Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Szegeden
 • Évtizednyi szenvedés után most már rendben van a jobboldali vérbulvárrá silányított szegedma
Szegeden 2018. december 29. 14:12

Évtizednyi szenvedés után most már rendben van a jobboldali vérbulvárrá silányított szegedma

Oláh János ellensúlyozni akart Szegeden: elindított egy lapot és egy internetes újságot, amelyekből vitatható színvonalú médiaszörnyetegek lettek – nem az alapító hibájából.

Hirdetés

„A szegedi internetes hírportál, elsősorban a nemzeti, polgári és konzervatív értékek tudatos megőrzésére és ápolására” jött létre 2008-ban. A fönti fölsorolásból mára semmi nem maradt, a nemzeti, polgári és konzervatív jelzőkkel fölösleges foglalkozni, viszont az kijelenthető értéket réges-régen nem őriznek és ápolnak, tudatosan végképp nem.

Oláh János Fidesz–KDNP-s önkormányzati képviselő úgy érezhette, sem a Délmagyarország sem más sajtótermék nem számol be megfelelően azokról a jobboldali értékekről, témákról, amelyek fontosak lehetnek akár ahhoz is, hogy a következő, 2010-es önkormányzati választáson sikeresen szerepeljenek Botka László polgármester ellenében. Lapot kell hát gründolni, ehhez pedig pénz kell, meg kellenének olyanok is, akik valamennyire értenek az újságíráshoz. Az alapításnál ott volt az akkor már tíz éves Leonardo Kft. élén azzal a Bonifert Gáborral, aki amellett, hogy ügyvezető igazgatta a cégét, Csongrád megye közgyűlésének is volt a sajtófőnöke, manapság pedig az alapítványi médiummá lett Délmagyarországnak a főszerkesztője. Bonifert a cégéről a szegedma egyéves születésnapján így gondolkodott:

az „önkormányzati és vállalati marketinggel foglalkozó, több mint 10 éves szakmai múltra visszatekintő cége azért került most a kiadó szerepébe, mert a fogyasztói, lakossági, társadalmi kommunikáció és párbeszéd alakításában szerzett tapasztalataik alapján úgy gondolták, hogy a szegedi embereknek jogukban áll tudni, hogy mi és miért történik velük – ennek az alapja pedig a hiteles tájékoztatás.”

Nem győzünk hümmögni.

Ebben a tudósításban megszólal Mr. Tockos, azaz Pintér M. Lajos is, aki a hírek főutcájára, Vásárhelyre, az Égető Gyula, majd most már Csepreghy Nándor felügyelte promenádhoz ült át főszerkeszteni. Ő akkor azt gondolta, az általa vezetett lap „egy új színfoltot szeretne jelenteni Szeged életében azáltal is, hogy a fontos, de a helyi médiumokban nem, vagy kevésbé reflektált témákat is felkarolja, megszólalási lehetőséget ad civil szervezeteknek és civil kezdeményezéseknek.” Ebben olyannyira hitt, hogy még két éve is, egy Rotary Klub által szervezett beszélgetésen is ezekkel érvelt, hogy neki és a lapjának ezek fontosak. Szóban. Írásban viszont...

Déli Szó, a papiros szegedma

Szintén 2008-ban indult a „Kinyomtatott” szegedma, a Déli Szó. A Karácsonyra időzített első lapszámot így ajánlották: „Örömmel tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy megjelent a »Déli Szó – a sokszínű magazin«, Csongrád megye új lapjának első száma. Az ingyenes terjesztésű havilap – amelyet a SZEGEDma.hu tulajdonosa, a Leonardo Kft. a Csongrád Megyei Önkormányzattal együttműködve ad ki – célja, hogy hitelesen tájékoztasson Csongrád megye híreiről, eseményeiről, a nagyobb városok és a kisebb települések életéről, örömeiről, gondjairól. A 180 ezer példányban megjelent Déli Szót mától Ön is keresse postaládájában, illetve hamarosan letöltheti a SZEGEDma.hu-ról is!” A magazin formátum és a havi megjelenés fajult el már oda, ahova: egy harsány, agyonszínezett bulvárlappá, amely úgy néz ki, mint egy limonádéújság.

Az első születésnapon olyan híres emberek írtak a nekik köszöntőleveleket, mint

 • Lévai Anikó, Orbán Viktor – akkor éppen – volt miniszterelnök felesége,
 • Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke,
 • Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója,
 • Dux László, egyetemi tanár, a Professzorok Batthyány Köre szegedi csoport elnöke,
 • Kővári Árpád, a Tisza Volán Sport Club ügyvezető elnöke.

Innen, így indult a nagy polgári értékőrzés. Hogy pénz honnan, hogyan volt erre folyamatosan az isteni kérdés, hiszen a legutóbbi idők kormányzati propagandájáig nagy, látványos, idegesítő reklámok nem (nagyon) voltak a honlapon. Most meg már pláne nem. Mindez azért is érdekes,

 • mert közben mást se írnak rólunk, a szeged.hu-ról, csak hogy közpénzből működünk,
 • meg azért, mert a 2010-es évek elejétől kezdve a nagy pénzégetés majdnem rosszul sült el.

A szegedi kattintóson megjelent összefoglaló szerint a „szegedma.hu tulajdonosa a Leonardo Kft. 2010-ben még 73,5 millió forintból gazdálkodhatott, a második Orbán-kormány győzelmével valami elszakadt. 2011-ban már csak 48 millió forint jutott a kasszába. A helyzet 2012-re javult, a cégnél egyre többet hirdettek az akkor fideszes vezetésű önkormányzati cégek. 2013 megint az ínség éve lett, 43 millióra apadt a bevétel, miközben arra is fény derült, hogy a jobboldali lakájmédia havonta több mint 1 millió forintos veszteséget termel tulajdonosainak. A 2014-es, választási év sem hozott csodát, ami nem meglepő. A fideszes Gyimesi László polgármester-jelöltet Kothencz János váltotta, akiről azt gondolhatták, ha mindent megígér, legyőzheti Botka Lászlót. Egyes becslések szerint Kothencz kampánya 100 millióra rúgott, de ez a pénz nem a szegedma-nál landolt. A friss beszámoló szerint az 56 millióra nőtt bevétel arra volt elég, hogy a veszteséget az előző évi 12 millióról 9,1 millióra csökkentsék. A Leonardo Kft. anyagi helyzete eléggé megroppant, miközben januárban az ügyvezetői posztot a főszerkesztő, Pintér Lajos vette át. A számok azt mutatják, hogy a Leonardo 29 millióval tartozik hitelezőinek, miközben saját tőkéje mínusz 3 millió forintra »nőtt«. A 2012-ben még 15 millió tőkével működő vállalkozás 2 év alatt 18 millió bukott, miközben durván eladósodott. Ki lehet jelenteni, a Leonardo Kft. csődközelben van.”

Innen indultak meg újra fölfelé, a 2017-es utolsó pénzügyi beszámoló szerint több mint 25 millió forint volt az éves árbevételük.

Ekkor volt a nagy átadás, átvétel, Pintérék el, és a korábbi is csapat egy része is, jött Kapitány és Kobza, és jött a még mocskosabb tartalom. Mostanra pedig mindenki alapítványi dolgozó lett, azaz pláne nem számít a mocsok mennyisége. A pénztárca fölülről nyitott, minden aljasságra, lejáratásra, minden hazugságra lesz forrás. És arra is bőven lesz, hogy kifizessék majd az ezek miatt indított, esetlegesen elbukott sajtópereket.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés