Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. december 19. 08:03

Ebben a versenyben az igazi nyertes Szeged

Képriport
Idén már ötödik alkalommal hirdették meg a "Virágos Szeged" és a "Legszebb Konyhakertek" versenyt. Ebben az évben már közel 100 nevezés érkezett az öt különféle kategóriára. A díjazottakat kedden délután köszöntötték a városházán.

Hirdetés

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kht. már ötödik alkalommal hirdette meg a versenyt, amelyre idén 97 nevezés érkezett. Közülük szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat.

Radnai Istvánné Katalin 4 unokájával együtt dolgozik a kertben. A „Mini kert” kategóriában ő szerezte meg az első helyet. Mint elmondta, a kicsik is nagyon élvezik a kerti munkát, metszik a növényeket, gazolnak, gereblyéznek, vetnek. Már ők is tudják, hogy mit kell csinálni a kertben, sőt a szülőket is megfertőzték a virágok szeretetével. Katalin szerint a szép kerthez nem kell sok minden, csak szeretet és türelem. Az 50 négyzetméteres kertben közel száz növényt gondoznak. „Minden talpalatnyi helyet kihasználunk, a sarkoktól a falakig mindenütt virágok vannak” – mondta mosolyogva Katalin, aki nagyon sok időt tölt a kertben, ahogy ő fogalmazott „Gyakorlatilag ott töltöm az életem.” Télen sem unatkoznak, igaz nem a növényekkel, hanem a madarakkal foglalkoznak. Minden télen folyamatosan etetik a környék madarait, évről évre egyre többen járnak az etetőkre.

A „Zárt kert-gyümölcsös” kategóriában Farkas József és felesége lett az első. Az ő kertjük igen különleges, mivel a 700 négyzetméteres területen elsősorban egzotikus növényeket termesztenek. Van náluk kivi, datolyaszilva, jojoba és sok más trópusi faj. Farkas József elmesélte, ezeknek a növényeknek nincs természetes ellensége hazánkban, így többek között nem kell permetezni ezeket és akár a -25 fokot is kibírják. A hagyományos gyümölcsöket sokan termesztenek, de ilyen egzotikusokat csak kevesen – mondta nevetve. Hozzátette, feleségével együtt gondozzák a kertet, minden nap délután ott vannak, és mindig találnak tennivalót mind a ketten.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kht. igazgatója elmondta, évről évre egyre többen jelentkeznek kertjükkel. A szakmai zsűri több szempontból is értékelte a kerteket. Figyelték többek között a kert műszaki előkészítését, a kivitelezést, a beültetett fajok gondozási igényét és a kert szépségét is. Szerettük volna elismerni azok munkáját, akik hozzájárulnak a város szépüléséhez, a kellemes környezet kialakításához és ezért hirdettük meg ezt a versenyt – mondta az igazgató. A versenyben résztvevők tevékenységének szépségét minden szegedi élvezi, aki találkozik vele, így mindenki nyert.

A verseny győztesei oklevelet, emlékplakettet, szakkönyveket, kerti eszközöket és virágokat kaptak.

A győztesek:
Legszebb konyhakertek
Mini kert – Radnai Istvánné
Normál kert – Ábrahám György és Ábrahám Györgyné
Közösségi kert – Makkosházi közösségi kert
Zártkert-gyümölcsös – Farkas Józsefné és Farkas József
Virágos Szeged
Legszebb kertvárosi, előkert – Palánkainé Sebők Zsuzsanna
Legszebb balkon, erkély – Nagyné Nyíri Emese
Legszebb társasházi előkert – Fenyvesiné Ildikó (Pelikános udvar)
Legszebb közterület – Don Quijote Pizzéria
Közönségdíj – Túri Lajos

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kertészkedés Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Legszebb Konyhakertek Virágos Szeged
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés