Hirdetés
Szegeden 2018. december 9. 18:46

A remény gyertyáját lobbantották lángra a Dóm téren

Képriport
Szabó Sándor országgyűlési képviselő és Cserháti Sándor, a Szegedi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze gyújtotta meg Szeged óriás adventi koszorújának második, a reményt szimbolizáló gyertyáját vasárnap este.

Az ünnepi esemény a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola növedékeinek közös énekével kezdődött, majd Szabó Sándor országgyűlési képviselő lépett a mikrofonhoz:

– Advent a várakozás időszaka, ezért is nagyon fontos, hogy nyitottak legyünk egymás és külvilág iránt, hogy be tudjuk fogadni mindazt a szeretet, ami különös hatással van ránk – kezdte ünnepi köszöntőjét képviselő.

Beszélt arról is, fontos, hogy advent idején szánjuk egy kis időt arra, hogy lecsendesítsük a lelkünket.

Kapcsoljuk ki a tévét, tegyük félre a telefont és egy kicsit tekintsünk vissza arra, mi minden történt velünk ebben az évben és tekintsünk előre, milyen célokat tűzünk magunk elé jövőre.

Ha mindezt megtesszük, akkor lehet, hogy rájövünk arra is, nem nekünk van a legnagyobb problémánk a világon. Rájövünk arra, hogy milyen nagy lemaradásban vagyunk a szolidaritás terén: Magyarországon ma tíz millióan élünk, de sajnos két millióan még mindig mélyszegénységben tengődnek. Az ő felemelésünk a mi erkölcsi kötelességünk és feladatunk – mondta az országgyűlési képviselő.

– Ma este a remény gyertyáját gyújtjuk meg, én most két dologban is reménykednék: az egyik, hogy karácsony közeledtével hosszútávon is félre tudjuk tenni a gyűlöletet, a másik pedig az, hogy közösen képesek lehetünk felemelni azt a kétmillió embertársunkat, akik ma még sokat nélkülöznek. Akkor leszünk igazán erős nemzet, ha mind a tíz millióan jól tudjuk majd érezni magunkat ebben az országban – zárta ünnepi gondolatait Szabó Sándor.

Ezt követően Cserháti Sándor, a Szegedi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze osztotta meg ünnepi gondolatait a téren összegyűlt több száz szegedivel.

– Sokszor hadilábon állunk az idővel, mert olykor nem vagyunk egymással szinkronban. Nem igaz, hogy nem törődünk egymással, hogy nem hallgatjuk meg a másikat, de olykor át kell éljük azt, hogy nem vagyunk egy ritmusban. Amikor én szeretnék valakinek valamit elmondani, akkor testben ugyan ott a másik, hall is, de nincs velem igazán szinkronban. Azután eljöhet a fordítottja is ennek, és akkor én is csak testben vagyok jelen, lélekben és fejben nem.

Cserháti Sándor beszélt arról is, hogy a katonák bevetés előtt összehangolják az óráikat, egyeztetik a pontos időt, hogy mindenki órája egyformán járjon. Most valami ilyenre lenne mindannyiunknak szüksége. Az ünnep egy ritka alkalom arra, hogy mi is egyeztessük az óráinkat, hogy összhangba kerüljünk, úgy legyünk együtt, hogy nemcsak félig halljuk egymást, hanem valóban oda tudunk figyelni a másikra.

– A karácsony, Krisztus születése ritka alkalom arra, hogy harmóniában tudjunk együtt lenni, ha megragadjuk ezt az alkalmat, akkor talán egy kicsit az ünnep utáni hétköznapokban is jobban megértjük majd egymást.

Az ünnepi beszédeket követően Szabó Sándor országgyűlési képviselő és Cserháti Sándor igazgató lelkész közösen meggyújtották a város adventi óriás koszorúján a reményt jelképező második gyertyát.

A Dóm téri gyertyagyújtást megelőzően az elmúlt évek hagyományainak megfelelően a közgyűlés baloldali frakciójának képviselői – Kozma József, Sebestyén József, Tóth Károly és Berkesi Ottó –, valamint Szabó Sándor országgyűlési képviselő forró teával és bejglivel várták a szegedieket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: advent Dóm tér Szabó Sándor Szegedi Karácsonyi Hetek ünnep