Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. december 8. 10:24 Forrás: MTI

Szakszervezeti tüntetés Budapesten: dulakodás volt a Kossuth téren

A rabszolgatörvénynek nevezett Munkatörvénykönyv-módosítás ellen tüntettek a fővárosban. A békés tüntetés végén voltak, akik megpróbáltak bejutni a lezárt Kossuth térre, ekkor dulakodás tört ki köztük és a rendőrök között.

Hirdetés

MTI-összefoglaló a szakszervezeti tüntetésről és a Kossuth téri eseményekről

A szakszervezetek a munkakörülmények javítását, ezért a munka törvénykönyve tervezett módosításának azonnali visszavonását követelik – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke a törvénymódosítás elleni demonstráción, ahol országos útlezárásokat helyezett kilátásba. Hozzátette: 2019. január 1-jétől két számjegyű béremelést akarnak és azt, hogy visszaadják a cafeteria megszüntetett elemeit.

A MASZSZ által szervezett tiltakozó akción a szövetség elnöke bejelentette, a munkaidőkeret emelését és a túlmunkaórák számának jelentős növelését tartalmazó törvénytervezet mielőbbi visszavonása érdekében a munkavállalói érdekképviselet hétfőtől országos útlezárásokat szervez. A szakszervezeti vezető szerint az országban egy furcsa autoriter kapitalizmus alakult ki, ami elveszi a dolgozók „megtakarításait, jogait, hovatovább az életüket is”. Ezt azonban a szakszervezet nem hagyja.

Szilágyi József, a Liga Szakszervezetek társelnöke a 36 hónapos munkaidőkeretről és a maximális 400 óra túlmunkáról elmondta: álláspontjuk szerint még törvénnyel sem lehet eltérni az Európai Unió munkajogi irányelvétől, nem lehet szó semmilyen önként vállalt túlmunkáról.

– A szakszervezet tiltakozik, hogy a munka világát, a jövedelmi viszonyokat döntően meghatározó jogi normákat a kormány érdemi szociális párbeszéd nélkül, egyoldalúan terjeszti az Országgyűlés elé – jelentette ki a Liga társelnöke, aki egyúttal jelezte, hogy a jövőben az olyan kérdések megoldására, mint a munka törvénykönyve tervezett átalakítása, hatékony három oldalú szociális párbeszédre van szükség.

  • Eörsi Nóra a Hallgatói Szakszervezet képviseletében azt mondta, ugyan a felsőoktatás ügye őket jobban érinti, de kiállnak a tervezett törvénymódosítás ellen.
  • Mezei Tibor, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy az állami hivatalokban dolgozok új jogállásról szóló törvény is arról szól, hogy dolgozzanak többet ugyanannyi pénzért. Hozzátette: az országban általános probléma a munkaerőhiány, de mindkét törvény a munkaidő és a túlórák növelésével akarja ezt a problémát kezelni, de ez nem jó megoldás.
  • Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke úgy fogalmazott: az országgyűlési képviselőket nem érdekli a család még a Családok évében sem, úgy gondolják, hogy 400 túlóra még belefér és elég három év után kifizetni azt.

– A magyar szakszervezet cselekvő ereje most pedig az, hogy minden egyes munkahelyen egyenként állunk ellen – jelentette ki a szakszervezeti vezető. Székely Tamás az országgyűlési képviselőktől azt kérte, hogy bojkottálják a szerdai végszavazást. – Mutassák meg, kik ők, számoljanak el lelkiismeretükkel, mert aki igennel szavaz, saját népét árulja el.

A tömegben, amely Jászai Mari térről indult majd a Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalon ért el a Kossuth Lajos tér torkolatánál felállított színpadhoz, olyan feliratokat lehetett látni, mint „Közösen a rabszolgatörvény ellen!”, „Amikor a diktatúra tény, a forradalom kötelesség!”, „Nem leszünk Európa Kínája!” és „36 hónap alatt a természet háromszor ébred és te?”

Az MTI helyszínen lévő tudósítóinak jelentése szerint a tüntetés végén egy férfi szaladt fel a színpadra és azt kiabálta, hogy „foglaljuk el a Kossuth teret”, amelyet a tüntetés ideje alatt rendőrök vettek körül. Ezt követően a bekiabáló férfi után a tömeg nagy része a Kossuth teret akkorra már lezáró rendőr sorfalhoz futott. Ezt követően többször megpróbálták áttörni a rendőrsorfalat, ami végül sikerült, és bejutottak a Kossuth térre. A rendőrök az Országház lépcsőjén és közvetlenül az épület előtt álltak fel ismét több sorban. A bekiabálások ott is folytatódtak, tettlegesség azonban nem történt és mintegy 20–30 perc múlva a Kossuth téren összegyűlt tömeg lassan oszlani kezdett.

* * *

Szabó Sándor, Szeged országgyűlési képviselője is a tiltakozók pártján áll

HVG: dulakodás volt a Kossuth téren

„A tüntetés az Alkotmány utcába szorult, és ott rendben be is fejeződött. Ám a több ezer ember egy része nem hazafele indult utána, hanem a Kossuth tér felé, ahol tulakodás kezdődött. A villamossínekre benyomultak, és ott lökdösődni kezdtek az oda vezényelt rendőrökkel. Hátrébb egy második rendőrsorfal is biztosítja a Parlamentet” – írja a HVG.

A szakszervezetek a tiltakozó demonstrációt a többi között a munkaidőkeret egy évről három évre emelése és a rendkívüli munkaidő éves keretének 250 óráról 400 órára növelése miatt szervezték. A tüntetők a fővárosi Jászai Mari téren gyülekeztek, majd elindultak a Szent István körúton a Nyugati pályaudvar felé. A tömeg a Kossuth Lajos térre tart – a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca érintésével –, ahol a tervek szerint beszédek hangzanak el.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség, a tüntetés főszervezőjének képviselői egy molinót tartanak maguk előtt, amelyen az olvasható, hogy „Tiltakozunk a rabszolgatörvény ellen!”

A demonstrálók szakszervezeti lobogókat, tiltakozó táblákat lehet látni, sokan sípokat fújva vonulnak.

Korábban írtuk:

(fotók: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az átlátszó élőzése.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest demonstráció Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete túlóra tüntetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés