Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. december 23. 23:42

Magyarosan, egészségesen, szószosan

A szegedi képviselő-testületnek három hölgy tagja van, Kardos Irén, Szécsényi Rózsa és Szondi Ildikó. Őket kérdeztük meg a karácsonyi ebédről, a készülődésről, a hagyományokról. Mint kiderült számtalan különféle étel kerül az ünnepi asztalra, mind a három családnál.

Hirdetés

Kardos Irénéknél nagy hagyománya van a karácsonyi összejöveteleknek. Nagy családból származom, nálunk mindig is közös ebéden ünnepeltük. Ez mind a mai napig megmaradt, igyekszem úgy csinálni, ahogy szüleimtől láttam – mondta a képviselő. Mióta felnőttek a gyerekek nem a szentestét töltik együtt, hanem 25-én jön össze a család egy ebédre. Ez tizenkét főt jelent, de van a mikor még ennél is többen vannak. Természetesen van speciális karácsonyi menü is, azonban ez az évek során folyamatosan változott. Nagyon sokáig a citromos, egyben sült hal volt a főfogás náluk. Nagyon finom, nagyon látványos étel, amit azonban igen sokáig tart elkészíteni. Éppen ezért az utóbbi időben inkább már más a főétel Kardos Irénéknél. Az egyik évben pulyka, a másikban pedig sertés hús a fő fogás. Természetesen a húsleves nem maradhat el – folytatta a képviselőnő. A sültek mellé pedig mindenféle szószok, mártások kerülnek az asztalra. „Nálunk erre óriási igény van, mivel ezekkel fantasztikus íz világ érhető el!” Egyet ki is emelt a sokféle szósz közül, amely szerinte például a sült karajhoz nagyon illik. Elkészítése nagyon egyszerű: golden almát  tokaji furmintban megpárol, egy kis mézet tesz hozzá, majd leturmixolja. „Isteni vele minden sertés hús!” – tette hozzá.

Mivel többféle menü van, a készülődés már jó néhány nappal az esemény előtt elkezdődik. „Amit lehet, azt előre elkészítem, hogy ne mindent egyszerre keljen megcsinálni. Elég a frissen sültekkel megbirkózni aznap!” – mondta Kardos Irén.

Szécsényi Rózsáéknál is sokan ülik körül a karácsonyi asztalt. Igaz hiányzók is vannak, mivel fia – ahogy fogalmazott: kalandvágyból – Írországba ment a családjával, de így is nyolcan-tízen vannak Karácsonykor. Én is elkészítek mindent hamarabb, amit lehet, de nálunk minden lightos formában készül, cukormentesen, gluténmentesen, lisztmentesen, azaz egészségesebben – folytatta nevetve a képviselő. Olyan recepteket választ, most például egy mákos süteményt, amiben se cukor, se liszt nincs. Azonban van benne mák, tojás, alma, és reszelt banán. Ezt egy tortaformában süti ki. A töltött káposzta sem hagyományos náluk, hanem csirkehúsból készül. A húsleves a Szécsényi család asztaláról sem hiányozhat, ahogy a halászlé sem. Ez utóbbit azonban étteremből hozzák. Rántott hús és rántott hal is része az ünnepi menünek, azonban ezek sem hagyományos módon készülnek, hanem sütőben süti ki azokat, olaj nélkül. Ezek mind olyan apróságok, amelyektől sokkal egészségesebbek lesznek a fogások. – mondta.

A segítséggel kapcsolatban Szécsényi Rózsa csak annyit mondott, ő nem szereti, ha valaki még rajta kívül ott van a konyhában a készülődés közben. „Ha kérem, csak akkor jöjjön be valaki a konyhába” – tette hozzá nevetve. Ehhez kapcsolódva Kardos Irén elmondta, náluk a sütemények elkészítésével segítenek be a többiek, neki ezzel nem kell foglalkoznia. Ahogy fogalmazott, annyiféle ételt készít, hogy a sütemények sütése alól felmentést adott neki a család.

Szondi Ildikóéknál azonban teljesen másként zajlik a karácsony, mert, ahogy fogalmazott náluk nem az étkezésről szól az ünnep. Férjével és lányával hárman háromféle ételt fogyasztanak. Férje nagyon vigyáz magára, így saját magának készíti el az egészséges ételeket. Ildikó a magyaros ételeket szereti és ilyenek kerülnek az asztalra. Lányuk pedig a kettőjük között helyezkedik el, de ő is inkább az egészséges ételeket kedveli. Így ők hárman nem is étkeznek egyszerre. Ráadásul a férje saját magának készíti el az ételt, nem is szabad neki segíteni.

Idén férjének rokonai töltik náluk a karácsonyt, akik Horvátországban élnek. Nekik mindenképpen magyaros lesz a menü, többek között halászlé tésztával, valamint töltött káposzta. Természetesen a Szondi család asztaláról sem hiányozhat a sütemény, mivel a férje és a lánya imádja az édességet. Ezért a mákos és a diós bejgli elmaradhatatlan fogás.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hekáné Szondi Ildikó karácsony Kardos Irén Szécsényi Rózsa karácsonyi ebéd ünnepi menű
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés