Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Túl a városon
 • Budapesti tüntetés: ellenzéki képviselők az MTVA-székházban, többeket közülük kidobtak, a Fidesz szerint Soros
Túl a városon 2018. december 17. 06:03

Budapesti tüntetés: ellenzéki képviselők az MTVA-székházban, többeket közülük kidobtak, a Fidesz szerint Soros

Képriport
Az ellenzékiek egész nap az állami média központi épületében próbálták elérni, hogy beolvassák a követeléseiket. Nem sikerült. Vannak még képviselők az épületben. A kormánypárt szerint a véleménynyilvánítás szabad, a tüntetők és a politikusok viszont a Soros-hálózat tagjai.

Hirdetés

23:45 Ezt azért még ide is berakjuk, a vasárnap és a hétfő legfontosabb eseményeit foglalta össze a Szeged Televízió, ha lusta olvasni, nézze meg ezt!

20:26 Ennek itt most vége, a továbbiakban a nap fontosabb eseményeit ebben a cikkben követjük, jöjjön oda is!

20:01 Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is az MTVA székházánál. Íme az ő élőzése:

18:16 Körülbelül ezer tüntető van most az MTVA székház előtt az Index szerint, gyülekeznek az emberek, felállítottak egy kis színpadot, itt beszédeket fognak mondani.

18:12 Tordai Bence, Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes, Korózs Lajos, Jakab Péter, Niedermüller Péter, Bősz Anett, Gréczy Zsolt, Oláh Lajos és Szabó Szabolcs ellenzéki képviselők még biztosan bent vannak az MTVA épületében.

18:05 Tordai Csaba szerint az ellenzéki képviselők egyértelműen jogosan léptek be az MTVA székházába, mivel „az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 98. § (4) bekezdése szerint az országgyűlési képviselői igazolvány a közintézményekbe, így az MTVA-ba való belépésre is feljogosít” – írja az alkotmányjogász az Indexen megjelent véleménycikkében.

17:59 A továbbra is a székházban lévő ellenzéki képviselők egy szőnyegen ücsörögnek és várnak.

17:49 A rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy ilyen szintű fizikai attrocitás érjen országgyűlési képviselőket, mondta Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke örül annak, hogy a teljes ellenzék jelen van, és azt tervezik, hogy közösen találják ki, mi lesz a folytatás, de szerinte az biztos, hogy „ez nem maradhat következmények nélkül” – írja az Index.

17:40 Szél Bernadett élő videója szerint több képviselő is az épület és a kerítés közöt rekedt egy időre, köztük volt Szél mellett Hadházy Ákos, Vadai Ágnes, Szabó Tímea és Ungár Péter is. Egy ideig nem tudtak kijutni, az udvaron rekedtek, majd egy rendőr kinyitotta az egyik kaput nekik.

17:37 Hosszas várakozás után végül bejutott a Varju Lászlóhoz hívott három mentős, akik el is vitték a képviselőt az Index szerint.

17:25 Szél Bernadett legutóbbi élő videója:

Közben a DK-s Varju László lejutott az emeletről, nincs különösebb baja, a lába fáj csak. Azt mondta, hogy hatan teperték le, dulakodás volt, majd a Klub Rádió hívta, amíg élő adásban volt, addig békén hagyták, majd beleegyeztek, hogy mentők hívjanak neki és végül abban állapodott meg a biztonságiakkal, hogy ha lemegy az emeletről a többi ellenzékihez, akkor elengedik, így elengedték. 

17:16 A rendőrségi kiküldi az országgyűlési képviselőket az épületből, de azok nem akarnak kimenni, mivel szerintük nem sértik a törvényt. A rendőrség a kerületi jegyző birtokvédelmi eljárási határozatra hivatkozik.

Közben hatalmas rendőri készenlétről is ír az Index. Azt írják, hogy végig rendőrsorfal áll az MTVA bejárata előtt, a keritésen túl is vannak a bejáratnál, de környező utcák is tele vannak csapatszállító autókkal. Pár bámészkodó van egyelőre, a tüntetők még nem kezdtek el gyülekezni Nagyjából 100 ember van két rendőrsorfal között, onnan se ki, se be nem lehet jutni, de valószínűleg őket is kiszorítják majd onnan az épülettől távolabb. Az újságírókat sem engedik be oda - írják.

17:08 A rendőrök odamentek az épületen kívül, de a kerítésen belül tartózkodó országgyűlési képviselőkhöz, hogy a III. kerületi jegyző határozata alapján, amiben birtokvédelmi eljárást indított a köztévé épületére, el kell hagyniuk a területet, különben rendőri intézkedésre kerülhet sor. Az ellenzéki képviselők közben arra kérik a rendőröket, hogy segítsenek nekik érvényesíteni képviselői jogukat, hogy bemehessenek a köztévét, mint közintézményt ellenőrizni - írja az Index.

17:02 Rendőrök érkeztek az MTVA-szákházhoz, az Index szerint nagyon sokan vannak, de egyelőre nem történt intézkedés. Mentők is érkeztek, akiket, ha minden igaz, beengednek a képviselőkhoz, de mások nem mehetnek be. A rendőrök a sajtót távozásra szólította fel, csak a képviselők maradhatnak az épület bejárata előtt.

16:50 Több ellenzéki képviselő, köztük Gréczy Zsolt, Bangóné Borbély Ildikó, Niedermüller Péter és Bősz Anett összekulcsolt kézzel, a földön fekszenek az MTVA-székházban. Valószínűleg ezzel tiltakoznak az ellen, ami az emeleten történik. Egyelőre csak annyit tudni, hog a DK-s Varjú Lászlót hat biztonsági őr a földre vitte, azóta ott fekszik, de senkit nem engednek oda hozzá. Tordai Bence telefonon tudott beszélni vele, nagyjából rendben van. Tordaiék szerint ez kimeríti a kényszerítés bűncselekményét, ezért hívták is a rendőrséget, akik azt ígérték, kiszállnak a helyszínre - írja az Index.

Tordai azt próbálja kideríteni, van-e egyáltalán nyitott ajtó a székházban, amin keresztül bejuthatnának a rendőrök.

Közben az ellenzékiek szerint az épület előtt lévő tüntetők egyre türelmetlenebbek, szerintük, ha nem derül ki mielőbb, hogy mi van pontosan Varjúval, be fognak menni az épületbe. Odakint egyébként kevesen vannak.

16:27 Az Index azt írja, hogy az ellenzékiek szerint megverhették Varjú Lászlót, aki a földön fekve indított élő adást és nem engedik vissza a többiekhez az MTVA székházában. Többet, pontosabbat egyelőre nem tudni.

15:48 A Fidesznél begyújtották a humorrakétákat és a következőt bírták posztolni a Facebookra a történtekre reagálva:

Emellett a valószínűleg szintén humoros (vagy inkább cinikus?) kedvében lévő Szijjártó Péter azt mondta az ATV-nek, amikor a tüntetésekről és az MTVA szákházában történtekről kérdezték, hogy a demokratikus jogok legfontosabbika a véleménynyilvánítás szabadsága, Magyarországon ez adott, erre mindenkinek lehetősége van. Ugyanakkor az erőszakot, az erőszakra való felhívást, az agressziót a leghatározottabban elítélik.

Szijjártót a riporter próbálta szembesíteni azzal a ténnyel, hogy az ellenzéki képviselők azért mentek a tévészákházba, hogy az öt pontból álló követelésüket beolvassák élő adásban, amire ma délelőtt éppen közülük távolítottak el többeket erőszakosan az épületből, de a miniszter erre érdemben nem reagált.

15:32 Miskolcon és Budapesten is festékkel fújtak le egy-egy Fidesz-irodát, írja az Index és a 444. A miskolci iroda ajtaja mellé a falra azt fújták, hogy "Független bíróságokat! Elvtársak! Elég volt!". A fővárosi iroda nem úszta meg ilyen könnyen, ott az ablakra fújták fel valakik a rövid, velős véleményüket a kormánypártról. A múlt héten a szegedi irodának az ablakát törték be, majd festékkel is leöntötték.

15:24 Fél ötkor nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak az ellenzéki pártok vezetői, estére pedig tüntetésre hívják az embereket a Kunigunda utcába. Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa az MTVA-székházban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kormány politikája elleni tüntetésben együtt van az ellenzék, a civilek és a szakszervezetek. Szerinte a kormánypártiak reakciójából az látszik, hogy a hatalom fél tőlük.

15:06 Sajtótájékoztatót tartanak az MTVA székházában bent lévő ellenzéki politikusok, a Facebookon élőben közvetítik.

14:51 Az Index azt írja, hogy a székházban bent lévők közül szinte mindenkinek lemerült a telefonja, ezért álltak le egyelőre a facebookos élő közvetítésekkel, hamarosan viszont sajtótájékoztatót tartanak, azt már közvetíteni fogják.

13:52 Valaki egyszer mondott valamit, nem volt olyan régen.

13:38 Az Index arról írt, hogy a belügyből irányíthatják az MTVA-székház fegyveres őreit. Ezt egy olyan, hét évvel ezelőtti dokumentum alapján feltételezi a lap, ami a Magyarországi Fegyveres Biztonsági Őrök honlapján is megtalálható. Ebben olvasható, hogy az MTVA-szákház őrei milyen felettes szervek utasításai szerint járhatnak el, kiknek az utasításait kell végrehajtaniuk.

Ennek alapján írja a lap, hogy eszerint mindaz, ami hajnal óta az MTVA székházában zajlik, a Belügyminisztérium utasítására történhet, nem pedig a fegyveres őrség önálló akciója.

Hétfő hajnal óta az őrség erőszakkal távolított el ellenzéki politikusokat a tévészákházból, a politikusok szerint törvényellenesen. Az MTVA szerint viszont az ellenzéki képviselők követtek el jogsértést. 

Az Index azt írja, épületben tartózkodó ellenzékiek többször telefonáltak a rendőrségnek, kérve a segítségüket, de a rendőrök nem léptek be az épületbe. 

13:15 A fenti fotóra kattintva néhány képet talál az MTVA székházánál maradt ellenzékiekről, ezeket nemrég adta ki az MTI.

12:59 Hadházy Ákos tüntetést szervez estére az MTVA épülete elé.

* * *

Ujhelyiék benn maradtak, a szegedi EP-képviselő élőzését vesszük át:

* * *

8:36 Ujhelyi István Kunhalmi Ágnessel újra összefoglalja az éjjeli történéseket:

 • egy sminkszobában beszélgettek,
 • majd sikerült Szél Bernadettnek és Hadházy Ákosnak „átszökni” a stúdiókhoz,
 • Kunhalmiék már biztonsági őrökbe ütköztek, de bejutottak ők is
 • közben megérkezett Bangóné Borbély Ildikó, aki „valahogy” bejutott,
 • Ujhelyi újra elmondja, megsértették az MTVA dolgozói a képviselők mentelmi jogát,
 • ezután kezdődött a provokáció, ekkor kezdték lökdösni Hadházy Ákost,
 • ekkor dobták ki a politikust a fegyveres őrök,
 • Ujhelyi azt is elmondta, az éjszaka összekovácsolódott az ellenzéki, fölülemelkedtek a pártpolitikán: – Jó lett volna, ha áprilisiban is ekkora lett volna az egység.

8:30 A fegyveres őrök első igazi emberi gesztusa: elosztó-hosszabbítót adtak a képviselőknek, hogy tölthessék a telefonjaikat.

8:24 Ujhelyi összefoglalja az éjjeli eseményeket: beszámol arról, éjszaka patthelyzet alakult ki, a képviselők bejutottak de tovább nem. Kunhalmi Ágnes elmondja, Vadai Ágnes rendőri segítséget kért. Elmondta, a BRFK tud arról, a képviselők benn vannak a Kunigunda utcai épületben.

8:11 Vadai Ágnes újabb bejelentést tett a rendőrségen, arra kérte a rendőrséget, a képviselőtársait védjék.

8:08 Szél Bernadett betelefonált Ujhelyiéknek: elmondta, Hadházy Ákos a körülményekhez képest jól van. Ujhelyi hangsúlyozza sem ők, EP-képviselők, sem az országgyűlési képviselők semmilyen törvénytelenséget nem követtek el.

8:07 Ujhelyi István arra kéri Kunhalmi Ágnest, hogy mondja el, mi az az öt pont, amit be akartak olvasni. Ezek azok:

 • legyen független a közmédia,
 • legyen független az igazságszolgáltatás,
 • a rendőrök kapják meg a plusz juttatásaikat,
 • töröljék el a rabszolgatörvényt,
 • csatlakozzon Magyarország az Európai Ügyészséghez.

8:02 Ujhelyi elmondta azt is, két bejelentést is tettek a rendőrségen:

 • akadályozták a képviselőket a mozgásukban
 • majd akkor, amikor Hadházyt „kitették” az épületből.

Ujhelyi arról beszél a közvetítésében, hogy kéri képviselőtársait, hogy kezdjék el fogalmazni a feljelentéseket.

7:51 Az aulában érte utol Szél Bernadett a képviselőtársát, majd a fegyveres őrök egyszerűen kidobták Hadházyt. Mindezt Szél Bernadett végig élőzi. Magyarország, 2018 decembere, MTVA-székház.

7:48 Hadházy Ákost biztonsági őrök vitték ki az épületből. Szó szerint: négy megfogták, fölemelték és kivitték. Szél Bernadett megy utána ki az épületből.

Papp Dániel, az MTVA hírhamisító vezetője nem óhajt találkozni Hadházy Ákossal, aki több időpontot is kért tőle, hogy beszéljenek.

 

Korábban írtuk:

Szél Bernadett Facebook-oldalán élőzi a történteket, Ujhelyi István azt írta ki, hamarosan sajtótájékoztató tartanak.

 

Hadházy Ákos végül egy kamerába beolvashatta azt az öt pontos követelést, amelyet kiosztottak a budapesti tüntetésen is. De ez még mindig nem került adásba. A képviselők tervei között az is szerepel, hogy egészen a reggeli műsorfolyam indulásáig ott maradnak, hátha akkor lemegy a felvétel.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest MTVA rabszolgatörvény Szél Bernadett tüntetés Ujhelyi István Fidesz fideszmédia Hadházy Ákos Orbán-kormány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés