Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. december 11. 16:35

Most egy kicsit könnyebb segíteni másokon. Itt a Szeged.hu programajánlója!

Filmek, bulik, koncertek, színház és más időtöltési lehetőségek Szegeden keddtől csütörtökig.

Hirdetés

Ahogy közeledik a karácsony, egyre több a jótékonysági esemény a városban, így most akár azzal is jót tehetünk, ha belépőt veszünk egy koncertre. Szegeden mindig sok a szórakozási, kikapcsolódási és kulturálódási lehetőség, de az adventi időszakban még a szokásosnál is több az érdekes, izgalmas, hasznos program, így ismét összeállítottuk, szerintünk mivel érdemes tölteni a szabadidőt a következő napokban.

Mozi, buli, koncert, színház, előadások, klubok és egyebek. Mindez egy csomó, a programok (általában) Facebook-eseményeire mutató link kíséretében. Ahogy szoktuk.

A programjavaslatokat az info@szeged.hu címen, vagy a Facebook-oldalunkon, üzenetben várjuk izgatottan.

12.11., Kedd

Mozi

Bohém rapszódia, Nagyi projekt, A Grincs, Lengemesék 2, Styx – Hamis szelek, Búék, A ház, amit Jack épített, Lucia látomásai a Belvárosi Moziban.

A Belleville-i zsaru, A Diótörő és a négy birodalom, A Hunter Killer küldetés, A karácsonyi mentőakció, Amikor lehunyod a szemed, Legendás állatok – Grindelwald bűntettei, Robin Hood a Cinema Cityben.

Buli / Koncert

Hangverseny – A Szegedi Szimfonikus Zenekar játszik a nagyszínházban, Borogyin-, Chopin-, és Rahmanyinov-műveket. A Szólista Boros Mihály zongorán, vezényel Kovács János.

Koncert a Hungiban – A fiatal, feltörekvő dalszerző-énekes, Maja akusztikus koncertje a Hungiban. A Facebook-esemény ígéri Szalai B. fellépését is, de ugyanott az is kiderül, hogy szegény Szalai B. megbetegedett, így mégsem lép fel. Írnánk, hogy további információk a linken, de információból ott, ezen kívül nem sok van. Viszont itt van például egy dal Majától, ilyesmire lehet számítani. A koncert ingyenes.

Más program

Szegedi Karácsonyi Hetek 2018 – „Szeged a Dél-Alföld adventi fővárosa” – írja az esemény, és valószínűleg ezúttal semmit sem túloznak. November 23-ától egy hónapon át felsorolhatatlan mennyiségű program, látnivaló, élmény és hangulat Szeged belvárosában az advent jegyében. Minden információ és részletes program a linken.

Hági Advent! – Karácsonyra hangolódó gyerekprogramok a Hágiban, lesz mindenféle kreatív időtöltés, a mini adventi koszorúgyártástól kezdve az ünnepi arcfestésen keresztül a kézműves ajándékok készítéséig. 4 éves kortól ajánlott.

Szent nap-e az ünnep? - évadzáró előadás dr. Forgács Tamással – A szegedi bölcsészkar nagy szólás-mondás-kutatója, az SZTE Tanárképző Központjának főigazgatója tart előadást az IH-ban este hattól, miről másról, mint szavak eredetéről. „Az előadás számos lebilincselő szó- és szólásmagyarázatot tár a hallgatói elé, elsősorban az adventtől húsvétig tartó ünnepkörből, de más területekről is. Az etimológiai ismeretek mellett a közönség rengeteg művelődéstörténeti és néprajzi érdekességgel is megismerkedhet majd” – írja a Facebook-esemény, és még ha ez talán elsőre nem is hangzik őrülten izgalmasnak, mi biztosan állítjuk, hogy Forgács Tamás senkinek nem fog csalódást okozni, aki csak egy picit is érdekel, hogy bizonyos kifejezéseink, mondásaink honnan erednek. A méltán népszerű Pedagógiai esték sorozat idei utolsó előadása.

Disputa - workshop Valuska Sárával - NYÍLT EST – „Vitatkozni bárki tud. Na de vitázni? Egyébként is, mi a különbség a kettő között? Ha vitatkozol, akkor csak a saját nézeted számít. Ha vitázol (disputázol), hajlandó vagy meghallgatni a másikat is” – írja a Facebook-esemény az Agórába szervezett estről, amin egy kicsit talán közelebb lehet kerülni a kulturált vitázás tudományához. Azt, hogy a mai Magyarországon erre milyen sokaknak lenne szükségük, talán felesleges is ecsetelni. Érdekesnek, izgalmasnak, és felettébb hasznosnak tűnő program, úgyhogy nagyon ajánljuk!

RunCity T7 – Egy futóközösség kötetlen esti futása, ahová bárkit várnak, aki futni szeretne és társaságra vágyik.

Az utolsó üzlet – Závada-darab Szegeden a Kisszínházban. A főbb szerepekben Kárász Zénó, Szávai Viktória, Menczel Andrea, Jakab Tamás. Rendező: Lukáts Andor.

12.12., Szerda 

Mozi

A Grincs, Nagyi projekt, Lengemesék 2, Bohém rapszódia, Szabó Balázs és Bandája: Hasonlatok, Styx – Hamis szelek, A ház, amit Jack épített, Lucia látomásai a Belvárosi Moziban.

A Belleville-i zsaru, A Diótörő és a négy birodalom, A Hunter Killer küldetés, A karácsonyi mentőakció, Amikor lehunyod a szemed, Legendás állatok – Grindelwald bűntettei, Robin Hood a Cinema Cityben.

Buli / Koncert

A Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar Adventi koncertje – A helyszín az Agóra, a műsor a linken elolvasható.

Argenteus Hangműhely-Jótékonysági koncert – A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány javára gyűjtenek, a koncert a Kapcában lesz. Részletek a linken.

Csiga Duó Szentmihályteleken – Karácsonyváró koncert a népszerű gyerekzenekarral a mihályteleki művelődési házban.

Rambling Blues Trio – Az elsősorban az 1920-as '30-as évek zenéit játszó akusztikus blues-együttes koncertje a Kedves Presszóban.

Good Company – Akusztikus rockzene népzenével keverve, állítólag ezt tudja a Good Company, akiket mi, bevalljuk őszintén, nem ismerünk, de itt az alkalom, hogy bárki megismerhesse őket a Nyugban.

Balkan Music Night – A szabadkai Ex-YU Bend koncertje, majd két palicsi lemezlovas, Pr.ALEN és iLEKTRO bulija a JATE Klubban. "Lesz itt Macskajaj, balkáni feeling, rizses csoki, csokilikör és ha jól viselkedtek, a Bubamara és a Kalasnikov is!" – írja az esemény az estéről, amit elsősorban azoknak ajánlunk, akiknek még mindig kötelező program a szabadkai piac minimum negyedévenkénti felkereséses, már csak a Jugoszálvia-nosztalgia jegyében is.

Stabil #4 David Mole & Khristian K – „A legstabilabb underground zenékkel, minden hónap közepén” – a buliszervezők, akik még azt hiszik, hogy 2018-ban van értelme az underground jelzőnek bármilyen zenéről is legyen szó. Sebaj, nézzük el nekik, annál is inkább, mert a buli ingynes lesz, és meg van az esélye annak is, hogy nem lesz rossz. Technót, tech-house-t és hasonlókat tippelünk a Pulzus falai közé erre az estére.

Más program

Szegedi Karácsonyi Hetek 2018 – „Szeged a Dél-Alföld adventi fővárosa” – írja az esemény, és valószínűleg ezúttal semmit sem túloznak. November 23-ától egy hónapon át felsorolhatatlan mennyiségű program, látnivaló, élmény és hangulat Szeged belvárosában az advent jegyében. Minden információ és részletes program a linken.

Hági Advent! – Karácsonyra hangolódó gyerekprogramok a Hágiban, lesz mindenféle kreatív időtöltés, a mini adventi koszorúgyártástól kezdve az ünnepi arcfestésen keresztül a kézműves ajándékok készítéséig. 4 éves kortól ajánlott.

Luca fénye – Orlik Ilona játékos mesefoglalkozása az Agórában. Ingyenes, de regisztrálni érdemes.

Dr. Csernus Imre előadása Szegeden: A boldogság hajszolása – „Minél több kompenzációs eszköz (zabálás, nyugtatók, sok munka, vásárlás, drogok, alkohol, szerencsejáték, internet, pénz) van a birtokodban, annál hosszabb időt fogsz eltölteni a mocsárban - mert így több feszültséglevezető eszközzel tudsz port hinteni a saját szemedbe” – írja a Facebook-esemény a terrorpszichiáter előadásáról, ami a TIK-ben lesz.

Szabó Balázs Bandája: Hasonlatok – Koncertfilm és pódiumbeszélgetés a Belvárosi Moziban a népszerű zenészel, elsősorban Radnótihoz és költészetéhez főződő viszonyáról.

Közmeghallgatás – „Tájékoztatás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból finanszírozott „Zöld város kialakítása a szegedi Belvárosban” című fejlesztésről, valamint a „Móra Ferenc Múzeum turisztikai fejlesztéséről és a szegedi Vár és Várkert” tervezett rekonstrukciójáról. Előadó V. Zákány Ildikó, a Tér- és Forma Tervező Iroda vezető tervezője.” Bárki részt vehet és bárki kérdezhet a városháza házasságkötő termében.

Előkészületek és születésnap // TD 80 – „A Tiszatáj folyóirat és Kiadó, Tandori Dezső előtt tisztelegve december 12-én 6 órától rendhagyó születésnapi köszöntést szervez”, könyvbemutatóval és az íróval való beszélgetéssel egybekötve. Mindez a lap Roosevelt téri szerkesztőségében. Részletek a linken.

Homo Ludens Project feat. Szabó Veronika: Én-mesék – Performansz mindennapi történetekből, műfajok keversével, hogy a végeredmény bolond mese, vagy csali mese legyen, ahogy írják. Mindez a ZUG-ban. Részletek a linken.

Beszélgetés Máté Rolanddal - Jótékonysági Női Vezetői Klub – Máté Roland fiatal újságíróval, az MTVA tudósítójával, az Egy pillanat – Az élet lábatlankodása című blog szerzőjével beszélget majd Novákné Halász Anna, a klub vezetője a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. A hagyományokhoz hűen jótékonysági rendezvén, a felajánlásokat a szegedi Családok Átmeneti Otthona kapja meg.

Az üzlet és a mesterséges intelligencia – „Hogyan tudja egy startup, egy KKV vagy akár egy nagyvállalat a mesterséges intelligenciát hasznosítani? Mi várható a következő években? Hgyan fogja megváltoztatni az AI a jövő vállalkozásait? Hogyan lehet erre felkészülni?” – A többi között ezekről lesz szó az Agórába szervezett kerekasztalbeszélgetésen.

Stephen King - A mumus – Horrordráma egy részben. A Genéziusz Színház produkciója a Szegedi Pinceszínházban.

Adventi főzőcskézés Szegeden Steiner Kristóffal a Vegazzo 2-ben – Na, ebben a címben is majdnem minden benne van. Ami nincs, az a linken elolvasható.

Novotel Szeged közösségi futás #novotelrun – Délutáni futás a novotelesekkel, kezdő vagy haladó csoportban, idén utoljára. Részletek a linken.

Társasjáték est – A klasszikusok mellett számtalan egyéb társasjátékot lehet megismerni a tarjáni Megálló közösségi ház társasjáték klubjában, ahol, aki akarja, toleranciáját és tájékozottságát is próbára teheti és fejlesztheti.

TTIK-s Koktélest a Cool Clubban – Koktélkóstoló este a Coolban, elsősorban egyetemistáknak, de nem csak nekik.

Görög táncház – A Nemzetiségek Házában lehet ropni görög módra, ebben Szeltner László segít bárkinek szívesen.

Szaffi – Jókai Mór A Cigánybáró című regényéből Dargay Attila, Nepp József, Romhányi József által írt filmforgatókönyv alapján, ifj. Johann Strauss zenéjét felhasználva a Szegedi Nemzeti Színházban. Ha csak fele olyan jó lesz, mint a népszerű rajzfilm, már megéri megnézni! Délelőtt és délután is kezdődik előadás.

Valahol Európában – közönségtalálkozó – A Somogyi-könyvtárba várják a népszerű musical szereplői a nézőket.

Az utolsó üzlet – Závada-darab Szegeden a Kisszínházban. A főbb szerepekben Kárász Zénó, Szávai Viktória, Menczel Andrea, Jakab Tamás. Rendező: Lukáts Andor.

Amikor oda kell ütni! – Csányi Zoltán estje – A Black-Out és a Roy & Ádám Trió dobosa tart állítólag rendhagyó dobórát, valamint önálló dalait is előadja és kedvelt dobosainak stílusát is taglalja. Közben termékbemutató is lesz. Részletek a linken.

Újszegedi Kamarazenekar Adventi Hangversenye – A Bálint Sándor Művelődési Házban. Műsor és egyéb részletek a linken.

12.13., Csütörtök

Mozi

Lengemesék 2, A Grincs, Mirai – Lány a jövőből, McQueen, Álommeló, Lucia látomásai, Pókember – Irány a pókverzum, Aquaman, Mindenki tudja, Búék a Belvárosi Moziban.

A Diótörő és a négy birodalom, A karácsonyi mentőakció, Álommeló, Amikor lehunyod a szemed, Legendás állatok – Grindelwald bűntettei, Milliárdos fiúk klubja, Robin Hood a Cinema Cityben.

Buli / Koncert

A Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar Adventi koncertje – A helyszín az Agóra, a műsor a linken elolvasható.

A Makám zenekar adventi koncertje – „Archaikus formákat és tartalmakat idéznek mind a szövegvilágában, mind a zeneiben a Makám ádventi énekei, mindamellett a zenei tartalom hűséges a Makám 25 esztendős hagyományaihoz, melyben ihlető forrásként nemcsak a magyar népzenét használja, a Kárpát-medence folklórja, a Balkán, India karakterei mind felsejlenek a zenei szövetből s karöltve a kortárs zene elemeivel, egymásba olvadva oly természetesnek érezzük e sokszínűségből táplálkozó zenei hangzást” – na, hát mit lehet ehhez még hozzátenni? Ki ne hagyja, aki pont erre vágyik csütörtök este! A Fonó Klub Szeged programja, tehát a Millenniumi Kávéházban lesz.

PMXV Korszakzáró Évvégi Búcsúkarika – A Punnany Massif koncertezik az IH-ban. Rengetegen szeretik őket, tehát a telt ház garantált. Mi pedig kíváncsian várjuk, mit hoz a jövőben ez a mostani korszakzárás.

Koncert – Így kell kérem szépen eseménycímet adni, lehet tanulni a profiktól! Semmi nem derül ki belőle, de az legalább nem zavar senkit. Egyébként egy „zenekar az isten háta mögül”, vagyis Frank Smut Collective lép fel a Rock Klubban csütörtök este.

LIEM – „A formáció célja a fiatalok elektronikus zene iránti szeretetét összehozni az improvizációval, mindezt hangszereken. Ennek kivitelezése egy dob-gitár duóban fog megtörténni, így a cél a hangszerek minél szélesebb spektrumban való kihasználása” – ezt mondják magukról, és mi meg azt gondoljuk, hogy ez akár még érdekes is lehet, úgyhogy érdemes lehet meghallgatni Bedő Gábor és Veréb Patrik duóját a Nyugiban csütörtök este.

UVCT Suncity XMAS – Mindenféle táncorientált basszuszenék csütörtök este a Jatéban. Az ugrálás és az önfeledt hangulat nagyjából garantált. Az év utolsó ilyen bulija Szegeden JumoDaddyvel és Wondawulffal.

Salsa & Sensual party a Number One-ban – Latin est csütörtökön, mindenféle autentikus tánccal és zenékkel. Állítólag.

Más program

Szegedi Karácsonyi Hetek 2018 – „Szeged a Dél-Alföld adventi fővárosa” – írja az esemény, és valószínűleg ezúttal semmit sem túloznak. November 23-ától egy hónapon át felsorolhatatlan mennyiségű program, látnivaló, élmény és hangulat Szeged belvárosában az advent jegyében. Minden információ és részletes program a linken.

Hági Advent! – Az előző két nap után csütörtökön már nem csak gyerekprogramok, hanem felnőtt program is lesz a Hágiban, ami kenyérlángossütést és forralt bort jelent. Emellett ezen a napon is karácsonyra hangolódó gyerekprogramok lesznek: a mini adventi koszorúgyártástól kezdve az ünnepi arcfestésen keresztül a kézműves ajándékok készítéséig. 4 éves kortól ajánlott.

A Posztdvizsenyije Stúdió orosz színházi estje – Moszkvai főiskolások színházi stúdiójának estje a SZTE BTK Szlavisztika Intézetének szervezésében a Grand Caféban. A két színpadra kerülő darab: Szokatlan történet, mely megesett Vlagyimir Majakovszkijjal nyáron, a dácsán, valamint az Éjféli pirkadat (Ivan Bunyin elbeszélése alapján). További bőséges infók több nyelven a linken.

Adventi főzőcskézés Szegeden Steiner Kristóffal a Vegazzo 2-ben – Na, ebben a címben is majdnem minden benne van. Ami nincs, az a linken elolvasható. Ráadás nap, mert állítólag az egy nappal korábbi iránt akkora volt az érdeklődés, hogy muszáj volt még egyet tartani. Nahát.

Vakmerő kávészünet Kurucsai Szabolccsal – „Kurucsai Szabolcs 9 éve veszítette el látását. Idén tavasszal lett szakács, nemsokára pedig baristának is mondhatja magát. December 13-án délután egy csésze kávé mellett elmeséli, hogyan nyílt ki számára a 'vakvilág'” – Részletek a Facebook-eseményen.

Téli kézműves foglalkozás – A BIRLIK Egyesület és a Horizont Alapítvány szervezésében a Nemzetiségek Házában.

Szaffi – Jókai Mór A Cigánybáró című regényéből Dargay Attila, Nepp József, Romhányi József által írt filmforgatókönyv alapján, ifj. Johann Strauss zenéjét felhasználva a Szegedi Nemzeti Színházban. Ha csak fele olyan jó lesz, mint a népszerű rajzfilm, már megéri megnézni! Délelőtt és délután is kezdődik előadás.

Utánképzés (ittas vezetőknek) – „Akiktől ittas vezetésért elvették a jogosítványt, háromnapos csoportterápián kell részt venniük. Különböző lelki alkatú és eltérő társadalmi hátterű alakokat, ijesztő és nevettető történeteket, meghökkentő életeket ismerünk meg a darab során, amelynek nyelvezete pergő és lendületes, tele humorral, komikummal, s persze az emberi kiszolgáltatottság örök tragikumával.” Háy János darabja, Szegeden mutatták be először és most újra játszák a Kisszínházban.

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: buli család jótékonyság karácsony koncert program programajánló programok
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés