Hirdetés
Túl a városon 2018. december 25. 09:55 Forrás: MTI

Éjféli mise a Születés Templomában: „Karácsonykor pozitívnak kell lennünk”

Az utóbbi évek legnagyobb tömege érkezett a Palesztin Hatóság felügyelte ciszjordániai Betlehembe, Jézus szülőhelyére, hogy meghallgassa Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátorának éjféli miséjét.
Hirdetés

Mivel csak kevesen jutottak be a szűkös befogadóképességű katolikus Szent Katalin templomba, a tömeg a Születés Temploma előtt elhelyezett hatalmas kivetítőn követte a misét. Az eseményen a világ minden részéből érkezett zarándokok mellett szokás szerint jelen volt Mahmúd Abbász palesztin elnök, Rami Hamdallah miniszterelnök, a helyi keresztény előkelőségek, a Palesztin Hatóság vezetői és a diplomáciai kar számos képviselője.

– Csodálatosak voltak a mozaikok, de piszok borította őket. Szörnyű évünk volt, és hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden piszkos – kezdte miséjét Pizzaballa érsek a palesztin–izraeli viszály idei elmérgesedéséről szólva. – De ha eltávolítjuk a szennyeződést, akkor látjuk milyen csodálatosak a mozaikok. Karácsonykor pozitívnak kell lennünk – tette hozzá, a Születés Templomának restaurálása során előkerült színpompás bizánci mozaikra utalva.

Pierbattista Pizzaballa felhívta a keresztény híveket, hogy maradjanak azokban a városokban, ahol Krisztus született, élt és meghalt, és ne hagyják el azokat. – Jézus Betlehemben született, s ez nem csak történelmi-földrajzi meghatározás, hanem isteni választás – mondta az érsek. – Ezen az estén, amikor Krisztus születését ünnepeljük Betlehemben, hirdessük együtt az angyalokkal ennek a földnek a szeretetét, s hogy meg akarunk felelni az elhivatásnak, hogy a béke építői, a remény prófétái, a párbeszéd és a felosztás elhivatott és meggyőző tanúi legyünk. Jézussal ezen a földön akarunk élni, nem akarjuk elhagyni. Mert városaink a keresztények nélkül szegényebbek lesznek, és keresztényeink a városaik nélkül elveszítik az utat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betlehem karácsony éjféli mise Izrael Palesztina Születés Temploma