Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Az egyik igazolt döntéseket hozott, a másik közben végtelenül optimista: annak is örül, hogy egyáltalán még működik az egészségügyi rendszer
Szegeden 2018. december 28. 20:29 Forrás: Szegedi Tükör

Az egyik igazolt döntéseket hozott, a másik közben végtelenül optimista: annak is örül, hogy egyáltalán még működik az egészségügyi rendszer

Milyen volt a 2018-as év? Mit vár a 2019-es esztendőtől? Ezt a két kérdést tette föl a Szegedi Tükör szegedi és Szegedről elszármazott ismert, és elismert arcoknak. 4. rész: válaszol Barnák László és Irinyi Tamás.

Hirdetés

Barnák László színházigazgató: – Eseménydús volt az idei év, mert direktornak választottak. Reggeltől késő estig a színházban éltem, még jó, hogy szemben ülök az ablakkal, így legalább azt tudtam, milyen évszak van. Sok volt a feszültség, mert olyan döntéseket kellett hoznom, ami emberek sorsát érintette, olyan kollégákét, akiket tíz éve jól ismertem. Néhány döntés meg is viselt. Úgy érzem, az elmúlt félév engem igazolt: telt házasak az előadásaink, több produkciónkra is sorba állnak a jegyekért, a nagyszínházban pedig már a kakasülőt is megtöltik a nézők.

De nem ülhetünk a babérjainkon, mert 2019 is a kihívások éve lesz. Szegeden nagyon pezsgő a kulturális élet, ebben a közegben kell versenyeznünk a nézők kegyeiért. Nyárig a két játszóhelyünkön még nyolc bemutatónk lesz. Kicsit tartok a jövő évtől, mert két választás is lesz, ami miatt biztosan durva lesz a hangnem. Úgy érzem, túlzottan is belefolyt a politika a hétköznapjainkba, olyan, mint az időjárás, ha két ember találkozik, biztosan szóba kerül. Jó lenne, ha inkább a kultúra válna ennyire a mindennapi életünk részéve.

Irinyi Tamás diplomás szakápoló: – Visszagondolva az elmúlt évre, az a pozitívum, hogy egyáltalán még működik az egészségügyi rendszer. Nem sikerült javítani a szakdolgozók helyzetén, egy évvel tovább nőtt az átlagéletkoruk. A fizetések döntően nem változtak: nyolc százalékkal nőttek ugyan, mert előrébb hozták az emelést, de ez nem érte el a garantált bér növekedését. A körülmények sem változtak gyakorlatilag. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, amelynek megyei vezetője vagyok, kampányfilmet készített, és országszerte próbálja a fiatalokat meggyőzni, hogy válasszák a szakdolgozói hivatások valamelyikét.

Negatívumnak értékelem, hogy a kormány részéről nem látok olyan intézkedési terveket, amik megállítanák az elvándorlást, illetve az egészségügyi rendszerváltás felé mutatnának. Akár arra, hogy stratégiai ágazatnak nyilvánítanák, hogy több pénz áramolhasson be, vagy hatékonyabban lehessen elkölteni. Az biztos, hogy így ez a rendszer életképtelen. 2019-re előretekintve félelmeink vannak. Bejelentettek bizonyos béremelést, ami nagy valószínűséggel most sem fogja elérni a garantált bérminimum növekedését.

Sorozatunk eddig megjelent részei

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László egészségügy évértékelő Szegedi Nemzeti Színház Szegedi Tükör Irinyi Tamás Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés