Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Az összes módosító javaslatot leszavazta a fideszes többség, az ellenzék szétkiabálta a túlóravitát az Országgyűlésben, majd kivonult
Túl a városon 2018. december 10. 21:27 Forrás: MTI

Az összes módosító javaslatot leszavazta a fideszes többség, az ellenzék szétkiabálta a túlóravitát az Országgyűlésben, majd kivonult

Csomagban szavaztak a képviselők a hétfői napirendhez benyújtott 2925 módosító javaslatról. Aztán kitört a balhé.

Hirdetés

Obstrukcióval akadályozta volna az ellenzék a túlóravitát

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető sajtótájékoztatón közölte, az Országgyűlés hétfőn kezdődő ülésének napirendjéhez – „közérdekből, kiemelten nemzetstratégiai célból” – 2800 módosító indítványt nyújtanak be ellenzékiek közösen, amikről külön-külön kell majd szavaznia a parlamentnek. 

Mint elmondta, ezzel az a céljuk ne fogadják el a napirendet, amin szerepelt a rabszolgatörvény, azaz a munka törvénykönyve módosítására vonatkozó kormánypárti javaslat. 

Tanulják meg a fideszes képviselők, milyen az, amikor túlórázni kell

– hangoztatta.

Értékelése szerint a Fidesz egy olyan jogszabályt akar elfogadtatni a parlamenttel, ami a magyar dolgozókat teljes mértékben kiszolgáltatottá teszi a munkaadóknak. Titkos paktumot köthetett a kormány a multikkal, a külföldi tőkével, és ezért a magyar dolgozóknak hetente plusz egy napot kell dolgozniuk – tette hozzá.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető elmondta, ha a jogszabályt mégis elfogadja az Országgyűlés, akkor közösen az Alkotmánybírósághoz és strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, mert a törvény vitája szerintük nem felel meg a jogszabályoknak.

Hozzátette,

ezen a napon van az emberi jogok világnapja, amit Orbán Viktor és kormánya úgy kíván megünnepelni, hogy rabszolgává teszi magyar dolgozók millióit.

Szerinte a 400 óra túlmunka elrendelése gyakorlatilag azt jelenti, a Fidesz-KDNP bevezeti a kötelező szombati munkanapot.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese is úgy látta, hogy a parlamenti vita lefolyása miatt közjogilag érvénytelen lesz a jogszabály, és arról addig nem is szabadna dönteni, amíg a parlament igazságügyi bizottsága állást nem foglal a kérdésben. A bizottság azonban húzza az időt, a testület KDNP-s elnöke a beadvány kiegészítését kérte formai okok miatt – magyarázta. Ha így fogadja el a parlament a törvényt, akkor az „érvénytelen, csaló, kamu” törvény lesz – mondta.

Szerinte

a rabszolgatörvény az Orbán Viktor által fémjelzett gazdaságpolitika totális kudarcának bevallása. Menekülnek Magyarországról a munkavállalók, ezért van szükség arra, hogy azokat, akik itt maradnak kizsákmányolják.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az ellenzék mindent megtesz annak érdekében, hogy a kormánypártiak ne tudják le ezt a törvényjavaslatot gyorsan a karácsonyi ünnepek előtt. Elmondta,

a munkarendet elrendeli a munkaadó, önkéntesség a munkahelyen maximum véradásnál lehet.

Végül egyetlen szavazással lesöpörték az összes módosító indítványt

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az ülésen ismertette az Országgyűlés igazságügyi bizottságának eseti állásfoglalását. Eszerint az MSZP, a Párbeszéd és DK benyújtott módosítási javaslatai sem önmagukban, sem együttesen nem alkalmasak arra, hogy támogatásuk esetén meghatározzák az ülés napirendjén szereplő napirendi pontok tárgyalási sorrendjét. Az eseti állásfoglalás idézi az Alkotmánybíróság obstrukcióról szóló megállapításait és az országgyűlési törvény rendelkezéseit is, miszerint a házelnök jogosult arra, hogy a plenáris ülés szavazásainak előkészítése körében gondoskodjon arról, hogy a parlament alkotmányos funkcióit hatékonyan teljesíteni tudja.

Kövér gépi szavazást rendelt el, és végül 23 igen és 116 nem szavazattal elvetették a képviselők az ellenzéki módosító-csomagot.

Ezt követően az ellenzék oldaláról hangos sípszó és bekiabálások zavarták meg az ülést. 

Kövér László az ellenzék viselkedésére reagálva azt mondta:

„az ülés alatt orvosi ügyelet áll rendelkezésre, aki rosszul érzi magát, odafáradhat”.

A napirendet végül 117 igen és 10 nem szavazattal elfogadták, a sípolás és a bekiabálások ezalatt is folyamatosak voltak. 

Az Országgyűlés elnöke súlyos rendzavarás miatt kizárta az ülésnapról Varga László szocialista képviselőt, a képviselők 115 igen, 35 nem szavazattal döntöttek erről.

Itt az ülés talán legfontosabb része videón, remekül átadja a hangulatot:

A hétfői ülés további részén nem vett részt az ellenzék

Végül az ellenzéki képviselőcsoportok, néhány független képviselővel kiegészülve kivonultak az ülésteremből.

Ezt követő sajtótájékoztatójukon Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azt mondta, hogy igazságügyi bizottság alaptörvény- és házszabályellenes döntést hozott amikor úgy határozott, hogy egyben kell szavazni az ellenzéki módosító indítványokról. A frakcióvezető szerint példátlan esemény történt, mert a Fidesz arra vetemedett, hogy megfossza az ellenzéket az obstrukció több száz éves jogától.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is kiállnak a szakszervezetek mellett és tiltakoznak a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvényjavaslat ellen, amit a szocialista politikus, ellenzéki társaihoz hasonlóan csak rabszolgatörvénynek nevezett.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke úgy fogalmazott, hogy

már a napirend előtti felszólalások során látszott, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke ideges, ostoba házmesterként fog viselkedni. Ezt követően a házelnök az Országgyűlési Őrség mögé bújt, mert felsorakoztatta őket az ülésterem előtt.

A politikus elképzelhetőnek tartotta, hogy Kövér László erőszakkal akarta eltávolítani az ellenzéki képviselőket az ülésteremből.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke egyértelműnek nevezte, hogy a kormánypártok rettegnek.

A Fidesz-KDNP sem az emberekkel, sem más pártokkal nem tárgyal és már a saját szabályait sem hajlandó betartani, mert az egyetlen eszköz, ami a kezében maradt, az az erőszak

– jelentette ki.

Amennyiben a rabszolgatörvényt elfogadják, akkor az ellenzék az Alkotmánybírósághoz és a Emberi Jogok Európai Bíróságához fog fordulni – közölte.

Lukács László, aki nem a Tankcsapda frontembere, hanem Jobbik frakcióigazgatója, azt mondta, az emberek jövőjét meghatározó egyik legfontosabb témáról van szó, ezért ők is kivonultak, mert az ellenzéknek egységesen kell fellépnie az ügyben. 

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke hangsúlyozta, hogy ez a kérdés egy táborba sodorta az egyébként nagyon sok kérdésben eltérő véleményt képviselő ellenzéket.

A rabszolgatörvény a parlamenti ciklus legveszélyesebb indítványa, a törvényjavaslat elfogadásának megakadályozása nemzeti ügy

– tette hozzá.

A független Szél Bernadett úgy fogalmazott:

a parlament ülésén nem csak az ellenzéki képviselőket, de rajtuk keresztül az ellenzéki szavazókat is elhallgattatták.

(fotó: MTI/Máthé Zoltán)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demokratikus Koalíció DK Fidesz Jobbik Kövér László LMP MSZP Munka Törvénykönyve munkahely munkavállaló Orbán-kormány Országgyűlés Párbeszéd