Hirdetés
Túl a városon 2018. december 14. 18:58

Rabszolgatörvény-tüntetés Budapesten: egyre szervezettebben vonulnak utcára

Képriport
Péntek délután 5-re Krasznahorkai Emma és Filó Mariann hirdetett meg tüntetést a Kossuth térre. Ma is egészen éjszakába nyúlnak, nyúlhatnak az események.

 

MTI-összefoglaló az elhangzott beszédekből

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke ellenzéki egységet sürgető történelmi pillanatnak nevezte a munka törvénykönyvének szerdai módosítását. – Az összefogás következő nagy erőpróbája a jövő májusi EP-választás, hiszen Orbán Viktor újabb sikere esetén akár az ellenzéki pártok beszüntetésére is fel kell készülni – fogalmazott.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke hangsúlyozta, hogy a szerdai törvénymódosítással a kormány átlépett minden határt. A ellenzéknek és támogatóinak ezért minden érintett társadalmi réteggel szolidaritást kell vállalnia – tette hozzá.

Varga Damm-Andrea (Jobbik) újabb rendszerváltást sürgetve úgy fogalmazott, hogy a kormány képviselői a „nép hátán ugráló despoták”, Orbán Viktort „raszputyinok veszik körül”, a ellenzék viszont „kiművelt emberfőkből áll”. A képviselő szerint a kormány a héten megteremtette egy „katonai puccs” lehetőségét is, Orbán Viktor ezért bármikor a „emberekre zúdíthatja a rendőrséget és a katonaságot” – mondta.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke kijelentette, hogy Kövér László házelnöktől bármilyen büntetést elvisel, ha ez az ára a „szabad, demokratikus, európai Magyarországnak”.

Az Országgyűlés szerdai ülése szerinte bebizonyította, hogy az ellenzéki képviselőknek nincsenek jogaik, de el fogják érni, hogy Orbán Viktor és kormánya „részt vegyen az út a börtönbe programban”.

Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője hiányolta a valódi érdekegyeztetést, és hozzátette, hogy a dolgozók helyzete ritkán kerül a nyilvánosság elé. – A munkavállalók nem több munkát, hanem nagyobb fizetést szeretnének – tette hozzá.

* * *

Itt a hvg videója, cikkünk alján az atv-t nézhetik

Az első MTI-képek megérkeztek, Pécsett is az utcára vonultak az emberek a rabszolgatörvény ellen. Kattintsanak fönti képünkre, nézzék meg galériánkat!

* * *

Szegeden vasárnap lesz tüntetés

Részlet a 168 óra percről percréjéből:

„Még a Vámház körúti Burger Kingben összefutottunk a Tarnay Kristóf Ábellel, aki a Szegedi Civil Háló tagjaként elmondta, hogy nagyon örül az összefogásnak. Vasárnap Szegeden is szerveznek tüntetést. Régóta azt mondogatták, hogy Orbán-kormány semmibe nem bukik bele, de most váratlanul jött egy szikra, aminek hatására ekkora tiltakozás alakult ki. Azt nagyon rossznak tartja, hogy elfajult a dolog, és az erőszak erőszakot szült. Nem érti, hogy a rendőrség ezúttal miért lépett fel erőszakosan, mert korábban nagyobb rendezvényeket is szakszerűen kezeltek. Fontosnak tartja, hogy vidéken is legyenek tüntetések. Szerinte jól látják most azt az emberek, hogy a kormány kiszolgáltatta a munkavállalókat azoknak a multiknak, és hogy ez mennyire negatívan érinti őket a kormánypropaganda ellenére. Úgy véli, hogy felsült a Rogán Antal-féle propagandaminisztérium, senki nem hiszi el, hogy a rabszolgatörvény jó a dolgozóknak, és hiába sulykolták, hogy »Soros György anarchistái”« akarnak felgyújtani mindent.”

Demokráciát! Mocskos Fidesz! Aki nem ugrál, az Orbán Viktor! – ezek a legnépszerűbb rigmusok a budapesti tüntetésen. A Kossuth téri beszédek után, ahol először szólaltak föl ellenzéki politikusok, a tüntetők a Nagykörúton mennek a Margit híd felé, amelyet ezen az estén is elfoglalnak – ezt a tüntetés közben szavazták meg, igen, megszavazták.

De nemcsak a híd felé mentek, a Nyugatitól sokan az Oktogon felé, azaz a másik irányba indultak el, majd onnan az Andrássy úton át a Deák térre. A korábbi szervezettség a nagy városi séta idejére eltűnt. Az túlzás, hogy mindenki megy, amerre lát, leginkább arra tartanak, amerre hagyják a rendőrök. Egy csoport végigment a Váci utcai karácsonyi vásáron is.

* * *

 

Korábban írtuk:

A mai rendezvény az első a csütörtöki és a szerdai tüntetés után, hogy már előre egyeztetett felszólalók vannak, ők beszéltek:

  • Szíjártó Imre hallgató, CEU
  • Kunhalmi Ágnes (MSZP)
  • Varga Damm Andrea (Jobbik)
  • Tordai Bence (Párbeszéd)
  • Hercegh Mária (Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője)
  • Vadai Ágnes (DK)
  • Donáth Anna (Momentum)
  • Schmuck Erzsébet (LMP)
  • Krasznahorkai Emma, szervező.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest rabszolgatörvény tüntetés