Hirdetés
Színes 2018. december 9. 15:29

Így fogadjuk a téli madárvendégeket

Képgaléria
Amikor hidegre fordul az idő, és gyakoribbá válnak a fagyok, egyre több énekesmadár húzódik be a házak közé, a kiskertek gyakori vendégei lesznek. Még a nagyvárosi panelek ablakaiban vagy erkélyein is lehet forgalmas madáretetőt működtetni, nemhogy a környező kistelepülések kertjeiben.

Hirdetés

A jó etető ismertetője, hogy a benne elhelyezett eleség nem ázik el, és nem is hullik ki olyan könnyen. Bármilyen típusút is készítünk, vagy szerzünk be, fontos szempont legyen, hogy ne kelljen sokat bajlódni az utántöltéssel. Készülhet műanyag flakonból, de szebb és természetesebb, ha fából készítjük. A flakon előnye, hogy teljesen időtálló és könnyű. Kis ügyességgel fenyőágakból, sáslevelekből tetőt készíthetünk neki. Így már sokkal szemrevalóbb lesz! A nagyobb, házikószerű etetőknél használhatunk az oldalak elkészítésére plexilemezeket: ez meggátolja, hogy a szél kifújja a magot, illetve azt, hogy hóval hordja tele. Csak akkora nyílást hagyjunk, ahonnan a magot a madarak elveszik. Készíthetünk lopótökből, kosárból is tetszetős és praktikus madáretetőket. Azonban ezeket is célszerű vízállóvá tenni.

Egyszerű megoldás, ha egy vékony nyársra felfűzünk néhány napraforgótányért, egy nagyobbat legfelülre, és sorban egyre kisebbeket. Az ügyes kis énekesmadarak könnyedén kiszedegetik a magvakat belőle. Olyan helyre függesszük, ahol a macska nem érheti el.

Az etetést elegendő csak akkor elkezdeni, amikor a tartós fagyok beköszöntenek, vagy ónos eső esik, illetve lehullik az első hó. Legmegfelelőbbek az olajos magvak (fekete napraforgómag, dióbél, stb.) valamint sózatlan szalonna, tepertő, faggyú. Csak megfelelő minőségű eleséget helyezzünk ki, sózottat, penészeset, romlottat, pirítottat ne adjunk. Mire elmúlik a téli szezon, igen sokba kerülhet az eleség, ezért nem mindegy, mivel segítjük kedvenceinket. A fekete héjú napraforgó olcsóbb, és még az olajtartalma is magasabb, mint a csíkoshéjú fajtáké. A piacon, a terményboltban, illetve a termelőtől nagyobb mennyiséget vásárolva további pénzt takaríthatunk meg!

Különösen a cinkék kedvelik a faggyúba ágyazott magvakat, a madárkalácsot, melyet magunk is elkészíthetünk a következő módon:

Adjunk egy adag sótlan, olvasztott zsiradékhoz – például faggyúhoz, vajhoz, vagy margarinhoz – két adag magkeveréket. Keverhetünk bele fekete héjú napraforgót, régi diót, mákot. Amikor kezd megdermedni, de még alakítható, formáljunk belőle gombócokat, kötözzük hálóba, olyanba, amilyenbe fokhagymát árulnak, majd függesszük fel.

Az ügyesebbek apró virágcserepeket díszíthetnek ki a manapság oly kedvelt szalvétatechnikával. A dekorált cserepet lefelé fordítjuk, egy hurkot átfűzünk az edény alján lévő nyíláson, hogy csengettyű módjára fel tudjuk akasztani. Legvégül egy apró drótkampó segítségével rögzítsük bele az elkészített madárkalácsgolyót. Az ablak előtti ágakra, vagy az erkély, illetve teraszra kihelyezve különleges ünnepi látványt nyújt.

A téli etetőn nemcsak a magevő madarak (pintyek, zöldikék, stb.) fordulnak meg gyakran, hanem rigók, harkályok, ökörszemek, vörösbegyek is. Számukra vajat, margarint, faggyút, répát, félbevágott almát tehetünk ki eleségként. Kedvelik az apró bogyókat termő tűztövist, illetve a madárbirset egyaránt. A rigók a tőkén maradt szőlőt is szívesen fogyasztják.

Ezek a madarak nem magára az etetőre szállnak rá, hanem a közeli bokrok között keresgélnek. Arra viszont figyeljünk, hogy a búvóhely mellett legyen elég szabad tér, hogy időben észlelhessék a közeledő veszélyt, legyen az egy macska, vagy éppen egy ragadozó madár. Hiszen nem ritka, hogy a ragadozók figyelmét is felkelti a madársereglet, és olykor az etető körül zsákmányolnak. Miután ők is részei a természetnek, semmiképp ne bántsuk, ne pusztítsuk őket.

Érdemes a madáretetőt a kert egy szélvédettebb, napos zugában felállítani, elhelyezni, de az sem baj, ha az ablakunk közelében kap helyet, ahonnan megfigyelhetjük tollas barátainkat.

Nagyon fontos a madarak etetésével kapcsolatban, hogy ha egyszer elkezdünk etetni, akkor nem hagyhatjuk abba. Az eleségre odaszokott madarak várják, keresik az ennivalót, miközben a hidegben hamar legyengülnek az éhségtől, és elpusztulnak. Aki nem tudja rendszeresen feltölteni eleséggel a kihelyezett madáretetőjét, akkor inkább ne is kezdjen bele.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: madár madáretetés tél