Színes 2018. december 22. 14:10

Enni kell, karácsonykor is! Maga is ezt mondja mindig, ugye, Mrs. Lipton?

Túl a halon íme egy menüsor, amellyel nem vall szégyent az ünnepek alatt, és viszonylag könnyen, gyorsan el lehet készíteni.

Sőt, ha tényleg félreteszi a mindenféle evési babonákat, hiedelmeket, akkor nyugodtan eheti bármikor.

Az finom lesz!

Pestós-sajtos grissini

Hozzávalók 35–40 darabhoz:
2 rúd leveles tészta (lehet tönkölylisztes is),
1 üveg bazsalikomos pesto,
ízlés szerint só,
5 dkg reszelt sajt (parmezán, gouda, „bevállalósaknak” rokfort vagy ahhoz hasonló)

Az egyik leveles tésztát tekerjük ki, kenjük meg vékonyan pestóval, sózzuk ízlés szerint, szórjuk meg a reszelt sajt kétharmadával. Helyezzük rá a másik kitekert tésztalapot, sodrófával kicsit nyomkodjuk össze, majd éles késsel vékonyan csíkozzuk fel a rövidebb oldalnál kezdve.

A csíkokat tekerjük meg szorosan, majd tegyük sütőlemezre, amelyre előtte sütőpapírt helyeztünk. Szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, és süssük készre 220 °C-ra elmelegített sütőben körülbelül huszonöt perc alatt.

Vöröslencse-krémleves sárgarépacsipsszel

Hozzávalók 4 személyre

A csipszhez:

2 vastagabb sárgarépa zöldséghámozóval hosszanti irányba felszelve,
3 evőkanál kókuszzsír.

A leveshez:
20 dkg vörös lencse,
2 közepes sárgarépa apróra darabolva,
1 közepes vöröshagyma finomra vágva,
2 gerezd zúzott fokhagyma,
2 evőkanál olívaolaj,
1 teáskanál reszelt friss gyömbér,
1 kiskanál őrölt koriander,
1 teáskanál őrölt kurkuma,
2 babérlevél,
só, bors,
finomra vágott petrezselyemzöld,
friss citromlé.

A felszeletelt sárgarépát négy részre osztjuk. A kókuszzsírt kis serpenyőben felforrósítjuk, és egy rész sárgarépát aranysárgára sütünk. A maradék sárgarépát is így készítjük el. A kókuszzsírt félretesszük.

Az olajon megpároljuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Beleforgatjuk a sárgarépát és a jól átmosott vörös lencsét. Összekeverjük a fűszerekkel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 1,2 liter vízzel felengedjük, és körülbelül huszonöt perc alatt puhára főzzük. A babérleveleket kivesszük, és ezután a levest összeturmixoljuk. A félretett sült kókuszzsírból két evőkanálnyit belekeverünk. A citromlével ízesítjük. Tálaláskor petrezselyemzölddel és chips-szel tálaljuk.

Pont a kedvencünk!

Vasi pulykamell spenótgaluskával

Hozzávalók

1 kg pulykamell,
2 dl tej,
2 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál liszt,
2 evőkanál olaj,
só, egy késhegynyi pirospaprika.

A mártáshoz:
20 dkg gomba,
1 kiskanál olaj,
1 kis fej vöröshagyma,
1 púpos kiskanál liszt,
2 dl tejföl,
só, törött bors,
1 csokor petrezselyemzöld.

A körethez:
30 dkg spenót,
1 tojás,
10 dkg vaj,
annyi liszt, amennyit felvesz,
só, törött bors.

A pulykamellet vékonyan felszeleteljük, kiklopfoljuk, és egy napig a tört fokhagymás, sót tejben tartjuk a hűtőben. Másnap leitatjuk róla a nedvességet, és a paprikás lisztben megforgatva kevés olajon kisütjük. Közben elkészítjük a mártást. Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a tisztított, szeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd addig pároljuk, amíg saját levét el nem főtte. Ekkor meghintjük a liszttel, felengedjük annyi pulykaáztató tejjel, hogy sűrű mártást kapjunk, és jól összeforralva, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Végül a tejföllel összeforrósítjuk. A mártást a melegen tartott húsra öntjük.

A spenótot megfőzzük, leszűrjük, nagyon apróra vágjuk. Elkeverjük a tojással, öt dekagramm olvasztott vajjal meg annyi liszttel, hogy galuska keménységű masszát kapjunk. Sóval, törött borssal ízesítjük, és forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. Akkor jó, ha feljött a víz színére. Leszűrve a maradék vajjal keverjük össze.

Karácsonyfa

Hozzávalók 12 adaghoz

2 tekercs leveles tészta,
4 alma,
egy fél citrom leve,
20 g vaj,
80 g cukor,
5 g őrölt fahéj,
1 tojás a kenéshez,
180 g mogyoróvaj vagy mogyorókrémmel.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Hámozzuk meg az almát, és vágjuk fel apró kockára, majd locsoljuk meg citromlével. Egy lábasban olvasszuk meg a vajat közepes lángon, majd adjuk hozzá a citromos almát, a cukrot és a fahéjat. Főzzük tíz percig, majd pürésítsük. A kihűlt szószt az első réteg leveles tésztán terítsük szét úgy, hogy a széleken körülbelül egy centit üresen hagyunk. Fedjük le a másik tésztalappal. Ezt követően vágjuk a tésztát fenyőfa formájúra. Majd vágjuk csíkokat a tészta két oldalába, ágakat formázva, és óvatosan csavarjunk meg minden tésztaágat. Az egész fát kenjük meg a felvert tojással, toljuk a sütőbe, huszonöt perc alatt készre sül. A kihűlt „fa” ágainak réseit töltsük meg mogyoróvajjal vagy mogyorókrémmel.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: gasztronómia karácsony recept