Hirdetés
Szegeden 2018. december 9. 09:54 Forrás: Szegedi Tükör

Gazsó Pál két év alatt ért körbe Szegeden

Képriport
Fényképezni gyermekkora óta szeretett Gazsó Pál. Szegedet viszont akkor fotózta végig házról házra, amikor az IKV-nál kezdett dolgozni, és ezt a testhez álló feladatot kapta. Várostörténeti sorozatát a Szegedi Tükör olvasói emlékeivel folytatja.
Hirdetés

– Gyerekkoromtól fotózok. Hetedikes lehettem, amikor a nővéremtől megkaptam az első fényképezőgépemet, egy Pajtást, az érettségire pedig egy Beyret típusút. Az IKV-nál kezdtem dolgozni 1967-ben, és 1985-ben jöttem el. Amikor az ingatlankezelőhöz kerültem, még működött a Jósika utcai központ kezdetleges fotólaborja. Szerencsémre részben munkaköri kötelességem lett fotózni – elevenítette fel szenvedélye kezdeteit nyugdíjas olvasónk. Gazsó Pál azt is elmesélte, hogy eleinte technikusként helyezkedett el, csak később végezte el a műszaki egyetemet.

A Somogyi utcai házakat a könyvtár és a mostani Art Hotel helyéről bontották le. Ha nyitóképünkre, a fotós portréjára kattint, galéria nyílik, amelyben válogatást láthat régi, elbontott szegedi épületekről. Valamennyi felvételt Gazsó Pál készítette

Kezdő lökés

A hatalmas ingatlan-adatbázis kialakítása egy konkrét feladattal kezdődött. A főnöke, Tóth Dezső, a későbbi igazgató tartott előadást a nedvesedő házak utólagos alászigeteléséről. Kérte, hogy ehhez mérjék fel az érintett házakat, készítsenek rajzokat. Gazsó Pál felvetette, hogy készítsenek inkább fotókat. Felettese beleegyezett, de mivel a cég csak egy öreg Flexaret géppel rendelkezett, a sajátjával kezdett dolgozni.

Jól sikerült a bemutató, a dokumentálást folytatták. Különösen azért, mert a cég fenntartója, a városi tanács azzal bízta meg az IKV-t, hogy minden állami tulajdonú épületről készítsen műszaki adatlapot, fényképekkel. Fejlődött időközben a labor is, a vállalat beszerzett egy új Praktika Nova gépet, hozzá nagy látószögű objektívet, így a szűk utcákban is boldogultak.

Régi leromlott házak álltak a Somogyi-könyvtár helyén. Semmiképpen sem illettek bele a tér impozáns látványába...

Hivatalból fotózott

– Az én feladatom lett, hogy végigfotózzam a várost a korábbi műszaki leltár alapján. Akkoriban egy kis Java Ideal motorral jártam, felültem rá, kimentem egy utcába, és ott egyesével lefotóztam az állami házakat. Nem gondoltam rá, hogy az utcában lévő összes házat lefényképezzem. Pedig nem tartott volna semeddig sem. Két év alatt értem körbe a várost – mutatja gyűjteményét olvasónk.

...nem úgy, mint a bibliotéka jól átgondolt épülete

Az én Szegedem

Megmutatná féltve őrzött régi családi fotóját a Szegedi Tükörben? Fényképezte fiatalkorában az utcát, ahová beköltözött, és elmesélné a felvétel történetét? Nosztalgiázzunk együtt! Dombai Tünde újságírót eléri a e-mailben vagy a Szegedi Tükör, Polgármesteri hivatal, 6720 Szeged, Széchenyi tér 10. címen.

Építészmérnök kollégája, Báló László irányította az ingatlanok szerkezetével kapcsolatos információk feldolgozását. Akkoriban az ötéves terveknek megfelelően készültek lakóház-felújítási elképzelések, aszerint haladtak az adat- és képrögzítéssel. Voltak úgy nevezett TMK-ba bevont épületek, ebbe a csoportba tartoztak az újak is. Ezeknél minden évben elvégezték a megelőző karbantartásokat; ezeket fényképezték először. Utána kategóriánként haladtak tovább. Az 1-esbe sorolták a szanálandó ingatlanokat, amik annyira rossz állapotban voltak, hogy nem volt érdemes javítani. Megkülönböztették még a karbantartó, a részleges és a teljes felújítással helyreállítandó épületeket.

Az enyészeté lett

Színes filmre is fotóztak, sőt színes diákat is készítettek és hívtak elő. A gyűjtemény és a labor az enyészeté lett. Úgy menekültek meg a fotók évtizedekkel később, hogy miután elveszett egy csomó, Pali bácsi vett magának egy filmek digitalizálásra alkalmas szkennert, és kölcsönkérte a tekercseket. Jelenleg nagyjából 8-10 ezer képet őriz a számítógépén, a hozzájuk kézzel írt füzetekkel együtt. Mivel így nehéz benne keresgélni, készített hozzá katalógust. Amikor megszüntették a labort, a nagyító- és szárítógép nem kellett senkinek, hát olvasónk azokat is elkérte, nála állnak az alagsorban.

Mellékes kereset

A Dóm tér (korábban Beloiannisz tér) körbeépítése a nyolcvanas években ért véget a Somogyi-könyvtár, illetve szemben, a véradó állomás (ma egyetemi épület) felhúzásával. Addig a tér két oldalán állami tulajdonú házak álltak; a leromlott épületek felújítva sem illeszkedtek volna bele a tér hangulatába. Ezért a város az elbontásukról döntött. A könyvtár tömbjének a Somogyi utcában is kellett a hely, ott is a régi házak szanálásáról intézkedtek. Gazsó Páltól megtudtuk, a mai lejárónál álló ház bontásánál saját kezűleg is közreműködött. Az IKV-nál ugyanis kiegészítő keresetként az akkori 5-6 forintos órabér helyett akár 40-ért is lehetett jelentkezni munkaidő után és hétvégente munkára. A téglát, cserepet, gerendát eladhatták, az árát pedig megtarthatták. Vitték is, mint a cukrot, mert a hetvenes években nehéz volt építőanyaghoz jutni.

(Folytatjuk.)

Dombai Tünde

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: helytörténet Szegedi Tükör