Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szeged összefog: január 3-án pártok, civilek és szakszervezetek együtt tüntetnek a rabszolgatörvény ellen
Szegeden 2018. december 21. 16:42

Szeged összefog: január 3-án pártok, civilek és szakszervezetek együtt tüntetnek a rabszolgatörvény ellen

Hét szervezet, a Szegedi Civil Háló, a Köz-Hasznáért Mozgalom, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum hívja utcára az embereket. Az akcióhoz valószínűleg a szakszervezetek is csatlakozni fognak.

Hirdetés
Hirdetés

Pénteken tartott sajtótájékoztatót hat politikai párt, valamint civil szervezet, a Szegedi Civil Háló, a Köz-Hasznáért Mozgalom, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum, amelyen bejelentették január 3-án, 17 órakor tüntetést szerveznek Szegeden, a Dugonics téren.

Tarnay Kristóf Ábel, a Szegedi Civil Háló képviselője elmondta, Szegeden végre megvalósult az összefogás az ellenzéki oldalon, amelybe a demokráciaellenes, illiberális kormány nem tud éket verni. Az együttműködést az hozta össze, hogy közösen lépjenek fel a kormány munkavállalókat kizsigerelő rabszolgatörvénye, a média elfoglalása és a jogállam eltiprása ellen.

Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő kiemelte, a parlament december 12-én törvénytelen módon fogadta el a Munka Törvénykönyvének módosítását, amely a magyar munkavállalók legnagyobb része szerint családellenes és nem véletlen, hogy mindenki csak rabszolgatörvényként emlegeti. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szegedi képviselőtestület pénteki ülésén Botka László polgármester előterjesztésére egy olyan határozatot fogadott el, amely a város cégeinél megtiltja a rabszolgatörvény alkalmazását, azaz nem engedi, hogy a munkaidő keret 12 hónapnál tovább tartson, és nem engedélyezi, hogy 250 munkaóránál többet dolgoztassák a munkavállalókat. Ez több mint 2000 embert érint a városban. A politikus azt is kiemelte, Orbán Viktor hiába mondja a tüntetőkre, hogy csőcselék, az utcára vonulók 99 százaléka békés eszközökkel tiltakozik a munkavállalók rabszolgasorba taszítása ellen és elege van abból a rendszerből, amit a fidesz kormány képvisel. A legújabb közvéleménykutatási eredményeket is ismertette Szabó Sándor. Ezek szerint a megkérdezettek 66 százaléka egyetért a tüntetőkkel, 83 százalékuk pedig elutasítja a rabszolgatörvényt.

Tóth Péter, a Jobbik képviselője először reményét fejezte ki, hogy amennyiben kiküldte a tudósítóját a helyszínre a Magyar Televízió, akkor be is számol az eseményről, ahogy egy közszolgálati médiumnak kell. A tüntetés célja, hogy a parlament által elfogadott rabszolgatörvényt minél hamarabb megváltoztassák. „Az a kormányzat, amely csőcseléknek nevezi az ellene tüntetőket, az a bukás szélére sodorja önmagát” – mondta Tóth Péter.

Fehér Attila, az LMP képviselője arról beszélt, a mostani kormány nem tekinti partnernek az embereket és minden bizonnyal nem fog visszalépni ettől a törvénytől. Ezért az ellenzék sem hátrálhat meg, de az erőteljes fellépés érdekében szükség van mindenkinek a támogatására, hogy visszakozásra kényszerítsék a kormányt. „Nagyon fontos, ha összefogunk mindannyian, akkor el tudjuk érni céljainkat.” Éppen ezért nagyon fontos, hogy január 3-án minél többen vegyenek részt a szegedi tüntetésen, és mutassák meg, nem hajtják igába a fejüket.

Körmendi Zoltán, a Momentum képviselője arról beszélt, a fiatalok az egyik legkiszolgáltatottabb munkavállalói réteg, mivel sokszor a tanulás mellett vállalnak munkát, illetve pályakezdőként ne tudják jogaikat érvényesíteni. Nem véletlen tehát, hogy a tiltakozók között nagyon sok fiatal volt. A magyar fiataloknak jövőképet kell adni, azt pedig most lehet megteremteni – tette hozzá.

Tóth Sándor, a Köz-Hasznáért Mozgalom képviselője szerint az elmúlt 8 évben a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy lebontsa a demokráciát. Sok-sok lépést eltűrt a magyar társadalom, de a rabszolgatörvény elfogadása „kiverte a biztosítékot” az embereknél.

Kovács Tamás, a Párbeszéd képviselője elmondta, január 3-án 17 órára a Dugonics térre várják a szegedieket a tüntetésre, amelynek szlogenje „Védjük meg Szegedet!” A tömeg innen átvonul a Kárász utca–Széchenyi tér–Kossuth Lajos sugárút útvonalon a Rákóczi térre, a kormányhivatalhoz. „Védjük meg Magyarországot, védjük meg Szegedet a Fidesz rablókormányzása ellen és közösen álljunk ki az igazunkért!”

Szabó Sándor a sajtótájékoztató végén ismertette azt az 5 pontot, amely végrehajtását követelik a kormánytól:
1. Kérjük a rabszolgatörvény azonnali visszavonását!
2. Kérjük az Európai Ügyészséghez való csatlakozást!
3. Kérjük a rendőri túlórák csökkentését, megszüntetését!
4. Kérjük a független igazságszolgáltatást!
5. Kérjük a független médiát!

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Jobbik Kovács Tamás Balázs Momentum MSZP Párbeszéd rabszolgatörvény Szabó Sándor Tóth Péter

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés