Hirdetés
Szegeden 2018. december 16. 08:45 Forrás: Szegedi Tükör

Piros hó

Képriport
Találgatjuk, merről fúj a szél. Ha Katalin locsog, karácsony kopog, ha Katalin kopog, karácsony locsog. A szegedi időjárás valahogy mindig eltér az országostól.
Hirdetés

Közelítő tél

Megfigyeltem, a rádióban az „országos előrejelzés” leginkább Pest környékére és a Dunántúlra vonatkozik. A Duna választóvonala mellett Kecskemét is egy láthatatlan vízválasztó. Elindulsz Szegedről az ötösön szakadó esőben, ám Kecskeméttől szikrázó napsütésben roboghatsz tovább. Júniusban egy arasznyival alacsonyabban szálltak a fecskék, majd augusztus és szeptember aszályos őszt hozott. November végén dérkucsmában dideregnek a hajnalok. Cudar idők. Széldzseki elég lesz, vagy inkább télikabátot vegyünk? Emlékszem. Anyu..., persze, hát hogyne: sapka-sál! Belevarrtad a kabátom ujjába a kesztyűmet, hogy el ne vesszen. Hótaposók.

Mínuszegy

Találgatjuk, milyen karácsonyunk lesz. Feketén, fehéren? Szegeden bizonyosan színes-fényes – erről éppen idejében gondoskodtak ebben az évben. Villanykörtés óriáskerék köröz, rénszarvasszán siklik, és lámpafényes korcsolyapálya táncol a fényfüzérek szép függönye előtt. Forralt boros narancsillatfelhőkben ámulunk. Bámulatos csillogás.

Hétvégenként újabb és újabb gyertyák fényei lobbannak fel a Dóm téren díszelgő adventi koszorún. Lassan, de látványosan megújuló utak, terek és parkok. Téli képen aranyozott karácsonyfa díszkeretben. Cifra dobozos szögedi papucs és nemzeti színű szalaggal átkötött pirospaprika. Porcukros háztetők felett szürke füstpamacsot pipál az öreg kémény. Zúzmara csipkézi a faágakat. A madáretetőből mézesgolyót csipegetnek az őszapók. Lassan deresedünk.

(fotók: Szabó Luca)

Frontátvonulás

Találgatod a zeneszámokat és a filmrészleteket az éterben. (Reszkessetek, betörők!) Tibi bácsi retró slágerekkel: éjjel-nappal. Szántá... ...márííjjáá...páráppáppáppáráráá... Két tűz között láthatatlan vezérhajó. „Szegedre mind, pesti srácok!” Szócsata. Gyüttmönt sárdobálás szógolyókkal. Soknevű hercegúrfik hordanak össze hetet-havat, számolatlan. Benedek Elek naponta fordul egyet a sírjában.

Médiazörej. (Télapu!) Zajvédő falakat építünk magunk köré. Friss hír a közlekedőknek: szóátfúvások nehezítik a tisztánlátást és hóakadályok az előrejutást. Gyakoriak a szótorlaszok, pedig hóekéink felkészültek a rekordkemény télre. A nagyszínpadon udvari bohóc magánszámol. Krumpliorr, paprikajancsi palacsintasütővel, satöbbi. Fecseg a felszín..., de tényleg. Ez is az életünk része? Tíz centi hó esett. Végre. A padlásról lehozza majd Apu a szánkót. Nosza, hógolyózzunk egyet délután! Felejthetetlen szócsaták. Hópehelypaplan. Hajóvonták találkozása tilos! Szív küldi.

Békesség

Esik a hó. Hull, csak hull, és hózik. Nem piros, de hófehér. A nagyszakállú ős-öreg megrázta a köpönyegét. Szelíden szendereg a megbékélt város. Lecsendesedés. Halkulnak a szócsaták, és a sehonnai paprikajancsik is elássák talán néhány napra a szócsatabárdot. Piros féklámpák pettyezik valószínűtlenül színesre a hópelyheket. Piros hó esett? Mégsem. Kora reggel mínusznégy, a déli órákban pluszegy.

Derült égbolt. Téli napsütésben szikrázik a jég. Holnapután Kék Tisza-keringőt járunk majd boldogan, csak te meg én. Piros sapkás kisgyerek húzza-vonszolja maga után a csövekből hegesztett vasszánkót. Semmi sem moccan a jégben. Ezüstös tükrébe mirelitfosszíliák – aprócska légbuborékok – dermedtek. Némán várják a tavasz első, langyos-zöld sugarait.

Jöjjön, édesanya! Kikapcsolom a tévét, s üljünk az asztalhoz végre. Itt egy kispárna, támassza meg a derekát! Meggyújtjuk a negyedik gyertyát, hisz odafenn ragyog a betlehemi csillag. Az igazság beszéde egyszerű. Legyen békesség köztünk mindenkor!

Tóth A. Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: havazás jegyzet Szegedi Tükör tél