Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. december 20. 13:55 Forrás: MTI

Sejtterápiás kutatólaboratórium a Szegedi Tudományegyetemen

Korszerű sejtterápiás készítmények fejlesztésére alkalmas kutatólaboratóriumot alakítottak ki 187 millió forintos uniós támogatással.

Hirdetés

Kemény Lajos, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának vezetője a létesítményt bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a laboratórium az ECRIN (European Clinical Research Infrastructure Network) része, amely az akadémiai kutatásokban résztvevő szakemberek által felvetett új terápiás lehetőségek vizsgálatára jött létre.

– A fejlesztéseknek köszönhetően sikerült megteremteni sejtterápián alapuló megoldások vizsgálatához szükséges műszeres laboratóriumi hátteret. A korszerű módszerek megismertetése emellett hozzájárul a kutatói utánpótlás megteremtéséhez, valamint eredményesebben, hatékonyabban tudnak gyógyítani különféle betegségeket – hangsúlyozta az igazgató.

Bende Balázs egyetemi tanársegéd 3D-s nyomtatóval bőrszövetet készít a Szegedi Tudományegyetem új regeneratív medicina és celluláris farmakológiai kutatólaboratóriumában (fotók: MTI/Rosta Tibor)

Kemény Lajos hangsúlyozta, ezeknek a kutatásoknak komoly hagyományai vannak az intézményben, ahol már az 1980-as évek végén – Magyarországon elsőként – szaporítottak hámsejteket laboratóriumi körülmények között és vizsgálták ezek terápiás alkalmazásának lehetőségeit. Veréb Zoltán, a klinika tudományos munkatársa elmondta, a regeneratív medicina sejtek és szövetek mesterséges létrehozása, sérült vagy hibásan működő szövetek és szervek gyógyítására, pótlására. Az orvostudomány ezen ágának egyre nagyobb a jelentősége, hiszen sokkal kevesebb a donor, mint amennyire szükség lenne.

– Az új laboratórium lehetővé teszi a primer, ős- és progenitor (előd) sejtek, szövetek elkülönítését, tenyésztését, tanulmányozását, valamint potenciális gyógyszerhatóanyagok speciális, szövet- és sejtspecifikus tesztelést – közölte a szakember. Hozzátéve: ezzel kiváltható az állatkísérletek egy része. A beruházás során a többi közt kialakítottak egy inkubátorral összekapcsolt automatizált mikroszkópi rendszert, amely alkalmas a sejttenyészetek folyamatos vizsgálatára, és lehetőség van a háromdimenziós szövetnyomtatásra is

A kutató elmondta, a laboratóriumban kidolgozott módszereknek köszönhetően néhány éven belül lehetőség lesz az égési sérültek vagy a lábszárfekélyben szenvedő cukorbetegek bőrpótlására saját őssejtjeikből előállított hámszövettel.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tudományegyetem SZTE bőrgyógyászat Kemény Lajos

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés