Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. december 11. 22:52 Forrás: MTI

A Time magazin Hasogdzsit és más újságírókat választott az év emberévé

A meggyilkolt szaúdi újságírót, a Reuters hírügynökség Mianmarban bebörtönzött munkatársait, egy fülöp-szigeteki újságírót és a Marylandben meggyilkolt újságírók csoportja együtt kapták a címet.

Hirdetés

A magazin elnök-vezérigazgatója, Edward Felsenthal közleményt adott ki, amiben hangsúlyozta: az év emberévé választott sajtómunkások

„nagy kockázatot vállaltak nagyobb horderejű igazságok felderítéséért és a társadalmi párbeszédhez elsőrendűen fontos tények feltárásáért”.

Őrzőknek nevezte a kitüntetetteket.

A szaúd-arábiai rezsim, illetve elsősorban Mohamed bin Szalmán trónörökös bírálójaként ismert Dzsamál Hasogdzsit Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán gyilkolták meg október elején, amikor a közelgő házasságához szükséges dokumentumokért ment. A nemzetközi felháborodást kiváltó, brutális gyilkosságot a török titkosszolgálat által rögzített hangfelvételek tanúsága szerint vélhetően a szaúdi trónörökös utasítására, de legalábbis a tudtával követték el.

A 32 éves Va Lone és a 28 éves Kjav Szo Oo újságírót, a Reuters két munkatársát a mianmari kormányzat börtönözte be, mert oknyomozó újságíróként a rohingja kisebbség elleni atrocitásokat kutatták. 

A Fülöp-szigeteki Maria Ressát, az ország vezetőit bíráló Rappler hírportál alapításáért és munkásságáért ismerték el, és az év embere lett az az öt újságíró is, akit a marylandi főváros, Annapolis Capital Gazette című helyi lapjánál egy ámokfutó lőtt agyon idén júniusban.

A Time 1927 óta minden évben megnevezi, hogy erényei vagy a politikára és a társadalomra gyakorolt befolyása miatt kit tart a legfontosabb, leginkább figyelemre méltó személyiségnek. A lap tavaly azokat a nőket nevezte az év emberének, akik felemelték szavukat a szexuális zaklatások ellen. 

1956-ban a magyar nép, a forradalom és szabadságharc hőse volt az év embere.

(fotó: World News Group – Mivel többen kapták meg az év embere címet, több Time-címlap készült, a fenti képen a Dzsamál Hasogdzsit és a Capital Gazette szerkesztőségét ábrázoló címlapok láthatók)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: média újságírás újságíró
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés