Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. december 21. 23:09 Forrás: Index / 444 / MTI

Tüntetés Budapesten: sok ezren követelték Áder és Orbán lemondását, országos sztrájkot akarnak

A Sándor-palota előtt sokan felszólaltak, ellenzékiek, civilek és szakszervezetiek, mind nagyjából ugyanazt akarták. Egyre elszántabbnak tűnik a korábban nem látott méretű összefogás a kormány ellen.

Hirdetés

Pénteken este két demonstráció is indult Budapesten a Kossuth térről: először a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Nemzeti Összkarácsonyi Békemenete tett egy kört a belvárosban, majd a másik, Szégyelld magad, János! című, összellenzéki, civilek és szakszervezetek részvételével tartott tüntetés résztvevői a Parlament elől a Sándor-palotához, a köztársasági elnök rezidenciájához vonultak.

A MKKP békemenete egy „Minél rosszabb, annál jobb!” feliratú molinóval az elején haladt, de voltak „Túlórázni akarunk!”, „Magyar szembe magyar paprikát”, „Kilakoltatott családok éve”, „Vidám főnök, szomorú vasárnap”, „Nem akarunk nyugdíjat!” és „Jöjj el, Kövér László! Te szülj nekem rendet!” feliratú transzparensek is, és olyanokat skandált a tömeg, hogy „Birkák vagyunk!”, „Könnygázt a népnek!”. Aki transzparens nélkül érkezett, az a viccpárttól kaphatott.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A békemenetelők a Kossuth térről indulva a Roosevelt téren, József Attila utcán, Bajcsy-Zsilinszky úton, majd Alkotmány utcán keresztül tértek vissza a Parlament elé térre. Az elején körülbelül ezerfős tömeg a vonulás végére legalább a duplájára nőtt az Index tudósítása szerint.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mire az MKKP békemenete visszaért a Kossuth térre, addigra ott már közel ezer ember gyülekezett, akik, miután csatlakoztak hozzájuk a viccpárt felvonulói, valamivel nyolc óra után indultak el a várba, a Sándor-palotához. Míg a tömeg a Kossuth téren az kétfarkúsok érkezését várta,

a DK-sok a Parlament és a Néprajzi Múzeum falára is O1G feliratot vetítettek.

(Simicsaka Lajos leghíresebb mondatának rövidítése lett a kormánnyal elégedetlenek egyezményes szimbóluma, a jelentését talán nem kell magyaráznunk.)

A Szégyelld magad, János! elnevezésű demonstrációt eredetileg Ne írd alá, János! címmel hirdették meg, ám mivel a köztársasági elnök csütörtökön aláírta a túlóratörvényt (amire amúgy szombati lett volna ideje), a szervezők változtattak.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Áder János aláírását egyébként az összes ellenzéki párt elítélte, a Momentum azt is jelezte, hogy füstbombákkal készülnek a péntek esti megmozdulásra.

A tüntetők a Parlamenttől Budára a Nádor utca, Széchenyi tér, Lánchíd útvonalon vonultak, utóbbinak egy ideig teljesen megbénították a forgalmát, amikor a tömeg vége még a híd Pesti oldalán járt, az eleje már átért Budára.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az Index szerint a tüntetéshez az út során folyamatosan csatlakoztak emberek, így mire mindenki köztársasági elnök hivatalához ért a tömeg teljesen megtöltötte a teret, sokezren voltak.

A Sándor-palota előtt Donáth Anna, a Momentum Mozgalom alelnöke, akit az egyik múlt heti tüntetésen egy füstgránát miatt a földre tepertek, majd előállítottak a rendőrök, azzal kezdte, hogy elképesztő látni, hogy karácsony előtt pár nappal ennyi ember gyűlt össze, majd arról beszélt, hogy szerinte az egész ország közös sikere az ellenállás, hiszen nem csupán Budapesten, hanem a vidéki nagyvárosokban, sőt Európa-szerte tiltakoztak a kormány politikája ellen és hogy a közmédián kívül az egész ország egy emberként zengi a követeléseket. Azt is mondta, hogy az ünnepek alatt és a két ünnep között sem állnak le a tüntetések. 

„Legyen 2019 az ellenállás éve!”

„Legyetek dühösek és hangosak, mert jogotok van hozzá!”

– idézte Donáth Annát az MTI és az Index.

Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja azzal kezdte, hogy „Áder takarodj!”, majd felidézte, hogy a kormányzati propaganda „Soros-bérenceknek”, keresztényelleneseknek bélyegzi a tüntetőket, pedig szerinte az embereknek csak elegük van abból, hogy egy csapat kivénhedt despota el akarja venni a jövőjüket. Úgy fogalmazott: jobb, ha ez a mocskos, áruló kormány megszokja, hogy ezentúl más lesz az ellenzéki politika, írja az MTI. Azt ígérte, hogy szocialistaként mindig a munkások oldalán fog állni a tőkésekkel szemben, és elmondta, hogy tanultak az elmúlt nyolc évből és a utóbbi hetekből. 

„Ha kell elfoglaljuk az üléstermet, ha kell kimegyünk az utcára, ha kell, bemegyünk a tévébe!” 

– mondta. „Új ellenzék született” – idézi az Index.

Lipusz Balázs a Hallgatói Szakszervezettől arról beszélt, hogy felháborító, hogy Orbán Viktor azt mondja, aki többet akar keresni, az dolgozzon többet. Szerinte a diákok is gyakran munkára kényszerülnek, hogy a kollégiumot, albérletet ki tudják fizetni, és ahogy a dolgozók nem kapják meg a megfelelő bért, úgy a diákok sem a levont adóból a támogatást.

A dolgozók azok, akik lehetővé teszik, hogy a diákok tanulhassanak, hogy az ország működhessen. Szerinte igenis létezik munkás–diák-szolidaritás, és az egyetlen eszközük az utak lebénítása, a gyárak leállítása.

Ha a munkások lépnek, a diákok velük vannak

– mondta.

Azzal fejezte be beszédét, ohgy január 5-én a szakszervezetek országos tiltakozásba kezdenek, jöhet az általános sztrájk.

Bősz Anett független országgyűlési képviselő, a Magyar Liberális Párt ügyvivője szerint: a köztársasági elnök nem választhatja a nemzet egysége helyett a kormány egységét, Áder János „elvesztette államfő jellegét”. Mint mondta 

„szabadság nélkül, jogok nélkül és méltóság nélkül nem lehet élni”, és „szabadidő nélkül sem lehet élni”,

ezért kell visszavonni azonnal a rabszolgatörvényt. Azt is mondta, hogy ez csak a kezdet, addig nem hátrálnak, amíg le nem váltják a jelenlegi kormányt.

Beszélt Magyar György ügyvéd is, aki a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviseletében azt mondta, hogy olyan jogalkotás zajlik Magyarországon, amire még soha nem volt példa. „A Parlament aznap illegitim volt, nem hozhatott volna semmilyen jogszabályt” – mondta a túlóratörvény szavazásának najáról. A különbíróságokról azt mondta: „Alapítsuk meg az állampolgárok bíróságát!”. Szerinte ezzel a virtuális bírósággal kell kimondatni, hogy a meghozott jogszabályok érvénytelenek, hatálytalanok.

„Aki a demokráciában alszik, nagyon könnyen diktatúrában ébred. Jó reggelt Magyarország, jó reggelt magyarok!” 

– idézett Goethétől az Index szerint.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az nem lehet, hogy a magyar munkás beledöglik a munkába, az anyák nem jutnak el az óvodába a gyerekeikért a túlórák miatt, az apák elalszanak a karácsonyfa mellett, mert agyon vannak dolgoztatva. Azt ígérte, addig küzdenek, amíg mindenki, a pedagógus, mentős és segédmunkás is tisztességes bért nem kap, és nem sok száz túlórával kell a mindennapi betevőt megkeresniük. Úgy fogalmazott:

a nemzet jobboldaltól baloldalig egységesen felsorakozott a kormánnyal szemben, mert ez a rendszer a nemzet ellensége.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, ők akkor is kiálltak egy-egy ügyért, amikor százan voltak, de az kell, hogy százezren legyenek. Szerinte januárban nem lehet más program, mint hogy megáll az egész ország.

„Álljon meg az ország, álljon meg az ország, álljon meg az ország!”

– nyomtatékosított.

Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke arról beszélt, hogy 32 éve Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval együtt tüntetett a Lánchídon a demokráciáért, mára viszont ők váltak a demokrácia és a nép legfőbb ellenségeivé. Szerinte az Orbán-kormány megmutatta igazi arcát, nem a magyar dolgozók mellé álltak, ahogy korábban cserbenhagyták a devizahiteleseket is. Azt mondta, nem akarnak olyan országot, ahol egypártrendszer van, ahol a média a Fidesz kezében van, ahol a korrupció uralkodik, ahol a fideszes oligarchák gazdagodnak. 

„Nem akarunk rabszolgák lenni a saját hazánkban”

– jelentette ki. Szerinte a jövőben nem az Országgyűlésnek, hanem a népnek kellene választania a köztársasági elnököt.

Felszólalt Szűcs Zoltán Gábor, MTA TK-kutató, a korábbi MTA-s tüntetések szónoka is, aki tudósemberhez méltón arról beszélt, hogy a szabadság a szolgaság ellentéte, nem elvont fogalom. A szabadság azt jelenti, hogy nincsen az ember más emberek kényének, kedvének kiszolgáltatva, ezért szól szerinte ugyanarról a rabszolgatörvény, mint az MTA elleni támadás. Aki évi négyszáz óra, heti egy teljes nap túlórára kötelezhető, és a fizetséget három év múlva kaphatja meg, az nem ura önmagának, hanem ki van szolgáltatva.

Nem attól szolgaság ez, hogy mindenkit vég nélkül ki fognak zsigerelni, hanem hogy bárkivel, bármikor megtehetik ezt

– mondta.

Szerinte ők fizetésüket most miniszteri kegyként, nem a tudományos munka ellenértékeként kapják. A villanyszámlát is csak akkor tudják kifizetni, ha az úri kedv úgy tartja,  és jelenleg nem tartja úgy. Lehet így élni, de szabad emberhez ez nem méltó, mondta.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a nemzet nem kért sokat, csak jogállamot, demokráciát, valamint azt, hogy nyolc óra munkából tisztességesen meg lehessen élni. Szerinte jövőre folytatni kell a tüntetéseket, megmozdulásokat, mert a fideszesek csak erőből értenek.

„Értsék meg az urak a palotában, hogy lejárt az idejük”

– mondta.

Hadházy Ákos szintén független képviselő szerint ha erőt mutatnak, akkor ki lehet harcolni, hogy visszavonják a jogtipró törvényeket. „Nemcsak be fogják olvasni, hanem vissza fogják vonni. Érezniük kell a törődést!” – mondta. Szerinte nem lesz színjáték, végig fogják csinálni, vissza fogják vonatni a rabszolgatörvényt, és a végsőkig el fognak menni a szabad sajtóért.

Hadházy beszélt arról is, hogy a kormánypropaganda szerint ők Soros György megbízásából állnak ott és tüntetnek, és hogy egymillió bevándorlót akarnak betelepíteni. Szerinte erre csak egy dolgot lehet mondani:

„A lónak a faszát!”

A tüntetők ezt hallva elkezdték skandálni a mondatot, írja az Index.

„Becsaptak bennünket, elegünk van a hazugságokból” – mondta a röviden felszólaló Kiss László, aki az 5.12 Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért képviseletében beszélt. „Remélem, nem vagytok betegek, mert a nővérek már külföldön vannak” – tette hozzá. Azt is mondta, hogy ők fáradtan, meggyötörten, túlórapénzek nélkül dolgoznak a betegekért.

„Állítsuk meg az országot. A nővérek veletek vannak!” 

– mondta.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke magával hozta a híressé vált Áder-marionettbábut, amit a köztársasági elnök 2017-es, második beiktatásakor a Parlamentben is bemutatott már. Szabó szerint Áder csak Orbán Viktor gerinctelen bábja. Szabó annak idején a parlamenti bábozásért 250 ezer forintos bírságot kapott Kövér László házelnöktől.

„Azt üzenem Kövér Lászlónak, hogy nem én írtam alá a lakástakarékok kinyírását, a CEU elüldözését, a rabszolgatörvényt, a hajléktalan emberek bebörtönzését”

– mondta Szabó, majd világossá tette, hogy mindezt Áder, a gerinctelen báb tette.

A szakszervezeteket országos sztrájkra, a civileket polgári engedetlenségi akciókra buzdította, szerinte most nem lehet lankadni. Azt kérdezte a tömegtől, hogy készen állnak-e a harcra, aminek ez nem a vége, hanem csak a kezdete. Hangos igen volt a válasz a tömegtől.

Tanítanék Mozgalom képviseletében felszólaló Törley Katalin szerint családok ezrei menekítik ki a gyerekeiket az állami oktatásból, és végül az országból is. Szerinte az egyetemi oktatókból a kormány rabszolgákat csinált.

„Orbán Viktor kormánya kéjjel rúgott bele a társadalom különféle csoportjaiba. Eközben pár család felosztotta maga között az ország vagyonát.”

Törley szerint olyat kell lépni, ami fáj: általános, országos, fájdalmas sztrájkra van szükség.

Varju László, a DK országgyűlési képviselője, aki hétfőn megsérült az MTVA-székházban zajló események során a biztonságiakkal való dulakodásban, arról beszélt, hogy tíz évig bányászként dolgozott, ezért tudja, mit jelent a túlóra, de a munkásoknak nem túlórára, hanem tisztességes fizetésre van szükségük. Úgy fogalmazott:

itt az ideje, hogy az emberek leváltsák a maffiaállamot, és ha Orbán Viktor békét akar, mondjon le.

A demonstrálók nemzeti színű és európai uniós zászlókat lobogtattak, valamint feltűnt a többi között momentumos, MSZP-s, DK-s, jobbikos, LMP-s és párbeszédes zászló is. Az MTI szerint több árpádsávos zászlót is lehetett látni.

A demonstráció során megjelent az O1G felirat kivetítve a Sándor-palotán is.

A beszédek után elénekelték a Himnuszt, majd a szervezők bejelentették, hogy véget ért a rendezvény és megkértek mindenkit, hogy őrizzék meg a békét.

„Ezt írd alá, János” 

– kiáltották többen, az Index szerint momentumosok vécépapírokat dobtak a Sándor-palota felé, a rendőrök közé.

Nem sokkal ez után különösebb izgalmak és attrocitások nélkül oszlott fel a tömeg, közben az eső is eleredt, ami ezt csak segítette, írja a 444.

A BRFK szombat hajnalban azt közölte a police.hu oldalon, hogy a rendőrök előállítottak egy tüntetőt. A 28 éves debreceni férfi az I. kerületi Szent György téren a befejezettnek nyilvánított rendezvényt követően füstgránáttal dobta meg a Sándor-palotát. Ellene garázdaság miatt indul büntetőeljárás – írták.

(Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Áder János Budapest DK fideszmédia Jobbik köztársasági elnök LMP média Momentum MSZP Orbán Viktor Orbán-kormány Párbeszéd rabszolgatörvény szakszervezet túlóra tüntetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés