Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Propagandaturné: az MTVA-tól indulva sorra vonultak a fideszes média székházai elé a tüntetők – Hétfő esti tüntetés Budapesten
Túl a városon 2018. december 17. 20:25 Forrás: Index / 24.hu / 444 / hvg.hu

Propagandaturné: az MTVA-tól indulva sorra vonultak a fideszes média székházai elé a tüntetők – Hétfő esti tüntetés Budapesten

A hódmezővásárhelyi polgármester is felszólalt az állami média központi épülete előtt tartott tüntetésen.

Hirdetés

23:58 Egész nap sehol sem vetettek be könnygázt a rendőrök, a tüntetés a főváros minden részén békés volt.

23:52 A még az MTVA szákházánál maradt kevés tüntető közül valaki petárdát dobott az épület előtt felsorakozó rendőrök felé. A tömeg erre azt kezdte kiabálni, hogy „ne dobáld a rendőrt!”

23:38 Újra felvesszük a fonalat és összefoglaljuk a legfontosabbakat az elmúlt néhány órából.

Hadházy Ákos a tüntetés hivatalos vége előtt nem sokkal azt mondta az Index szerint, hogy lesz még tüntetés, és minden eredményt el lehet érni ezzel a kormánnyal szemben is, ehhez viszont kitartónak és határozottnak kell lenni. Mint mondta, „ebben az országban minden vidéken dől el”, ezért arra kért mindenkit, szervezzék meg, hogy menjenek el azokon a helyeken, ahol a Fidesz helyi bázisa van, és „látogassák meg a vidéki szennymédiát”, aztán szelíden, de határozottan fejezzék ki nemtetszésüketidézte Hadházyt az Index.

Egyébként Szél Bernadett és Hadházy Ákos feljelentést tettek hivatalos személy elleni erőszak miatt, a reggel az MTVA-székházban történtek után. Szél a hvg.hu-nak azt is mondta, hogy a strasbourgi bírósághoz is fordulnak. Szerinte Orbán rendszere megbillent, az ellenzék pedig megtalálta az utat egymáshoz, ez pedig új helyzetet jelent.

Ezeket mondta Márki-Zay

Az este során az MTVA székháza előtt felszólaló Márki-Zay Péter, hódmazővásárhelyi polgármester a 24.hu élő közvetítésében azt mondta, azért volt fontos, hogy eljöjjön, mert nemcsak budapesti problémáról van szó, és szeretné, ha éreznék az emberek, hogy a vidékiek is velük vannak. Budapest és a vidék nem ellensége egymásnak, nem lehet szembeállítani, együtt sikerülhet csak kivívni a közös célokat – mondta.

Márki Zay arról is beszélt a tömegnek, hogy nem véletlen, hogy az MTVA székháza előtt vannak, hiszen ezek a hazugsággyárak azok, amik még egy ideig fenntartják az Orbán-rendszert.

Azt kérte az emberektől, hogy ők is segítsék a vidéket: akik életben tartják a hatalmat, azok a hazugsággal etetett emberek, akikhez nem jut el az igazság. „Ti tudjátok elvinni az igazságot ezekhez az emberekhez” – mondta, és arról is beszélt, hogy az egyik legnagyobb hazugság a migránshazugság, hiszen milliók rettegnek a migránsoktól, és nem jöttek rá, hogy migránsokat kizárólag a Fidesz telepített be, írja a 24.hu.

„A Fidesznek nincs más ideológiája, mint a lopás”

– mondta Márki-Zay.

Arról is beszélt, hogy az is hazugság, hogy a Fidesz teremtett jólélet Magyarországon, hiszen a gazdasági válság után már akkor kerültek hatalomra, amikor az előző kormány elvégezte a megszorításokat. Szerinte Európa második legszegényebb országa lettünk az elmúlt években, munkaerő pedig a tömeges kivándorlás miatt nincsen, aminek az oka, hogy az alacsonyan tartott bérek miatt az emberek máshol keresik a jobb életet. Ha nem tartanák alacsonyan a béreket, lenne munkaerő, és nem véletlen, hogy az emberek nyugatra, és nem Törökországba és Oroszországba mennek élni. Szerinte a GDP-növekedés sem a kormány munkája miatt van, hanem az uniós támogatások miatt, és csak addig tarthat a jelenlegi politika mellett, amíg érkeznek a pénzek az EU-tól. Szerinte tisztességes kormányra van szükség, amelyik nem Oroszországgal, hanem a nyugati demokráciákkal szövetkezik.

„Milyen sajtószabadság az, ahol sorra vásárolják fel és zárják be az ellenzéki orgánumokat?” 

– kérdezte a vásárhelyi polgármester. 

Beszélt arról is, hogy

nem demokrácia az, aminek az alkotmányát egyetlen párt fogadta el, és hogy a választási rendszer is visszaélésekre, csalásokra ad lehetőséget. Szerinte Orbán csak így tudott nyerni.

Szerinte a történelemben minden rendszernek vége lett egyszer, így Orbán rendszerének is eljön majd a vége.

Volt egy igen erős kijelentése is:

„Tanultunk 1989-ből, most lesz elszámoltatás, lesz börtön és visszavesszük a nemzeti vagyont!”

Mások is beszéltek

A valamivel később az MTVA-székházból kijövő politikusok és mások is igyekeztek mondani néhány erőset a rögtönzött színpadon az este során, Gréczy Zsolt például azt, hogy 

„Az új jelszó az ellenállás!”,

Kunhalmi Ágnes azt, hogy

„Nélkületek nem sikerült volna megcsinálni. Hősök vagytok, igazi ellenállók!”,

Tordai Bence arról beszélt, hogy

ott lesznek ők is és a tömeg is mindenhol, ahol fáj a rezsimnek.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke is felszólalt és például azt mondta, hogy soha nem született olyan kevés gyerek Magyarországon, mint a Fidesz kormányzása idején, a történelmet pedig mindig a kevesek írták, és hogy el fogják kergetni a maffiakormányt.

„Ti vagytok a magyar történelem" – mondta a tüntetőknek.

Erőszak a székházban

Az este során az is kiderült, hogy Varju Lászlót, a DK politikusát megvizsgálták a Honvédkórházban. A hvg.hu a párt sajtófőnökétől úgy értesült, hogy a politikus a térdén, a vállán és a bokáján sérült meg, és dulakodás nyomai látszanak rajta. Varju a nap folyamán bent volt az MTVA székházában, ott teperték le az egyik emeleten a biztonságiak, majd órákon keresztül nem engedték el és nem lehetett pontosan tudni, mi van vele. Végül megegyezett a biztonságiakkal és visszaengedték képviselőtársaihoz.

Propagandaturné

Momentumosok vezetésével az este során több százan, egyesek szerint talán ezeren is elindultak az MTVA épületétől, hogy körbejárják fideszmédia székházait. Felolvasták az öt pontot a Hír TV, a Ripost és a Mediaworks épülete előtt is. Ezt az öt pontot nem sikerült elérni, hogy beolvassák az állami tévében. Emlékeztetőül, ezt a karják a tüntetők:

  • A rabszolgatörvény azonnali visszavonását
  • Kevesebb rendőri túlórát
  • Független bíróságokat
  • Európai Ügyészséget
  • Független közmédiát

Mindegyik épületnél ott voltak a rendőrök is, természetesen, a 24.hu azt írta, hogy a Mediaworksnél renteget egyenruhás volt. Ez a Mészáros Lőrinchez köthető médiabirodalom székháza, a korábbi Népszabadság-székház.

A tüntetők útja során, egyébként egyik székház előtt sem volt attrocitás, az emberek csak kiabáltak, rigmusokat skandáltak, de balhé nem volt, írja a 444.

Kálmán Olgát adásba, Orbánt meg a Dunába!

a 24.hu szerint ezt skandálták például a Hír TV székháza előtt.

Az MTVA székháza előtt maradt tüntetők közben az este során vetítéssel szórakoztatták magukat, a Kétfarkú Kutya Párt saját videojátékát vetítette a székházra. A játék neve Super Mészáros, és Super Mario helyett Mészáros Lőrinccel lehet benne játszani. (Aki szeretné kipróbálni, itt megteheti.)

De olyan is volt, amikor a kisvasutazó Orbánt vetítették a falra.

Miután körbejárták a székházakat, a tömeg egy része még visszatért az MTVA-hoz, ahol összesen néháy száz ember maradt késő estére, és iitt egyébként sem történt már túl sok minden este tíz után, mivel a tömeg nagy része a propagandatúrnénak nevezett körútra ment a székházakhoz. Akik az MTVA előtt maradtak, azok sem balhéztak, voltak, akik egy idő után már közösen teáztak a rendőrökkel az Index szerint.

A tüntetők tizenegy óra körül tüzet is gyűjtottak raklapokból az MTVA-szákházzal szemben, amit a rendőrök eloltattak, majd a tüntetők újra meggyújtották, a rendőrök pedig újra el. Ezt többször is eljátszották, az Index szerint.

21:04 „Azt kell megoldani, hogy ezeket a híreket a legutolsó falvakba, legutolsó házakba is eljuttassuk vidéken" – mondta Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester az Indexnek. Itt a vele készült beszélgetés videója:

20:54 Három-négysoros rendőrsorfallal néz szembe a tömeg, akik nem mozdulnak és a tévészákház előtt skandálnak, pedig a hivatalos tüntetés már majdnem két órája véget ért.

20:50 Márki-Zay Péter azt mondta a beszédében, hogy az Orbán-rendszer bukása után elszámoltatásra és börtönre is számíthatnak a most hatalmon lévők. 

20:43 A székházból kijött képviselők sorra szólaltak fel a színpadon és feltüzelték a tömeget az Index tudósítása szerint, azt írják, a tömeg most jóval nagyobb, mint a tüntetés hivatalos részében,  több ezren lehetnek az MTVA előtt és sokkal forróbb a hangulat, mint korábban.

20:32 Az Index szerint a tömeg hangos éljenzéssel fogadta a kivonuló képviselőket, akik felmentek a színpadra a többiekhez.

20:27 Kivonultak a bent maradt képviselők az MTVA székházából, a kinti tüntetőkhöz csatlakozva folytatják. Céljukat, amiért majdnem egy napig bent voltak, nem sikerült elérni, nem olvasták be az öt pontból álló petíciót az állami tévében.

Előző cikkünket a hétfő legfontosabb napközbeni eseményeiről itt találja, azt Márki-Zay Péter videójával zártuk, amit ide is berakunk a folytonosság kedvéért.

20:01 Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is az MTVA székházánál. Itt az ő élőzése:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: tüntetés Budapest DK Fidesz fideszmédia Márki-Zay Péter Momentum MSZP MTVA Orbán Viktor Orbán-kormány Párbeszéd rabszolgatörvény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés