Túl a városon 2018. december 5. 18:36 Forrás: MTI

Az MSZP és a Párbeszéd akár népszavazást is kezdeményezne, hogy megakadályozza a hatnapos munkahetet

Mindenképpen megakadályoznák a munka törvénykönyvének munkaidő-beosztással kapcsolatos módosítását. Az ellenzéki pártok szerint a törvénymódosítás a kommunista szombatok bevezetését jelenti.

Hirdetés

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető szerdán Budapesten sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

a kormány titkos paktumot köthetett a rabszolgatörvény miatt a multicégekkel. A munkaerőhiányt úgy akarják orvosolni, hogy a magyar munkásokat még több munkára kényszerítik.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány állításával szemben a túlmunka vállalása nem lesz önkéntes, hiszen a már most is kiszolgáltatott dolgozóknak nem lesz majd választásuk, követniük kell a munkaadó érdekét.

Mint mondta, az MSZP küzdeni fog azért, hogy ne a multicégek, hanem a magyar munkások írják a munka törvénykönyvét.

Tóth Bertalan szerint

minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy ellenállásra buzdítsák a munkavállalókat, támogatják és részt vesznek a szombati szakszervezeti demonstráción is.

Kitért arra is, hogy a törvényjavaslat házszabálysértő parlamenti vitája újabb bizonyítéka annak, a Fidesz hogyan építi le a jogállamot. 

Jelezte: ha elfogadják a törvényt, először Áder János köztársasági elnökhöz fordulnak eljárási szabálytalanságok miatt. Ha pedig az államfő aláírja a törvényt, az alkotmánybírósági beadványt készítenek.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető úgy értékelt,

Orbán Viktor nem tud leállni a magyar emberek kizsigerelésével, a törvényjavaslat gyakorlatilag a hatnapos munkahét bevezetését jelenti. Bevezetik úgy a kommunista szombatot, hogy azért még fizetni sem akarnak.

Szerinte azért van szükség a törvénymódosításra, mert a Fidesz kormányzása miatt magyar fiatalok százezrei menekültek külföldre és munkaerőhiány alakult ki. Erre Orbán Viktornak és kormányának nincs válasza, az itthon maradottakat akarja még jobban megnyomorítani.

Szabó Tímea közölte,

Orbán Viktor a tárgyalásból nem ért, csak az erőből, ezért mennek ki az utcára a szakszervezetekkel, a civil szervezetekkel és a magyar dolgozók millióval. Ha szükséges, népszavazást kezdeményeznek a rabszolgatörvényről. Azt is követelik az Országgyűlés elnökétől, hogy újra tűzze napirendre a vitát.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: MSZP munkaerőpiac munkahely munkavállaló Orbán Viktor Orbán-kormány Párbeszéd