Hirdetés
Szegeden 2018. december 24. 13:52

Barta László: Ilyenkor dőzsölünk, hiszen egyszer van karácsony

Tizenöt évig mindennap ettem halat, most már csak hetente egyszer-kétszer, de nem tudom megunni – mondta Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa, aki a Szegedi Tükörnek mesélt a családjáról, Marika néniről és az ünnepi ételekről.

Hirdetés

Rögtön belekóstoltak a témába az érdeklődők Barta László előadásának legelején, ugyanis az Algyői Halászcsárda tulajdonosa egy teknő haltepertővel érkezett meg a Senior Centerbe, ahol az ünnepi étkeinkről – aktuálisan a karácsonyi ételekről – tartott bemutatóval fűszerezett előadást.

Barta László mesélt a családjáról, arról, hogy öt gyermeke van: a legidősebb, László Új-Zélandon szakács, ahol már rangos gasztronómiai díjat is nyert. Amikor a nagyfiáról mesélt, aki azt mondta neki, „apuka, az én díjamnak az algyői csárdában van a helye”, elcsuklott Barta László hangja. Igazán megható volt. Nagyon hiányozhat neki László fia... A nagyobbik lánya, Enikő cukrászdát üzemeltet Szegeden, a középső fia, Norbert mellette dolgozik, szakács az Algyői Halászcsárdában, de most cukrászatot is tanul, valamint van két kisebb gyermeke, a nyolcéves Luca és a hatéves Bence.

Marika néni spiccszűrője az algyői csárdagazda, Barta László kezében. Az ikonikus darab kint van a csárda falán

– Nagyon büszke vagyok minden gyermekemre! Nemrég azt mondta az édesanyjuk, hogy a kicsiknek a szakma közelébe se lehet menniük! De majd látjuk, mi lesz – mondta nevetve a csárdatulajdonos.

Barta László arról is mesélt, jövőre lesz 30 éve, hogy az Algyői Halászcsárdában dolgozik. – Négyen kezdtük. Most negyvenen vagyunk – mondta, és beszélt a tízegynéhány éve nyugdíjba vonult Marika néniről, aki csak a saját spiccszűrűjével volt hajlandó a halászlevet főzni. Miután Marika nénivel a spiccszűrője is nyugdíjba vonult, újat használnak, de Barta László nem dobta ki Marika néni spiccszűrőjét, hanem kitette a csárdában a falra. Az ikonikus szűrőt egyébként magával hozta az előadásra és megmutatta.

– Mi jut eszükbe az embereknek elsőre a karácsony szó hallattán? – tette fel a kérdést, és meg is válaszolta: szeretet, család, hó, hideg, evés-ivás. – Karácsony böjtjére mindig azt mondta a nagyapám, hogy akkor csak pálinkát lehet inni – nevettette meg a közönségét. – Ilyenkor reggelire olajos savanyú káposztát ettek kenyérrel, ebédre pedig hús nélküli bablevest és mákos gubát vagy mákos tésztát. És halat meg krumplisalátát. Itt szeretném elmondani, hogy én nagyon szeretem a halat. Tizenöt évig mindennap ettem halat, most már csak hetente egyszer-kétszer, de nem tudom megunni – hangsúlyozta Barta László, aki megmutatta egy szép pontyon a filézést. Hallani lehetett a terem hátsó sorában is, ahogy roppan a szálka a mester kése alatt.

Barta László megmutatta, hogyan kell halat filézni

– Mindig szoktam mondani a vendégeimnek – akik közül sokan célzottan jönnek hozzánk Soprontól Debrecenig, mert azt hallották, hogy az Algyői Halászcsárdában a legjobb a halászlé a környéken –, hogy ahány szálkát találnak a halászlében, annyiszor fizetek nekik száz forintot – mesélte a csárdagazda.

– Hogy mi lehet a karácsonyi ebéd? Jó tyúkhúsleves, orjaleves, töltött káposzta, libasült, gesztenyével töltött pulyka, hurka, kolbász, pecsenye, bejgli és rétesek. Ilyenkor dőzsölünk, de hát egyszer van karácsony – mondta Barta László az előadása végén.

Szabó C. Szilárd

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: karácsony Algyő Algyői Halászcsárda Barta László gasztronómia