Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Tábori ágyakat kapott a gyermekklinika, hogy az anyák ne a földön aludjanak a beteg gyermekük mellett
Szegeden 2018. december 28. 16:36

Tábori ágyakat kapott a gyermekklinika, hogy az anyák ne a földön aludjanak a beteg gyermekük mellett

Képriport
Egy sárbogárdi férfi kezdeményezése elért Szegedig. Szécsényi Rózsa is vett egy ágyat a klinikának, mert nagymamaként ő is átélte a szomorú állapotokat, ahogy kolléganőnk is, amikor a gyermeke mellett aludt, rácsos ágyban.
Hirdetés

– Öt hetet volt benn a gyerekem a klinikán, nekem nem kell megindokolni ezeknek az ágyaknak a szükségességét. A kardiológiai osztályon voltunk, az első két hetet, amíg az intenzíven volt, azt nem tölthettük vele, de a következő három hetet igen. Van anyaszállás az épületben emeletekkel föntebb, viszont ott nem mindig van hely. És úgy elég nehéz a gyerekkel lenni, hogy te fönn alszol... Volt olyan, hogy rácsos ágyban embriópózban aludtam, két éjszakát bírtam ki úgy – emlékezett vissza Várnai Adrienn kolléga arra, hogyan teltek az éjszakák, amikor a beteg gyermeke mellett volt a gyermekklinikán.

De hasonló „élményei” voltak Szécsényi Rózsának is: – Az unokámat az ölünkben tartottuk, kinn ültünk a folyosón, úgy aludtunk vele. Egy hétig voltunk benn így, felváltva vigyáztunk rá az édesanyjával. Akkor döntöttem el, valahogy megpróbálok segíteni. Ezért is vagyunk most itt. Ha máshogy nem lehet megoldani, akkor nekünk, civileknek, szülőknek, nagyszülőknek kell valahogy összefogni, és tenni valamit.

Szécsényi Rózsának éppúgy voltak tapasztalatai a kórházi körülményekről, mint Várnai Adreinn kollégánknak. Kattintson fönti képünkre, nézze meg galériánkat (fotók: Szabó Luca)

Tettek. A mostani akció szegedi kezdeményezője, Ábrahám Adrienn a Facebookon látott egy posztot, amely erről szólt: a körülményekről, amelyeket szerte az országban lehet a gyermekklinikákon, -kórházakban, kórházi osztályokon tapasztalni. – Orosvári Zsolt bejegyzését láttam meg, ő Székesfehérváron tapasztalta meg ezeket a körülményeket.

Ő találta ezeket az összehajtható tábori ágyakat. Könnyen tisztítható, könnyen tárolható. Ő kezdte a gyűjtést, több mint hárommillió forint gyűlt végül össze. Egy ilyen ágy valamivel több, mint 11 ezer forintba került. Amikor összegyűlt a pénz, és megrendelte az ágyakat, akkor csatlakozott két alapítvány: az Anyák az anyákért és a Social Pont Alapítvány. Az előbbi intézte a pénzügyi „részt”, a Socialpont pedig a szállítást intézte. Két hete már átadtunk ötöt, most tízet hoztunk, ennyit kért a klinika – mondta Ábrahám Adrienn. Az egyiket Szécsényi Rózsa vásárolta meg.

A klinikát képviselő Bartyik Katalin arról beszélt az átadón, folyamatosan támogatják a szülők, civil szervezetek az intézményt, tárgyi eszközökkel éppúgy, mint pénzadományokkal. – Az onkológián így cseréltük ki legutóbb a matracokat is például. Minden segítségnek nagyon örülünk, nagyon köszönjük, és örömmel vesszük – mondta az intézetvezető-helyettes.

Az ágyak valóban kis helyet foglalnak el nagyon gyorsan kinyithatók és össze is csukhatók. A cég, amellyel sikerült megállapodni vállalta azt is, hogy ha tönkremennek, kitörik a lábuk például, vagy elszakadnak, akkor kicseréli a tönkrement ágyakat. Elég strapabíróknak látszanak, állítólag az én 112 kilómat is gond nélkül elbírnák, mégsem próbáltam ki. Adri jobban mutatott a mintadarabon. Ugyanakkor kívánom neki, meg minden édesanyának, élesben ne kelljen kipróbálni.

Nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját is!

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy gyermekklinika Szécsényi Rózsa