Hirdetés
Túl a városon 2018. december 4. 23:08 Forrás: MTI

Mérgező zabot tartalmazó termékeket vontak ki a forgalomból

Ha vett ezekből, semmiképpen se egye meg, hanem vigye vissza a boltba!

Hirdetés

Gluténmentes zabpehely, illetve zabtöret és zabliszt felhasználásával készült élelmiszereket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a termékekben a – nagy mennyiségben émelygést, hányást, hasi fájdalmat, fejfájást, szédülést is okozó – DON mikotoxin mértéke meghaladta az uniós határértéket – közölte a Nébih a honlapján. 

A szennyezett zabpelyhet, zabtöretet és zablisztet egy angliai vállalkozástól vásárolta két magyar, egy budakeszi és egy dunabogdányi cég, innen egy budapesti és egy székesfehérvári gyártóüzembe került az alapanyagokból. Az előállítók, a Hunorganic Kft. és a Flair Mojito Kft. az ellenőrzés után felfüggesztették a kifogásolt termékek felhasználását és saját hatáskörben megtették a szükséges lépéseket a termékek kivonására és visszahívására.

A Hunorganic Kft. a hunorganic.com oldalon a Termékvisszahívás - zabpehely, zabkása részben tette közzé a részleteket, a Flair Mojito Kft. pedig a szafi-products.com honlapon ismerteti a forgalomból kivont termékeket.

A termékeket kicserélik vagy visszatérítik az árát – ismertette a Hunorganic Kft. a honlapján. 

A Nébih a RASFF gyorsriasztási rendszerre is feltöltötte az információkat, hogy a többi tagország is meg tudja tenni a szükséges intézkedéseket. Az élelmiszer-előállító és forgalmazó cégek ellen az eljárás folyamatban van, a vállalkozások élelmiszerlánc-felügyeleti, illetve élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthatnak – írták.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: élelmiszer élelmiszerbiztonság Nébih visszahívás