Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. december 18. 13:35

Galambos Péter: Ez a darab kicsit savó a tejben

Képriport
Új vígjáték, Michael Frayn Függöny fel! című darabjának olvasópróbáját ma délelőtt kezdték el a szegedi színészek a Kisszínházban. A darabot rendező Galambos Péter szerint az aktualizált angol komédia kicsit olyan, mint a savó a tejben.

Hirdetés

A bohózatot 1982-ben Londonban az év legjobb vígjátékának választották, azóta is páratlan sikerrel játsszák világszerte, mára pedig a műfaj klasszikusává vált. 1992-ben fergeteges humorú film is készült belőle, a rendező szerepében Michael Caine-nel. A darabot a Kisszínházban tűzik műsorra, a bemutatója február 8-án lesz.

Michael Frayn riporterből lett drámaírónak akkor jutott az eszébe a Függöny fel! című komédia ötlete, amikor kis híján elaludt egy barátja színdarabján a nézőtéren, és hirtelen arra ébredt rá, hogy a színház mennyivel viccesebb hátulról, a színfalak mögül, mint elölről.

Ez 1982-ben történt Londonban.

A komédia egy színházban játszódik, egy hitvány minőségű színdarab turnéra indulás előtti főpróbáján.

Az első felvonásban nézőként azt látjuk, amit a szerencsétlen, balfék rendező is, akinek a keze között nemcsak a leharcolt társulata, de a magánélete is széthullik.

A második felvonásban ugyanazt látjuk, mint az elsőben, csak éppen a  turné utolsó előadásán és hátulról. A kulisszák mögül, ahol a színészek közötti személyes konfliktusok a végletekig éleződnek, a kellékek megbokrosodnak, a stressz úrrá lesz mindenkin. 

A groteszkké vált katasztrófa teljességgel elkerülhetetlen.  Az egymásba omlott társulat alig várja, hogy lemenjen végre rájuk a függöny. Mindeközben persze mindenki leesik a székről a röhögéstől.

A mai olvasópróbán Galambos Péter rendező a társulat megjelent tagjainak többek között azt mondta a darabról, az egész egy hihetetlen kritika saját önzésünkről, ugyanakkor bemutatja azt a világjelenséget is, ahogyan korunkban lezüllesztik a kultúrát.

– Az idén harminchat éves darabot aktualizáltuk a mai, sőt a baljóslatú közeljövőre is – mondta a rendező, majd arra bíztatta a szereplőket, hogy bátran építsék bele saját tapasztalataikat, az általuk ismert „jó színházi dumákat” az előadásba.

A darabban többek között Jakab Tamást, Szilágyi Annamáriát, Szívós Lászlót, Borovics Tamást, Gömöri Krisztiánt, Menczel Andreát, Bánvölgyi Tamást, Borsos Beátát és Gidró Katalint láthatjuk majd februártól.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kisszínház olvasópróba Szegedi Nemzeti Színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés