Hirdetés
Szegeden 2018. december 2. 18:02

Botka László: Szeged ereje, hogy élhető, összetartó, szolidáris közösség

Képriport
Több százan gyűltek össze a Dóm téren vasárnap délután a hagyományos adventi gyertyagyújtásra. Az óriási adventi koszorú első gyertyáját Botka László polgármester és Kiss-Rigó László megyéspüspök gyújtotta meg.

Nézze meg a Szeged Televízió híradójának teljes összefoglalóját, benne Botka László és Kiss-Rigó László gondolataival!

Korábban írtuk (szöveges tudósításunk a gyertyagyújtásról):

Több mint évtizedes hagyomány Szegeden, hogy advent első vasárnapján a szegediek közösen gyújtják meg a Dóm téren elhelyezett óriási adventi koszorú gyertyáit. Az ünnepi esemény a sándorfalvi Pallavicini-általános iskola kórusának énekével kezdődött. Azt követően felesége és legkisebb gyermeke kíséretében Botka László polgármester lépett a mikrofonhoz.

– Újra itt van a karácsonyi várakozás, az advent időszaka. Szeged évről évre szebb! Gyönyörű fényárban úszik város, a tereket belakták a karácsonyi vásárok, idén pedig új látványosságok, a Dóm téren korcsolyapálya, a Széchenyi téren pedig óriáskerék várja a látogatókat – kezdte ünnepi köszöntőjét Botka László. – A karácsony a legszentebb, legszemélyesebb családi ünnep, mégis nagyon fontos és szép hagyomány, hogy advent minden vasárnapján közösen, együtt gyújtjuk meg a gyertyát. Ezzel is kifejezzük, hogy legfontosabb értékeinkben mindannyian egyek vagyunk, mert mindenkinek fontos a remény, a szeretet, a karácsony üzenete – folytatta a polgármester.

Botka László arra is kitért, hogy a karácsony időszakában számtalan szervezet, magánszemély vesz részt, valamint szervez karitatív akciókat. Az önkormányzat ebben az évben 2100 ajándékcsomagot juttat el a rászorulóknak a következő napokban.

„Szeged egy élhető, összetartó, szolidáris közösség. Ez adja a város erejét! Védjük meg ennek, ehhez adjon erőt advent és karácsony szelleme!” – zárta ünnepi beszédét Botka László.

A Pallavicini-általános iskola kórusának újabb éneke után Kiss-Rigó László megyéspüspök osztotta meg adventi gondolatait az összegyűlt szegediekkel. – Az advent a keresztény közösség ünnepe, azonban rendezvényivel, szimbólumaival mindenkinek az életében jelen van – kezdte ünnepi beszédét Kiss-Rigó László. – Kívánom, hogy advent időszakában mindenki gondolkozzon el saját életén, tekintse át, mi is, ami igazán fontos számára, mi a valódi érték ez életben. Amennyiben ezt sikerül megtalálni, akkor rádöbbenünk, hogy minden nehézség és küzdelem ellenére lehet boldogan élni – mondta a püspök.

Az is hagyomány, hogy a gyertyagyújtás előtt az közgyűlés szocialista frakciójának tagjai bejglit és teát osztanak a rendezvényre érkezőknek. Idén a Szolidaritási Alap támogatásával sikerült ezt megvalósítani. Az érkezőknek többek között Szabó Sándor országgyűlési képviselő, Mészáros Tamás, Sebestyén József, Szentgyörgyi Pál, Ménesi Imre, Szénási Róbert, Kozma József és Szécsényi Rózsa nyújtotta át a süteményt. A több mint 700 szelet bejgli és több száz pohár tea szinte pillanatok alatt elfogyott.

További gyertyagyújtások
December 9.:
Szabó Sándor, Szeged országgyűlési képviselője
Cserháti Sándor igazgató lelkész, Szegedi Evangélikus Egyházközség
December 16.:
Prof. Dr. Rovó László rektor, Szegedi Tudományegyetem
Juhász András lelkész, Csongrádi Református Egyházmegye
December 23.:
Prof. Dr. Pintér Sándor Szeged város díszpolgára,
Joób István lelkész, Hit Gyülekezete

Nézze meg a Szeged Televízió videóját a gyertyagyújtásról!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: advent Botka László Kiss-Rigó László Dóm tér Szegedi Karácsonyi Hetek