Túl a városon 2018. december 13. 09:58

Rabszolgák, rabszolgáljatok!

Képriport
Húsz évvel ezelőtt a Bikini megírta a mát. Jantyik Zsolt és Németh Alajos korrajza mára lett igazán aktuális.

Elfogadta a parlament a túlóratörvényt. Az ellenzék álláspontja szerint a szavazás törvénysértő volt, mert a házszabály szerint az ülést levezető elnöknek, Latorcai Jánosnak és a két jegyzőnek a pulpituson kell tartózkodnia, ám senki nem tudott feljutni oda, mert a lépcsőt ellenzéki képviselők, köztük Szabó Sándor szegedi MSZP-s képviselő lezárták. Szóvá tették azt is, a név szerinti szavazásokon sok fideszes a képviselői kártyája használata nélkül adta le a szavazatát.

Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes képviselők indítványa eredetileg a jelenlegi 250 óráról, valamint a kollektív szerződéssel lehetséges 300 óráról egységesen 400 órára növelte volna az egy évben elrendelhető túlórák számát. Ezt később úgy módosították, hogy marad a 250 óra az általános szabály, ez kollektív szerződéssel 300 órára növelhető, de írásbeli megállapodással 400 óra is lehet, függetlenül a kollektív szerződéstől. Ez az önként vállalt túlmunka. A törvény ellenzői azt mondják, sok munkahelyen a munkavállalók kiszolgáltatottabb helyzetben vannak annál, hogy következmények nélkül nemet mondhassanak, ha a munkáltató rá akarja őket venni erre.

Délután és este tüntetések volt Budapesten, a Kossuth téren a rendőrök könnygázt is bevetettek. A Szabad Egyetem és Hallgatói Szakszervezet szervezésében ma is lesz demonstráció a fővárosban.

Sose gondoltam volna, hogy a lenti sorok valósággá válnak. Lehet mosolyogni D. Nagy Lajos S hangjain, de hogy húsz évvel az album megjelenése után a dalszöveg a hétköznapok része lesz, több mint elgondolkodtató.

Íme azok a bizonyos sorok:

 

1. Utolért minket az ezredvég,
Túl vagyok mindenen, mi jöhet még?
Mintha a cél csak az volna,
Ki jut előbb a pokolra.

2. Kőkorszak ez itt, nem a jövő,
Múlik az idő, az emberölő.
Bennem a remény hamuvá lett,
Pörög az élet mint az orosz rulett.

R. ||: Rabszolgák rabszolgáljatok,
Rabszolgák meg ne álljatok!
Rabszolgák – szolgáljatok! :||

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest Országgyűlés parlament rabszolgatörvény tüntetés