Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Átadták a kibővített Termosz labort, a Szegedi Tudós Akadémia országos középiskolai képzési központját a Radnóti-gimnáziumban
Szegeden 2018. december 7. 22:46 Forrás: Szeged Televízió

Átadták a kibővített Termosz labort, a Szegedi Tudós Akadémia országos középiskolai képzési központját a Radnóti-gimnáziumban

Itt a biológiai kutatások alapjaival ismerkedhetnek meg az SZTA programjában résztvevő gimnazisták, az ország más részeiről is jöhetnek majd ide diákok. Ezzel elsősorban a természettudományok iránti érdeklődést akarják erősíteni.

Hirdetés

A Természettudományos Oktatási Szaklaboratórium, azaz a Termosz már évek óta létezik a Radnótiban. Most a Szegedi Tudós Akadémia központi laborjává nevezték ki. Ez fejlesztésekkel járt, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány 150 millió forintot fordított erre. Itt minden olyan műszer megtalálható, ami a modern biológiai tudományokhoz szükséges, így elősegíti a természettudomány iránt érdeklődő diákok fejlődését.

„Olyan lehetőséget biztosít számunkra, ami a korosztályunkban nagyon sokunknak nem adódik meg. Így olyan gyakorlatokat végezhetünk, amik tudományos szintűek. És ez egy olyan lehetőség, amit nagyon meg kell becsülnünk”

– mondta a Szeged Televíziónak Nagy Mihály Bence, a Radnóti diákja.

„Nagyon sok lehetőség tárul fel előttünk. Sokkal jobban el tudjuk mélyíteni a tudásunkat, és szerintem ez nagyon-nagyon jó és előnyös lehet a későbbi tanulmányaink során, akár az egyetemen is”

– mondta Vankó Aletta, aki szintén a Radnótiban tanul.

A szervezet már 123 intézményt kapcsolt be az országos programba, több mint ezer diákkal. Az SZTA központi laborjában így már nemcsak a Radnóti tanulói, hanem mások is kipróbálhatják magukat. 

„Az együttműködés a Szegedi Tudós Akadémiával azt jelenti, hogy már 500 fiatal érkezik ide félévente Szegedre, az egyetemre és ebbe a laborba is, akik a legtehetségesebbek a sajá iskolájukban, és itt ismerkedhetnek akár a laboratóriumi tevékenységgel is. Az mindig az aktuális év programjától függ, hogy mi történik”

– mondta a tévének Gál Béla, Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója.

A laborátadón részt vett Kurt Würtlich, Nobel-díjas kutató és Plesovszkiné Újfaluczki Judit tankerületi igazgató is, aki sikerként könyvelte el, hogy a gimnázium már általános iskolás kortól a természettudományos nevelést folytat. Az SZTA 12 másik labort is épít az országban, amelyek működtetéshez a jelenlegi 250 millió forint mellett további forrásokra lesz szükség.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gimnázium oktatás Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Szegedi Tudós Akadémia
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés