Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. december 15. 13:55

Mennyei utazás a Moszkvai Patriarchátus Orthodox Kórusával

Vasárnap 19 órakor a szegedi IH Rendezvényközpontban a Moszkvai Patriarchátus Orthodox Kórusa lép színpadra egyedülálló hangzásvilágával. Életre szóló élménynek ígérkezik a félezer éves egyházi karácsonyi énekekből, romantikus szerzők műveiből és népdalokból összeállított műsor.

Hirdetés

– 1983-ban alakította a Moszkvai Patriarchátus Orthodox Kórust Anatolij Grindenko. A karmester rendkívül sokoldalú, mélyérzésű, aki párját ritkítja; zenetörténész, hangszeres szólista, magas rangú teológus, valamint ikon- és Bizánc-kutató – mondta a kezdetekről a vasárnap esti szegedi koncert szervezője, Kiricsi Katalin. Az egykori zagorszki teológiai akadémia hallgatóiból jött létre a kórus, amikor még javában a szovjet éráról beszélhetünk. Nem számított tehát egyszerű elhatározásnak. Abban az időszakban nem kerülhetett szóba fellépés, külföldi utazás. Akkoriban az ősi kolostorokban fellelhető zenei anyagokat tanulmányozták, és azoknak a korabeli előadásmódját kutatták.

Az együttes 12-13 tagjából az eltelt évtizedekben szerzetesek, pátriárkák lettek, mind a mai napig énekelnek a szertartásokon. A Szovjetunió felbomlásával nyílt ki előttük a világ, és azóta nincs megállás. Folyton folyvást úton vannak, koncerteznek fesztiválokon, és elbűvölik a közönségüket azzal a fantasztikus pravoszláv, óorosz, bizánci hangzással, amit az európai civilizáció nem ismerhetett. Aki egyszer hallotta őket, úgy érezheti, mennyei utazáson vett részt, annyira misztikus zenei világot teremtenek.

Abban más a Moszkvai Patriarchátus Orthodox Kórusának világa az Európában ismert gregoriántól, hogy az óorosz, szláv egyházi liturgikus előadásmódot őrzik, ami a nyelvi sajátosságokban jelentkezik leginkább.

A kétszer 45 perces műsor első részében XVI-XVII. századi óorosz egyházi karácsonyi énekeket hallhat a közönség. A szünet után XVIII-XIX. századi orosz romantikus nagy szerzők műveiből adnak elő, így Csajkovszijt, Rahmanyinovot. Végül régi orosz népdalokat mutatnak be. Az IH Rendezvényközpontban vasárnap 19 órakor kezdődő koncertet műsorlap alapján követheti a hallgatóság.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: IH Rendezvényközpont koncert Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. zene
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés