az Orpheus praktikus tanácsai háziállat tulajdonosoknak

  • A kutyában lévő (kötelező) mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető.
  • Kutyáinkra, macskáinkra érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost.
  • A baj megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassuk kutyánkat.
  • Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart). A sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le. Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk a petárdázások idejére.

Ha megtörtént a baj, érdemes a közelben működő állatvédő szervezetekről informálódni, hogy a házi kedvenc minél hamarabb és lehetőleg épségben előkerüljön.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kutya petárda Szilveszter Orpheus Állatvédő Egyesület

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés