Hirdetés
Túl a városon 2018. december 10. 22:15 Forrás: MTI

Világszerte romlott az országok teljesítménye az éghajlatváltozás elleni harcban

Magyarország a 42. helyezést érte el a legfrissebb Éghajlatváltozási Teljesítési Mutatóban (CCPI 2019), amit hétfőn tettek közzé Katowicében, az ENSZ 24. klímacsúcsán.

A CCPI szerint világszerte romlott az országok teljesítménye – közölte a Levegő Munkacsoport hétfőn.  A CCPI tizennégy éve 14 kategóriában pontozza 56 ország és az Európai Unió éghajlatvédelmi teljesítményét.

A most kiadott mutató szerint az összesített listát Svédország vezeti, Marokkó a második, amit megújuló energiák terén végrehajtott fejlesztéseinek köszönhet, és Litvánia a harmadik legjobb.

A rendkívül gyengén teljesítő országok között szerepel az Egyesült Államok és Kína, pedig például Donald Trump egészen mást gondol erről.

Kedvezőnek ítélték, hogy az elmúlt évtizedek során jelentősen csökkent Magyarország szén-dioxid-kibocsátása, bár az utóbbi néhány évben ismét emelkedésnek indult. Rontotta ugyanakkor az országpontszámot, hogy a megújuló energiában a nagyrészt fenntarthatatlan biomasszaégetés játssza a vezető szerepet, a szélenergia használata „gyakorlatilag tilos”, és nincs megfelelő terv sem a megújuló energiára való átállásra, sem a szénfelhasználás kivezetésére.

A globális szén-dioxid-kibocsátás újra emelkedik, miközben a ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb jelentése szerint az eddigi terveknél jóval szigorúbb intézkedésekre van szükség, és rövid időn belül végre kell hajtani azokat, hiszen csak így kerülhető el a klímakatasztrófa – mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projektjének vezetője a szervezet közleménye szerint.

A CCPI Magyarországra vonatkozó részének kidolgozásában a Levegő Munkacsoport szakértői is részt vettek.

(fotó: indianfolk.com)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: klímaváltozás