Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. december 19. 16:36

Milliárdokkal nőttek Szeged bevételei, itt van, hogy miért

Az év végén elkezdtek befolyni az uniós fejlesztési források a város kasszájába, ezért nyolc és fél milliárd forinttal nőtt a költségvetés főösszege, derült ki szerdán a közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságának ülésén.

Hirdetés

Harmadik alkalommal módosítják a városi költségvetés fő számait az idén, amire főként azért van szükség, mert jelentős uniós támogatási összegek érkeztek a város kasszájába. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester a pénzügyi bizottság ülésén arról számolt be, hogy az új pénzügyi forrásoknak és a saját bevételek növekedésének köszönhetően a büdzsé bevételi oldalán az idei évre tervezett főösszeg jelentősen, mintegy nyolc és félmilliárd forinttal nőtt. Ez természetesen a kiadási oldal növekedésével jár, ami azért örvendetes, mert e pénzek döntő hányadát fejlesztésekre lehet fordítani.

Az önkormányzati tulajdonú cégek harmadik negyedéves beszámolóiból kiderül, hogy várhatóan jó évet zárnak, kivéve a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-t, amely azért került nehéz helyzetbe, mert a szemétszállítás díját beszedő úgynevezett kukaholding jelentős késéssel utalja vissza a cégnek a szolgáltatás elvégzéséhez szükséges összeget. Ezért a tulajdonos önkormányzat garanciavállalása mellett folyamatosan hitel felvételére szorul.

A Szegedi Ifjúság Napok látogatóbefogadó kapacitása az idei évben a terület jelenlegi adottsága miatt elérte a maximumot. A biztonságos napi működés, és a SZIN befogadóképességének növelése miatt szükséges az elektromos rendszer bővítése és felújítása, a szennyvízelvezetés rekonstrukciója, valamint az utak részleges felújítása. Jövőre ráadásul a Partfürdő ad otthont a Kajak-Kenu VB szurkolói tábornak, mellyel kapcsolatban a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. fejlesztési pályázatot nyújtott be a Kajak-Kenu Szövetséghez, azonban a pályázati forrás várhatóan nem lesz elegendő a tervezett fejlesztések költségére. A tervek alapján a fejlesztés becsült költsége nettó 140 millió forint. Tekintettel arra, hogy a társaság a munkálatokat saját erőből nem tudja megvalósítani, ezért ehhez az Önkormányzat 100 millió forint összegű forrást biztosít.

Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szurkolói táborba körülbelül ezer fiatalt várnak, akik Csongrádról érkeznek a Tiszán kajakokkal és kenukkal. A Partfürdőn sátrakban laknak majd, a Maty-érre, a világbajnokság helyszínére pedig majd autóbuszokkal szállítják őket. Nagy kihívás ez a Partfürdő stábjának, mert augusztus végén lesz a tábor, néhány nappal a SZIN kezdete előtt, de a szurkolói tábort akár főpróbának is tekinthetik a szervezők.

Hat, jelenleg üresen álló önkormányzati bérlakás felújításáról is döntött a bizottság. Ezek közül három a Székely soron található garzonházban, kettő a Temesvári körúti toronyházban, egy pedig a Becsei utcában található. A felújítást követően az önkormányzat megpályáztatja ezek bérleti jogát. Az elmúlt három évben 600 önkormányzati lakás talált így új gazdákra. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság bevétel Európai Unió gazdaság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés