Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. december 13. 14:39

Három év alatt hatszázzal nőtt Szeged bérlakásállománya

Három év alatt másfél milliárd forintból hatszáz lakást újítottak fel és adtak bérbe nagyrészt szociálisan rászoruló szegedieknek – mondta Kardos Kálmán, az IKV Zrt. csütörtöki évzáró sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Az IKV-nál 2016-ban 544-en dolgoztak. Ma 298-an látják el ugyanazokat a feladatokat.

– Aki hajlandó az IKV-val szóba állni, az soha nem kerül az utcára – mondta a cég elnök-vezérigazgatója utalva arra, hogy Szegeden az idén 3700 bérlőből mindössze hatot kellett kilakoltatni, mert semmilyen megkeresésre nem reagáltak, a hátralékuk rendezésére semmilyen hajlandóságot sem mutattak.

– Nekünk is az az érdekünk, hogy minél tovább a bérlőnk maradjon valaki, ezért szinte minden elfogadható egyezségre hajlamosak vagyunk. Aki vállal havi hat-nyolc ezer forintos törlesztés, már birtokon belül maradhat.

A számok is azt bizonyítják, hogy a társaság sikeresen kezeli a hátralékokat. Míg 2014-ben 825 millió, addig az idén 589 millió forint hátralékot tartanak nyilván.  

Négy év alatt megfeleződött a városban található üres lakások száma is: 647-ről 297-re csökkent az ilyen ingatlanok száma, ez várhatóan jelentősen már nem is fog a jövőben mérséklődni, mert egy Szeged méretű nagyvárosban ennyi tartaléklakásra szükség lehet.

Az elmúlt négy évben dinamikusan megnőtt a lakásbérbeadások száma is.

Míg 2011 és 2014 között 301-et, addig az utóbbi négy évben 731 lakást adott át új bérlőknek az IKV.

Míg országosan a lakásállomány 15 százalék üres, addig Szegeden ez az arány alig több mint 9 százalék.

– Egyre kevesebb a felújításra váró lakás, és azokat is egyre drágábban lehet rendbe hozni – monda az elnök-vezérigazgató.

Ma egy átlagos, 40-45 négyzetméteres lakást közel három és fél millió forintból tud felújítani a társaság. Ugyanakkor ennek a lakbére átlagosan 19 és fél ezer forint havonta, ami a szabadpiaci lakbéreknek csak a töredéke.

– Továbbra is vannak üres üzlethelyiségek a városban, de azok már kevéssé alkalmas a bérbeadásra. Ma már egy dohos pincét vagy egy lépcső alatti sufnit senki sem akar bérbe venni.

Ezt a tendenciát támasztják alá a számok is. Míg 2016-ban 131, addig az idén már csak 88 nem lakáscélú ingatlanra sikerült bérlőt találni.

Kardos Kálmán arról is beszélt, hogy évente közel nyolcezer panaszt kell kivizsgálniuk és orvosolniuk. A hibák több mint 92 százalékát ma már harminc napon belül el tudják hárítani, ez négy évvel ezelőtt még csak a problémák háromnegyedére volt igaz.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: évértékelő IKV ingatlanpiac
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés