Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. december 3. 22:32 Forrás: Szeged Televízió

Otthonápolási díj: Szabó Sándor szerint igazságtalan a kormány, Rétvári szerint minden rendben

Szeged szocialista országgyűlési képviselője szerint a januártól tervezett emelés kevés, ráadásul nem is mindenki kapja meg azok közül, akik beteg hozzátartozójukat gondozzák.

Hirdetés
Hirdetés

1992 óta december 3-a a fogyatékkal élők világnapja. Ez hazánkban mintegy hatszázezer embert érint. Az ő érdekükben szólalt fel napirend előtt a parlamentben Szabó Sándor országgyűlési képviselő. A kormány nagyobb támogatását kérte, mert szerinte a januártól tervezett emelés ellenére még mindig csekély az az összeg, amit azok kapnak, akik beteg hozzátartozóikat gondozzák.

A fogyatékkal élők és családtagjaik évek óta küzdenek, hogy az állam munkaként ismerje el az otthonápolást, és legalább a minimálbér szintjére emelje a díját. A kormány tervei szerint 2019. január elsejétől bruttó 100 ezer forintra emeli ezt, de Szabó szerint ezzel nem mindenki jár jól.

„Azok, akik más közeli hozzátartozóikat, például a saját szüleiket ápolják, nem részesülnek ekkora támogatásban, számukra csak tizenöt százalékos emelés jár, ami az elmúlt évek értékvesztését sem kompenzálja. Mindezek a problémák megoldása érdekében szintén javaslattal éltünk: az állami támogatás alapösszege a minimálbér mindenkori összege legyen, nem a családi jogállástól kell véleményünk szerint függővé tenni az ellátást összegét, hanem az ápolt egészségi állapota kell, hogy meghatározó legyen” – mondta parlamenti felszólalásában Szabó Sándor.

Szeged szocialista országgyűlési képviselőjének felvetésére Rétvári Bence válaszolt. Elmondta, szerinte a kormány az elmúlt három évben több lépésben segítette a fogyatékkal élőket, például azzal, hogy megemelték a rehabilitációs foglalkoztatásra biztosított összeget. Az otthonápolási díj januári emelkedése azokat is érinti, akik több sérült gyermeket ápolnak, ők 150 ezer forintot kapnak majd. Ez 2022-re ez akkori minimálbér összegét fogja elérni.

„Aki nem a gyermekét ápolja, hanem más hozzátartozóját, ott is egy érezhető, radikális emelkedés fog történni. Jövő év január elsejétől tizenöt százalékos emelkedés, mindenki esetében, majd a következő évben öt, aztán újra öt, aztán újra öt százalék. Ez azt jelenti, hogy 2022-ig itt egy harminc százalékos díjemelésre kerül sor. Tisztelt képviselő úr, aki munkaképes, azoknak most már eredményesen tudnunk munkát adni, aki nem munkaképes, ott pedig egy radikális, minimálbér szintjére történő, vagy harminc százalékos emelés a következő éveknek a kormányzati célkitűzése” – válaszolta Szabónak Rétvári Bence, az Emmi államtitkára.

Szabó Sándor az ülésen azt is kérte, hogy a kormány jóval többet tegyen a fogyatékkal élők mindennapi boldogulásáért. Szerinte az akadálymentesítésben sok a lemaradás az EU többi országához képest.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fogyatékosság MSZP Orbán-kormány otthonápolás Szabó Sándor szociális támogatás támogatás